Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Αντίο στο 2016 με μία ακόμη πιο ψυχρή καιρική εισοβολή

Βιάννος Ομαλός χιόνιαΣυνεχίζει τα παιχνίδια του ο καιρός, που μας έκανε τη... χάρη και ήταν κάπως καλύτερος ανήμερα τα Χριστούγεννα και την παραμονή, δίνοντας σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να κάνουν τα ψώνια τους στην αγορά, να γιορτάσουν και να χαρούν τις ημέρες των Χριστουγέννων
, χωρίς να ταλαιπωρηθούν από βροχές και καταιγίδες, που θα γίνονταν η αιτία να ακυρωθούν οι γιορτινές εκδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί, αν και η θερμοκρασία παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ακόμα και χθες δεν ήταν λίγοι εκείνοι που άδραξαν την ευκαιρία της αργίας για μια βόλτα στα ορεινά του νησιού, που έχουν "ντυθεί" στα λευκά, απολαμβάνοντας το χιονισμένο τοπίο αλλά και το καλό παραδοσιακό κρητικό φαγητό σε κάποιο χωριό της ενδοχώρας...
Ωστόσο, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, ο καιρός χαλάει και πάλι. Τα προγνωστικά μοντέλα άρχισαν ήδη από τις 25 Δεκεμβρίου, όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος κ. Μανόλης Λέκκας, να συγκλίνουν στην αλλαγή και πάλι του σκηνικού του καιρού σταδιακά από αύριο Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου. Έτσι, μια ψυχρή εισβολή, αρκετά πιο ψυχρή από αυτή που βιώσαμε πριν τα Χριστούγεννα, αναμένεται να επηρεάσει και πάλι τη χώρα, διαμορφώνοντας ένα άκρως χειμωνιάτικο σκηνικό στην Κρήτη.
Τα κύρια χαρακτηριστικά της επερχόμενης κακοκαιρίας θα είναι οι βροχές και τα χιόνια στα ορεινά, αλλά και σε χαμηλότερα υψόμετρα αυτή τη φορά, οι πολύ ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι με τον υψηλό κυματισμό στα βόρεια του νησιού και η σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Τα δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων των επόμενων ημερών θα μας δώσουν πολύ καλύτερη εικόνα για την ένταση των φαινομένων, καθώς και για τα προβλήματα που αναμένεται να προκαλέσει αυτό το κύμα κακοκαιρίας.
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, η εξέλιξη του καιρού των επόμενων ημερών αναμένεται να είναι η ακόλουθη:

Σήμερα Τρίτη προβλέπεται γενικά καλός καιρός με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, ενώ υπάρχει μικρή πιθανότητα για ασθενή παροδική βροχή κατά τόπους. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 3-4 μποφόρ στη δυτική Κρήτη, ενώ στην ανατολική θα φτάνουν τα 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 C η ελάχιστη και η μέγιστη θα φτάσει έως και τους 14οC, ενώ κατά τόπους οι ελάχιστες τιμές θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αύριο Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου θα υπάρχουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς βροχές κατά διαστήματα. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί με ένταση 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα, από 7 έως 14οC.

Την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου: Νεφώσεις με βροχές και χιόνια στα ορεινά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας τα φαινόμενα θα ενταθούν, ενώ οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν αρκετά χαμηλότερα υψόμετρα (ενδεικτικά αναφέρονται τα 500 μέτρα) και χιονόνερο θα πέσει στις πεδινές περιοχές της Κρήτης. Οι άνεμοι θα στραφούν από βόρειες διευθύνσεις και θα ενισχυθούν σταδιακά, με την έντασή τους να φτάνει στα 6-7 μποφόρ σε περιοχές του νησιού, ενώ στα πελάγη θα φτάνουν ή και θα ξεπερνούν τα 7-8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση και θα κυμαίνεται περίπου στους 6-7 C στα πεδινά, ενώ στα ορεινά θα είναι κοντά στους 0 βαθμούς.

Την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι βροχές και χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, καθώς και πολύ ισχυροί έως και θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, ενώ στα ορεινά θα πέσει κάτω από τους 0 βαθμούς Κελσίου.



ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ
Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων
Η κακοκαιρία διατηρείται και για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με την τάση των προγνωστικών μοντέλων να δείχνουν μια σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων, αν και στα ορεινά πιθανά να συνεχίζονται οι χιονοπτώσεις κατά διαστήματα. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Πιθανά σταδιακή ύφεση του καιρού αναμένεται από την ημέρα της Πρωτοχρονιάς.
Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη
φωτογραφία: Νίκος Χαλκιαδάκης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας