Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Επιστολή του δημάρχου για την κατάρρευση παραλιακού επαρχιακού δρόμου Σητεία – Παλαίκαστρο

Επιστοληπτικής του Δημάρχου Σητείας κ. Πατεράκη προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Κουρουμπλή με θέμα την κατάρρευση του παραλιακού επαρχιακού δρόμου Σητεία – Παλαίκαστρο.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Σας είναι βέβαια γνωστό ότι ο παραλιακός επαρχιακός δρόμος Σητεία – Παλαίκαστρο έχει σχεδόν καταρρεύσει ολοκληρωτικά στο 1ο του χιλιόμετρο εδώ και 1 περίπου χρόνο (η κυκλοφορία εκτελείται μόνο στο 1ρεύμα κυκλοφορίας του), λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων των τελευταίων ετών αλλά και λόγω της – επί χρόνια – απομείωσης της παραλίας που τον προστάτευε. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο δρόμος (που έχει κατασκευαστεί από τη 10ετία του ’50) έχει ενταχθεί εντός του αιγιαλού, σύμφωνα με τον καθορισμό που ολοκληρώθηκε προ 4ετίας περίπου (ΦΕΚ 8 Δ’ / 23-1-2013).
Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι μεγάλης σπουδαιότητας για την ευρύτερη περιοχή, αφού ειδικά το καλοκαίρι διέρχονται καθημερινά χιλιάδες οχήματα από και προς τους τουριστικούς προορισμούς Παλαίκαστρο, Ζάκρο, Ξερόκαμπο, Φοινικόδασος Βάι, κλπ. ενώ είναι και ο μοναδικός δρόμος που εξυπηρετεί το ΤΕΙ της πόλης μας. Προς τούτο και η Περιφέρεια Κρήτης με κατεπείγουσες διαδικασίες ανέθεσε εργολαβία προστασίας – αποκατάστασης του δρόμου, με παράλληλη αναπλήρωση της παραλίας. Με την έναρξη όμως των εργασιών, αυτές διακόπηκαν με εντολή – έγγραφο του Λιμεναρχείου Σητείας (αντίγραφο του οποίου σας αποστέλλουμε) το οποίο ζητά να τηρηθεί το γράμμα του Νόμου όσον αφορά της διαδικασίες αδειοδότησης του έργου. Αυτό βέβαια όπως αντιλαμβάνεστε, θα καθυστερήσει την εκτέλεση του έργου επί πολύμηνο χρονικό διάστημα, κάτι που θα έχει ως βέβαιο επακόλουθο – εν όψει μάλιστα και του επερχόμενου χειμώνα – την ολοκληρωτική κατάρρευση του δρόμου και την ολική κυκλοφοριακή αποκοπή μεγάλου μέρους του Δήμου και της Επαρχίας μας.
Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο έργο στον αιγιαλό κρίνεται κατεπείγον για λόγους ασφαλείας και εν γένει ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος, πλην όμως (για τους λόγους που προαναφέρθηκαν) δε μπορεί να εκτελεστεί άμεσα όπως επιτάσσει η κοινή λογική και η δικαιολογημένη απαίτηση των δημοτών μας. Θα πρέπει λοιπόν σε τέτοιες περιπτώσεις (αντίστοιχη αντιμετωπίζει ο Δήμος μας και στην περιοχή «Πλατάνι» με την ολική κατάρρευση παραλιακής Δημοτικής οδού) να υπάρχει η δυνατότητα παράκαμψης των στενών γραφειοκρατικών διαδικασιών αδειοδότησης των απαιτούμενων έργων.
Για τους λόγους αυτό κ. Υπουργέ, παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας ώστε με την ψήφιση ανάλογης Νομοθετικής τροπολογίας να προβλέπεται η δυνατότητα για την άμεση αντιμετώπιση τέτοιων επικίνδυνων καταστάσεων στον αιγιαλό και την παραλία που απειλούν το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια των πολιτών, παρακάμπτοντας τις διαδικασίες που προβλέπονται στο Ν. 2971/2001 (ΦΕΚ 285 Α’ / 2001) και στο έγγραφο του Λιμεναρχείου Σητείας. Να υπάρχει δηλαδή η δυνατότητα άμεσης παρέμβασης και αποκατάστασης αμέσως μόλις η επιτροπή του άρθρου 3 του ως άνω Νόμου διαπιστώσει τη διάβρωση και την αναγκαιότητα εκτέλεσης Τεχνικών έργων στον αιγιαλό – παραλία.
Είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στο επείγον αίτημά μας όπως ανωτέρω σας αναλύσαμε και παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη διευκρίνιση ή σχετική πληροφορία.
Με εκτίμηση,
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΗΤΕΙΑΣ
ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας