Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Εσπασε το φράγμα των 4,5 ευρώ το ελαιόλαδο… στη Ζάκρο η τιμή άγγιξε τα 4€

Όντας ένα από τα πιο περιζήτητα ελληνικά προϊόντα στις ξένες αγορές, το ελαιόλαδο για μια ακόμη χρονιά δημιουργεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους Ελληνίδες παραγωγούς να αποσπάσουν μερίδιο αγοράς από τους βασικούς ανταγωνιστές σε παγκόσμιο επίπεδο, την Ισπανία και την Ιταλία.

Στην Πελοπόννησο οι τιμές παραγωγού έχουν σκαρφαλώσει σε πρωτοφανή επίπεδα με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να σπάει το φράγμα των 4,5 ευρώ το κιλό, ενώ προ ημερών στη Ζάκρο της Κρήτης η τιμή άγγιξε τα 4€.
Οι βροχές
Η συγκομιδή του ελαιοκάρπου που άρχισε σποραδικά από τα μέσα Οκτωβρίου σε κάποιες περιοχές της χώρας μας όπως και στην Ιταλία, και την Ισπανία, ξεκίνησε μετά τις βροχοπτώσεις που έπεσαν στα τέλη Οκτωβρίου σε διάφορες περιοχές στην Κρήτη, ενώ μετά τις 20 Νοεμβρίου γενικεύθηκε σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές της Ελλάδας.
Πολύ σημαντικές ήταν οι βροχές που έπεσαν στην Κρήτη με αποτέλεσμα τη βελτίωση του ελαιοκάρπου τον Οκτώβριο – Νοέμβριο, ιδίως στους ξερικούς ελαιώνες του νησιού.
Οι βροχές αυτές -όπως μας λέει ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος- είναι πολύ σημαντικές αν τις συνδυάσουμε με το πρόβλημα της ανομβρίας της Ισπανίας που σε μερικές περιοχές είναι πολύ έντονο. Η ανομβρία αυτή θα επηρεάσει την ισπανική παραγωγή σε όφελος της ιταλικής και ελληνικής ελαιοπαραγωγής όπου οι τιμές διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με προβλέψεις επαγγελματικών κύκλων που ασχολούνται με την εμπορία του ελαιολάδου, η μείωση της ισπανικής παραγωγής μπορεί να φθάσει ακόμη και το 15% σε σχέση με την περσινή παραγωγή. Η ξηρασία επιδρά σημαντικά και στην απόδοση του ελαιοκάρπου σε ελαιόλαδο.
Η υψηλή αυτή τιμή βρίσκεται στα επίπεδα αυτά λόγω της μειωμένης φετινής παραγωγής του ελαιοκάρπου στη χώρα μας που προήλθε εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας που επικράτησε σε πολλές ελαιοκομικές περιοχές, αλλά και της προσβολής των ελαιοδέντρων από τον δάκο και άλλες ασθένειες.
Η ευρωπαϊκή ελαιοκομία ζει μια χρονιά υψηλών τιμών όπου οι καλές ποιότητες των έξτρα παρθένων σταδιοδρομούν στη μεν Ιταλία με 5,50 ευρώ/κιλό, στη δε Ισπανία με 3,70 ευρώ/κιλό. Σε αυτό το κλίμα οι τιμές στην Ελλάδα κινούνται σε επίπεδα που θεωρούνται ικανοποιητικά για τους παραγωγούς.

Πηγή : Έθνος

Συνολικες προβολες σελιδας