Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Τα πολλά χιόνια είναι...πίσω - Επικαιροποιούνται οι προβλέψεις

http://cdn.cretalive.gr/_largeImage/oropedioxioni.jpg?mtime=20161229101751Τα πολλά χιόνια είναι...πίσω - Επικαιροποιούνται οι προβλέψεις "Αντιμετωπίσιμα" χαρακτηρίζονται τα όποια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί μέχρι τώρα στην Κρήτη από το κύμα κακοκαιρίας για το οποίο έχουμε προειδοποιηθεί εδώ και ημέρες.


Σύμφωνα όμως με τις νεότερες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων η ένταση των φαινομένων θα κλιμακώνεται τις επόμενες ώρες...

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει και ο μετεωρολόγος Μ. Λέκκας, οι πρώτες χιονοστρώσεις σημειώθηκαν ήδη σε αρκετές περιοχές της Κρήτης εξαιτίας των έντονων καταιγίδων που εκδηλώθηκαν τις βραδυνές και νυκτερινές ώρες της Τετάρτης προς Πέμπτη. 

Η έντονα ψυχρή εισβολή που εκδηλώθηκε ήδη στα Ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας προκαλεί την εκδήλωση των ισχυρών καταιγίδων στις οποίες έντονες ανοδικές διεργασίες οδηγούν σε μετασχηματισμό των υδροστασγόνων σε χιόνι ή και χαλάζι,  τα οποία κατά την πτώση τους στην επιφάνεια του εδάφους δημιουργούν σημαντικές  χιονοστρώσεις ακόμη και σε ημιορεινές  ή πρόσκαιρα και σε πεδινές περιοχές. Και όλα αυτά χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ακόμη η ψυχρή εισβολή στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας η οποία ουσιαστικά θα σηματοδοτήσει και την έναρξη της επέλασης του χιονιά σε ολόκληρη την Κρήτη.

Όπως τονίζει ο κ. Λέκκας:

"Στις επόμενες ώρες αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν οι χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές με αυξανόμενη ένταση. Με τα νεότερα στοιχεία των προγνωστικών μοντέλων οι χιονοπτώσεις αναμένεται πλέον να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα σε υψόμετρα άνω των 400 μέτρων ενώ η χιονόστρωση σε χαμηλότερα υψόμετρα είναι πολύ πιθανή δημιουργώντας και εκεί μικρότερης έκτασης προβλήματα. Χιονόνερο, χιονοχάλαζα ή και χιονονιφάδες θα κάνουν την εμφάνιση τους ακόμη και σε πεδινές περιοχές.  Αυτό που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή είναι η διάρκεια διατήρησης των φαινομένων αφού πιθανή ύφεση αναμένεται από το Σάββατο το μεσημέρι και μετά.
Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο του επερχόμενου χιονιά είναι και η σταδιακή ενίσχυση των Βορείων ανέμων, η οποία αν και δεν έχει ξεκινήσει ακόμη στο Νότιο Αιγαίο αναμένεται στις επόμενες ώρες οι Βόρειοι άνεμοι να φθάσουν σε εντάσεις στα πελάγη τα 8 – 9 Μποφώρ (τοπικά έως και 10 Μποφωρ) προκαλώντας φυσικά προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες,  ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες της Πέμπτης. Επισημαίνεται ότι οι μεγαλύτερες εντάσεις ανέμων αναμένεται να εμφανισθούν στις δυτικές περιοχές την Κρήτης.
Η θερμοκρασία ήδη έχει σημειώσει σημαντική πτώση με την ελάχιστη να έχει πέσει κάτω από τους 5 ⁰Cένω στα ορεινά είναι κάτω από τους 0⁰C"

Πηγή : Creta live

Συνολικες προβολες σελιδας