Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Αγωνία και φέτος για την τιμή του λαδιού

Του Γιάννη Ζωράκη

Αγωνιούν οι παραγωγοί για την τιμή του φετινού λαδιού

Θέλουν πάνω από 3 ευρώ το κιλό


Να κρατήσουν την τιμή πώλησης του ελαιολάδου πάνω από τα 3 ευρώ προσπαθούν οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης.
Η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι η δυσκολότερη των τελευταίων ετών, εξαιτίας τόσο της παρατεταμένης ανομβρίας, όσο και των μεγάλων προσβολών των δέντρων από δάκο. Οι δύο αυτές αρνητικές συνέπειες, αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα μια αρκετά μειωμένη παραγωγή σε σχέση με πέρυσι, οπότε μία πολύ καλή τιμή πώλησης του ελαιολάδου, θεωρείται αναγκαία για την επιβίωση των αγροτών.

Αυτό το δεδομένο επιτείνεται από το γεγονός ότι η εικόνα στα χωριά τη δεδομένη στιγμή χαρακτηρίζεται απογοητευτική με σχεδόν ανύπαρκτους καρπούς και χιλιάδες δέντρα να έχουν ξεραθεί. Ακόμα όμως και στα χωράφια που ποτίζονται, η εικόνα δεν είναι εξαιρετικά καλύτερη, αφού η παρατεταμένη ανομβρία της περυσινής χρονιάς και οι ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, ήταν σχεδόν αδύνατο να αντιμετωπιστούν μόνο με το πότισμα των δέντρων. Οι προχθεσινές βροχοπτώσεις θεωρήθηκαν «ευλογία» από τους ελαιοπαραγωγούς, αν και προφανώς δεν φθάνουν για να καλύψουν τα γενικευμένα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Επίσημα βέβαια, οι ελαιοπαραγωγοί στο Ηράκλειο μπορούν να αρχίσουν τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου από τις 10 Νοεμβρίου, μετά και την ολοκλήρωση των σχετικών δολωματικών ψεκασμών για δάκο. Πάντως θεωρείται σχεδόν βέβαιο, ότι η φετινή έναρξη συλλογής ελαιοκάρπου θα καθυστερήσει στις περισσότερες των περιπτώσεων.

Αναφορικά με τις τιμές πώλησης, το ελαιόλαδο της περυσινής χρονιάς φαίνεται να κρατά ακόμα δυνάμεις. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο τιμών του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, η τιμή αγοράς για το ελαιόλαδο της προηγούμενης σοδειάς κυμαίνεται από 2,90 ευρώ το κιλό έως και 3,20 ευρώ το κιλό. Η πλειονότητα όμως όσων πωλούν ελαιόλαδο περυσινής χρονιάς, πωλούν στην τιμή των 3,00 ευρώ το κιλό στις επιχειρήσεις.

Αντίστοιχες αναμένεται να είναι οι τιμές και για τη φετινή παραγωγή, με τους παραγωγούς ωστόσο να αναζητούν την υψηλότερη δυνατή τιμή, λόγω της μειωμένης ζήτησης. Σύμφωνα με τις ανάγκες και τη λειτουργία της αγοράς παρ’ όλα αυτά, θεωρείται υπερβολικά δύσκολο να πετύχουν παραγωγοί μια αρκετά υψηλή τιμή πώλησης φέτος, αλλά και εξίσου δύσκολο η τιμή του ελαιόλαδου να πέσει κάτω από τα 3,00 ευρώ το κιλό.

Αυτές οι τάσεις χαρακτηρίζουν άλλωστε και την πανελλήνια αγορά, αφού ήδη έχουν πωληθεί οι πρώτοι τόνοι του φετινού ελαιολάδου από μαυρολιά, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κορυφασίου στη Λακωνία. Το λάδι που έχει οξύτητα 0,45 πωλήθηκε προς 3,20 ευρώ το λίτρο, αν και πέρυσι η τιμή έναρξής του βρίσκονταν στα 4 ευρώ. Αυτή η μεγάλη διαφορά όμως φαίνεται να δικαιολογείται, με δεδομένο πως η φετινή συγκομιδή πραγματοποιήθηκε πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο, λόγω συσσωρευμένων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στην περιοχή.

Από τα 4,00 ευρώ πάντως άρχισαν να πωλούνται οι πρώτες ποσότητες στη Λακωνία, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για γενικότερες αυξήσεις στις τιμές, όταν θα βγει στην αγορά το Κορωνέικο ελαιόλαδο.

Πηγή : Πατρίς

Συνολικες προβολες σελιδας