Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Κέντρα Κοινότητας ξεκινούν σε Ιεράπετρα – Σητεία, αργότερα στον Άγ. Νικόλαο

Δεκατέσσερα Κέντρα Κοινότητας θα δημιουργηθούν στους Δήμους της Κρήτης που έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο των 10.000 κατοίκων.
Στο Νομό Λασιθίου θα λειτουργήσουν στην Ιεράπετρα και τη Σητεία, αλλά όχι στον Άγιο Νικόλαο, που θα πρέπει να περιμένει το επόμενο στάδιο προκειμένου να λειτουργήσει το Κέντρο.

Όπως εξηγεί ο Πρόεδρος του ΟΚΥΔΑΝ Νίκος Μουδατσάκης, το πρόβλημα που άφησε προσωρινά εκτός τον Δήμο Αγίου Νικολάου εστιάζεται στην έλλειψη μόνιμου προσωπικού στον Οργανισμό, στοιχείο που δυσκόλεψε σε πρώτο στάδιο την στήριξη της δράσης, αλλά υπάρχει ανοικτή επαφή με την Περιφέρεια για να λυθεί το ζήτημα κατά το νέο έτος.
«Περιμένουμε νέα πρόσκληση από την Περιφέρεια διότι όπως έχουμε πληροφορηθεί υπάρχουν κι άλλοι δήμοι που σε αντίστοιχη θέση και θεωρούμε πως θα αντιμετωπιστεί το θέμα», επισημαίνει ο κ. Μουδατσάκης, σημειώνοντας πως ο Δήμαρχος είναι σε ανοικτή επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη για το θέμα αυτό.

Καταστήματα εξυπηρέτησης των πολιτών
Είναι αξιοσημείωτο πως τα Κέντρα Κοινότητας θα είναι τα σύγχρονα «μιας στάσης» καταστήματα εξυπηρέτησης των πολιτών για τους Δήμους, όπως την προηγούμενη δεκαετία ήταν τα ΚΕΠ.
Στην Ελλάδα, όμως της οικονομικής κρίσης όπου μετατοπίζεται το επίκεντρο από την υψηλή ποιότητα υπηρεσιών στην κοινωνική τους διάσταση, τα Κέντρα Κοινότητας που θα χρηματοδοτηθούν για τρία χρόνια από το Περιφερειακό Πρόγραμμα με 2.812.439,94 ευρώ, αποτελούν ένα κρίσιμο νέο θεσμό για την ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται σε κάθε Δήμο. Μάλιστα θα έχουν και ενιαίο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα αποτελέσει το βασικό άξονα στήριξης της όλης προσπάθειας, καθώς θα δίνει τη δυνατότητα άμεσης διασύνδεσης και επικοινωνίας μεταξύ των τοπικών, περιφερειακών και εθνικών Κέντρων Κοινότητας.

10 εκ. σε 43 δομές
Τα Κέντρα είναι τμήμα από την συνολική χρηματοδότηση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, τα οποία θα διατεθούν για την λειτουργία 43 κοινωνικών δομών σε όλη την Κρήτη.
«Η Περιφέρεια Κρήτης έμπρακτα δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο και στηρίζει τις κοινωνικές δομές στο νησί μας για την αντιμετώπιση της φτώχειας και την ενίσχυση της κοινωνικής ένταξης», δήλωσε ο κ. Αρναουτάκης.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση, χρηματοδοτούνται σημαντικές κοινωνικές δομές και υπηρεσίες όπως ΚΗΦΗ, Κοινωνικά Παντοπωλεία, Συσσίτια, Φαρμακεία, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρίες, Κέντρα Κοινότητας, κ.α.
Ο Περιφερειάρχης στις δηλώσεις του επεσήμανε πως η λειτουργία των 43 κοινωνικών δομών «θα βοηθήσει ουσιαστικά συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη, αλλά πάνω από όλα θα συντονιστούν δράσεις και ενέργειες προς όφελος των αδύνατων κοινωνικά συμπολιτών. Οι δομές αυτές θέλουμε να εμπλουτιστούν και με νέους πόρους με την σωστή συνεργασία Αυτοδιοίκησης και αρμόδιων Υπουργείων».
Να σημειωθεί πως εκτός από τα Κέντρα Κοινότητας, οι κοινωνικές δομές που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στην Κρήτη, αφορούν, οκτώ δομές Παροχής Βασικών Αγαθών (Κοινωνικά Παντοπωλεία, Συσσίτια, Φαρμακεία) στις κύριες πόλεις της Κρήτης, προϋπολογισμού 1.815.840 ευρώ, για λειτουργία 36 μηνών. Ανάμεσά τους και τα Κοινωνικά Παντοπωλεία Αγίου Νικολάου, Ιεράπετρας και Σητείας.
Ακόμα, με προϋπολογισμό 1.624.296,92 ευρώ, στηρίζονται για 12 μήνες, 16 Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), καθώς και 5 Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρίες (ΚΔΗΦ) προϋπολογισμού 3.340.800 ευρώ, για λειτουργία 36 μηνών.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας