Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Το Σωματείο Στήριξης Α.μεΑ. Επαρχίας Σητείας

Στη δημιουργία ενός επετειακού ημερολογίου με αφορμή την συμπλήρωση των 20 χρόνων λειτουργίας και δράσης του προχωρά το Φιλανθρωπικό Σωματείο Στήριξης Α.μεΑ. Επαρχίας Σητείας.

Το σωματείο ιδρύθηκε το 1997, είναι πιστοποιημένο, διοικείται από επταμελές διοικητικό συμβούλιο με διετή θητεία. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα έχει προγραμματίσει και υλοποιήσει πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, που πάντα στόχο είχαν και έχουν την στήριξη των Α.μεΑ. και των οικογενειών τους. Μεταξύ άλλων έμφαση ιδιαίτερη δίνεται στην ευαισθητοποίηση του κόσμου μέσα από ημερίδες και ενημερωτικές εκδηλώσεις.
Το μη κερδοσκοπικό σωματείο έχει αναγνωριστεί ως φιλανθρωπικό με απόφαση του τότε Νομάρχη το 2000. Φιλοξενείται μέχρι και σήμερα στον χώρο του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου, όπου λειτουργεί λογοθεραπεία, ενώ μέχρι και πριν από λίγα χρόνια λειτουργούσαν το Εργαστήρι Δημιουργικής Απασχόλησης για Α.μεΑ. -εργοθεραπεία.
Στους σκοπούς του σωματείου συγκαταλέγονται η ηθική και ψυχολογική στήριξη των Α.μεΑ. της περιοχής και των οικογενειών τους, η ανάδειξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων και δυνατοτήτων των ατόμων που δραστηριοποιούνται σε αυτό, η κοινωνική δραστηριοποίηση και η αποδοχή τους από το κοινωνικό σύνολο, η εξάλειψη των προκαταλήψεων για τα Α.μεΑ. μέσω της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, η παροχή υπηρεσιών από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.
Όλα αυτά τα χρόνια το σωματείο έχει προσφέρει πολύτιμη στήριξη στα Α.μεΑ. και τις οικογένειές τους, αθόρυβα πάντα, στηριζόμενο στην συμβολή των εθελοντών του. Επίσης στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας, η οποία στηρίζει τις δράσεις του, τις εκδηλώσεις και τα παζάρια που κατά καιρούς πραγματοποιεί. Έχει δε συμβάλει ουσιαστικά στην απασχόληση των Α.μεΑ., και στην βελτίωση των συνθηκών στα σχολεία φοίτησής τους, όπου πραγματικά έχει αλλάξει η εικόνα τους προς όφελος των παιδιών.

Ευχαριστίες
Ο Πρόεδρος του Σωματείου κ. Μανόλης Τσαντάκης απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς όλους εκείνους που συνδράμουν ώστε να υπάρχει η δυνατότητα συνέχισης της προσπάθειας αυτής, με κύριο στόχο την εθελοντική προσφορά στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη περισσότερης φροντίδας και που θα πρέπει όμως να αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Επετειακό ημερολόγιο
Για την δημιουργία του επετειακού ημερολογίου εξήγησε ότι θα πλαισιωθεί με εικόνες και μηνύματα που αφορούν την ζωή και την καθημερινότητα των Α.μεΑ.
«Θέματα που αφορούν την συνύπαρξη των παιδιών με τα υπόλοιπα παιδιά, την ζωή τους μέσα στην τοπική κοινωνία με την προτροπή να αντιμετωπίζονται ισότιμα. Μπορούμε να συνυπάρξουμε όλοι ισότιμα στην κοινωνία, να επικοινωνήσουμε και να κάνουμε πράγματα. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε. Μπορούμε να κάνουμε παρέα, να εργαστούμε, να παίξουμε μπάλα, να ζωγραφίσουμε, πολλά μπορούν να γίνουν. Εστιάζουμε λοιπόν στα θετικά.
Προβλήματα πάντα υπάρχουν, όμως, αν αντιληφθούμε όλοι ότι είμαστε ίσοι και έχουμε τα ίδια δικαιώματα, ότι μπορούμε να συνυπάρξουμε, τα πράγματα θα είναι καλύτερα για όλους. Το ημερολόγιο θα είναι έτοιμο εντός Δεκεμβρίου, οπότε και θα μπορεί να το προμηθευτεί όποιος επιθυμεί», τόνισε ο κ. Τσαντάκης.

Έκκληση για στήριξη
«Παράλληλα», συνέχισε, «η κοινωνία πλέον είναι καλύτερα ενημερωμένη και έχουν περιοριστεί οι προκαταλήψεις, ωστόσο είναι μία προσπάθεια που πρέπει να συνεχιστεί. Ο ρόλος εξάλλου της κοινωνίας είναι σημαντικός, αφού δυστυχώς η πολιτεία δεν στηρίζει όσο θα έπρεπε τα Α.μεΑ., πολλές φορές το κράτος είναι απόν. Χρειάζεται ενίσχυση των δομών και των υπηρεσιών. Γίνονται βήματα όμως χρειάζονται ακόμη πολλά».
Ο ρόλος του σωματείου σε μια απομακρυσμένη από το κέντρο του νησιού -όπου υπάρχουν δομές- περιοχή όπως η Σητεία, είναι καίριος, καθώς καλείται να μεριμνήσει και να καλύψει ανάγκες απαραίτητες για τα Α.μεΑ. Και βέβαια, για την επίτευξη της εύρυθμης λειτουργίας του απαιτείται όχι μόνο εθελοντική προσφορά, αλλά και οικονομική στήριξη, η οποία προφανώς δεν καλύπτεται από το όποιο εξωιδρυματικό επίδομα προσφέρει. Το κόστος των δράσεων -της εργοθεραπείας, της λογοθεραπείας, της ψυχολογικής υποστήριξης, της απασχόλησης των Α.μεΑ., της δημιουργίας κατάλληλων χώρων κλπ.- είναι αρκετά σημαντικό και το σωματείο της Σητείας καταβάλλει υπέρμετρες προσπάθειες για να μπορεί να προσφέρει την καλύτερη δυνατή στήριξη στα Α.μεΑ. και στις οικογένειές τους.
«Το σύστημα υπολειτουργεί σε ό,τι αφορά το κράτος, μεταθέτει τις ευθύνες στα πιστοποιημένα σωματεία, τα οποία όμως δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Είναι σίγουρα σημαντική η συνεισφορά της τοπικής κοινωνίας στην κατεύθυνση αυτή, όχι μόνο η οικονομική, αλλά και η στήριξη, η αποδοχή, η συνύπαρξη με τα Α.μεΑ.», πρόσθεσε ο κ. Τσαντάκης.

Το ΚΔΑΠ
Ένας μεγάλος στόχος του σωματείου είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ). Σε συνεργασία με το Δήμο -κι εφ’ όσον καταστεί δυνατή η παραχώρηση του κτιρίου του ΚΕΓΕ- ο στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί δίνοντας ελπίδα και προοπτική σε πολλούς ανθρώπους.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας