Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2016

Προσπάθεια για μεγαλύτερη παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας στη Σητεία μετά τις αρκετές αυτοκτονίες που σημειώθηκαν

Με σκοπό τον συντονισμό και την συνεργασία μεταξύ των Ψυχικών Μονάδων Υγείας, του Νοσοκομείου και του Δήμου, πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι συνάντηση στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και σημαντικά ήταν τα όσα συζητήθηκαν για τα ψυχικά νοσήματα, την αντιμετώπισή τους, το σημαντικότατο έργο και την κατάσταση των Μονάδων Ψυχικής Υγείας σε επίπεδο Νομού που χρήζουν ενίσχυσης και ενδυνάμωσης κυρίως ως προς την στελέχωση με προσωπικό, την αναγκαιότητα συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ιδιαίτερη αναφορά επεφύλαξαν οι συμμετέχοντες στη συνάντηση στο φαινόμενο των αυτοκτονιών σε επίπεδο Νομού και ιδιαίτερα στην περιοχή της Σητείας, όπου παρατηρείται μία αύξηση το τελευταίο διάστημα.
Οι λόγοι που οδηγούν έναν άνθρωπο να δώσει τέλος στη ζωή του είναι, όπως αναφέρθηκε, πολλοί, ο συνήθης όμως είναι η κατάθλιψη. Κανένας υγιής ψυχικά άνθρωπος δεν αυτοκτονεί. Και είναι μύθος ότι η οικονομική κρίση οδηγεί -κύρια- έναν άνθρωπο στην αυτοκτονία, αλλά και ότι δεν θεραπεύεται η ψυχιατρική αρρώστια.
Ο ρόλος των επαγγελματιών ψυχικής υγείας και οι αντίστοιχες δομές έχουν ιδιαίτερη σημασία για κάθε κοινωνία. Χρειάζονται όμως στήριξη, ενώ αποτελεί αναγκαιότητα η συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε το αποτέλεσμα για την κοινωνία να είναι το καλύτερο δυνατό.
Η χθεσινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ψυχιάτρου και Διευθυντή του Κέντρου Ψυχικής Υγείας του Αγίου Νικολάου κ. Μανόλη Φαζάκη. Συμμετείχαν επίσης ο Διοικητής του Νοσοκομείου Σητείας κ. Μανόλης Μιχελάκης, ο Αντιδήμαρχος Σητείας και Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ κ. Λεωνίδας Τερζής και οι υπεύθυνοι και εργαζόμενοι του Κέντρου και του Νοσοκομείου Ημέρας «Ψυχαργώς».
«Μέσα από την συζήτηση», ανέφερε ο κ. Φαζάκης, «προχώρησε η διαδικασία συντονισμού του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, των αντίστοιχων μονάδων ψυχικής υγείας του Δήμου και του Νοσοκομείου. Σκοπός μας είναι να βελτιωθεί η ποιότητα παροχής υπηρεσιών στην περιοχή του Δήμου Σητείας διότι παρατηρείται τελευταία -αν δεν είναι τυχαίο γεγονός- ότι έχουν συμβεί ορισμένα τραγικά γεγονότα στην περιοχή. Ενώ γενικά ο Νομός Λασιθίου πηγαίνει καλά ως προς το θέμα των αυτοκτονιών, ο Δήμος Σητείας όχι.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας