Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Όδικά και αναπτυξιακα έργα ζητάει το Λασίθι από τον πρωθυπουργό

http://cdn.cretalive.gr/_largeImage/D200024.JPG?mtime=20161222145206ΒΟΑΚ και ΝΟΑΚ και άλλα έργα στο σχετικό οπόμνημα
Το υπόμνημα από την αντιπεριφερειάρχη
Κύριε  Πρωθυπουργέ,

Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή σας καλωσορίζω στον τόπο μας και σας εύχομαι επιτυχία στο δύσκολο αλλά κρίσιμο έργο σας.
Ο Νομός Λασιθίου, Κύριε Πρωθυπουργέ, εμφανίζει μεγάλο αναπτυξιακό έλλειμμα.  Αλλά στη δύσκολη αυτή συγκυρία απόλυτη προτεραιότητα έχει η έξοδος της χώρας μας από την κρίση.  Και ο δρόμος της εξόδου από την κρίση είναι ένας , η Ανάπτυξη. Η Ανάπτυξη και η Συνεννόηση.  Στην Κρήτη η Ανάπτυξη μπορεί να προχωρήσει με γρήγορα βήματα, ενώ η Συνεννόηση και Συνεργασία αποτελούν ήδη κατάκτηση και πραγματικότητα.
Ο Νομός Λασιθίου λόγω ακριβώς του αναπτυξιακού του ελλείμματος, δηλαδή των πολλών αναξιοποίητων πόρων του,  αλλά και της πρωτοπορίας του τόσο στον τουρισμό όσο και στον αγροτοδιατροφικό τομέα μπορεί να συμβάλλει ιδιαίτερα και να αποτελέσει μια πρώτη δυναμική εστία οικονομικής ανάκαμψης , παραγωγικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο και να αποτελέσει παράδειγμα και καταλύτη.
Για να πετύχει , ωστόσο αυτό χρειάζεται τη στήριξη της πολιτείας, χρειάζεται κυρίως την προώθηση και δρομολόγηση των αναγκαίων έργων υποδομής και συγκεκριμένα:
·         Το ΒΟΑΚ από τα όρια του νομού μέχρι τη Σητεία.
·         Το ΝΟΑΚ από τη Σητεία μέχρι την Ιεράπετρα.
Και μόνο η δρομολόγηση των έργων αυτών που θα αξιοποιήσουν το σύγχρονο και ολοκληρωμένο Αεροδρόμιο της Σητείας θα ανοίξουν το δρόμο της υλοποίησης πολλών ώριμων μικρών και μεγάλων επενδύσεων στον τουρισμό και τη δεύτερη κατοικία. 
Στο τομέα των οδικών έργων επείγει για λόγους συγκοινωνίας αλλά και προστασίας της ζωής και της ασφάλειας χιλιάδων κατοίκων και τουριστών της περιοχής, η αποκατάσταση του καταρρέοντος παραλιακού δρόμου της Σητείας.  Απαιτείται νομοθετική ρύθμιση και ζητούμε τη παρέμβαση σας , κύριε πρωθυπουργέ.
Για να μη φτάσουμε μέσα σ΄ αυτό το χειμώνα στην κατάσταση που υπήρχε προτού ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου, ως Υπουργός Δημοσίων έργων , πριν από ένα αιώνα δώσει επί τόπου την εντολή κατασκευής μικρής γέφυρας στον ποταμό Παντέλη, λίγο πιο μέσα από τον σημερινό παραλιακό.
Προτείνουμε επίσης την κατασκευή των ώριμων υδρευτικών και αρδευτικών του Νομού μας , αυτονόητα απαραίτητων αναπτυξιακών υποδομών.
·         Την κατασκευή των αγωγών νερού στις τουριστικές περιοχές Σίσι, Μίλατος, Ελούντα, Νεάπολη και στους οικισμούς Βραχάσι, Νικηθιανά, Λίμνες, Χουμεριάκος Μέσα - Έξω Λακώνια, Κριτσά του νομού Λασιθίου από το φράγμα Αποσελέμη.
·         Το Προσαγωγός Μύρτους
·         Τη Λιμνοδεξαμενή Χοχλακιών
·         Το Φράγμα Αγίου Ιωάννη
·         Το Φράγμα Λιθινών
Επείγει επίσης η στελέχωση και στήριξη των Νοσοκομείων του Νομού μας που συμβαίνει να αποτελούν όχι μόνο κοινωνικές αλλά και τουριστικές αναπτυξιακές υποδομές.
Ζητούμε τη στήριξη και την ανάπτυξη των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων δομών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Λασίθι,  αφού ως γνωστόν οι δομές αυτές, ιδίως του τεχνολογικού τομέα,  είναι απαραίτητες προϋποθέσεις και υποδομές της σύγχρονης ανάπτυξης.
Στηρίζουμε επίσης το αίτημα του αγροτικού κόσμου και θεωρούμε αναγκαία τη δρομολόγηση πλοίων ασφαλείας σε περίπτωση απεργιών στο τομέα των θαλάσσιων συγκοινωνιών, τόσο για τη προστασία του μόχθου των αγροτών, όσο και για τη διατήρηση των αγορών.
Στους αρμόδιους υπουργούς έχομε υποβάλλει σχετικά λεπτομερειακά υπομνήματα , επανερχόμαστε και τώρα και είμαστε στη διάθεση τους.
Με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη διάθεση πίστωσης για την ολοκλήρωση της κοιλαδογέφυρας στο Χαμέζι και την κατασκευή των Αρδευτικών Δικτύων Οροπεδίου Λασιθίου.  Και στις δύο περιπτώσεις με σχετικά μικρά χρηματικά ποσά θα αξιοποιηθούν επενδύσεις πολύ μεγάλου κόστους και πολύ μεγάλης χρησιμότητας για την Ανάπτυξη και τη Ποιότητα της ζωής στο Λασίθι.
Σας ευχαριστούμε και πάλι για τη παρουσία σας και το ενδιαφέρον σας και ευχόμαστε καλή επιτυχία στο έργο σας.
Με τιμή,
Πελαγία Πετράκη
Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου

Πηγή : Cretalive

Συνολικες προβολες σελιδας