Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

40 εκ. ευρώ θα χαθούν στη Σητεία από τη χαμηλή παραγωγή λαδιού

Στην κορύφωσή της φτάνει η τρέχουσα ελαιοκομική σαιζόν στην ευρύτερη περιοχή της Σητείας.
Φέτος οι τιμές του προϊόντος είναι ήδη ιδιαίτερα ικανοποιητικές, καθώς το διάστημα αυτό κυμαίνονται στα 3,75 €/ κιλό με προβλεπόμενη αυξητική τάση. Όμως η παραγωγή στο Δήμο Σητείας είναι πολύ μειωμένη με αποτέλεσμα να μην καρπωθεί τελικά ο αγροτικός κόσμος και κατά συνέπεια συνολικά η περιοχή την υψηλή φετινή τιμή του ελαιολάδου.

Ο Πρόεδρος του Ελαιουργικού Σταφιδικού Συνεταιρισμού Σητείας κ. Σταύρος Κολυδάκης σημείωσε ότι καθόλου ικανοποιητική δεν είναι η φετινή παραγωγή σε ότι αφορά την ποσότητα, αφού δεν αναμένεται σε επίπεδο επαρχίας Σητείας να ξεπεράσει τους 2.500 με 3.000 τόνους -μειωμένη σε σχέση με πέρυσι, που ήταν περίπου 8.000, και κατά πάρα πολύ την προπέρσινη, όταν η παραγωγή είχε φτάσει περίπου τις 15.000 τόνους στην περιοχή.
Ο κ. Κολυδάκης δεν έκρυψε τον έντονο προβληματισμό του για την απώλεια εισοδήματος των παραγωγών και συνολικά της περιοχής λόγω της φετινής πολύ μικρής παραγωγής ελαιολάδου, άλλωστε η ελιά αποτελεί σχεδόν μονοκαλλιέργεια για την Σητεία.
«Τα πράγματα δεν είναι εύκολα για την περιοχή μας που στηρίζεται πολύ στο ελαιόλαδο. Αν σκεφτεί κανείς ότι πρόπερσι που είχαμε βεντέμα βγάλαμε 15.000 τόνους, φέτος που περιμένουμε μία παραγωγή της τάξης που προαναφέρθηκε, σημαίνει ότι θα χαθούν από την περιοχή περίπου 40 εκατομμύρια! Ένα πολύ σημαντικό ποσό, που θα χαθεί από την τοπική οικονομία. Η επαρχία μας τροφοδοτείται από το λάδι. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας