Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Προχωρούν οι προσλήψεις γιατρών στο Νοσοκομείο Σητείας

Στο μείζον θέμα, την κάλυψη προσωπικού και σε άλλα ζητήματα που αφορούν το Νοσοκομείο της Σητείας αναφέρθηκε η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης κ. Ελένη Μαυρομάτη.

Για την προκήρυξη μόνιμων θέσεων ιατρών ΕΣΥ και συγκεκριμένα χειρουργού, καρδιολόγου και παθολόγου, η διαδικασία για τις δύο πρώτες θέσεις βρίσκεται στην φάση των κρίσεων -αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα- σύμφωνα με τα κριτήρια που ορίζει ο νόμος. Έχουν γίνει αξιολογήσεις, ενστάσεις επομένως είναι στο τελικό στάδιο, ώστε να ακολουθήσει η απόφαση να σταλεί στο υπουργείο. Εφ’ όσον όλα εξελιχθούν ομαλά αναμένεται μέχρι το τέλος του έτους η πρόσληψη των ιατρών για την κάλυψη των θέσεων.
«Για τη θέση παθολόγου», δήλωσε η κ. Μαυρομάτη, «η προκήρυξη ήταν -ως γνωστόν- άγονη, που σημαίνει ότι θα ξαναπροκηρυχθεί εφ’ όσον υπάρξει ενδιαφέρον. Υπάρχει παράλληλα και μία θέση επικουρικού ιατρού παθολόγου για την οποία προς το παρόν επίσης δεν υπάρχει ενδιαφέρον -δεν υπήρξε υποψηφιότητα, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει στην λίστα.
Έχουν δε προσληφθεί τέσσερις επικουρικοί ιατροί -δύο χειρουργοί, ένας καρδιολόγος, ένας ακτινολόγος, ενώ σε προκήρυξη- χωρίς όμως να έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον- είναι οι θέσεις νευρολόγου, ουρολόγου, γυναικολόγου -μαιευτήρα, ορθοπεδικού και παιδίατρου για το Νοσοκομείο της Σητείας.
Ως προς το διοικητικό προσωπικό εντός των ημερών αναλαμβάνουν οι επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ (1998), που για το Νοσοκομείο της Σητείας είναι οκτώ άτομα.
Ήδη έχει αναλάβει καθήκοντα μόνιμο προσωπικό -από την 4Κ, 5Κ, που εξελίχθηκε το καλοκαίρι- και συγκεκριμένα τρία άτομα νοσηλευτικό και ένα λοιπό προσωπικό.
Μέσω των προκηρύξεων των 4.000 θέσεων μέσω ΟΑΕΔ, των θέσεων νέων μόνιμων προκηρύξεων μέσω ΑΣΕΠ με κυλιόμενους πίνακες, αυτές των 1.200, που έχουν προκηρυχθεί για τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά κάποιες αφορούν και την Κρήτη, και μέσω του επικουρικού προσωπικού, προβλέπεται η πρόσληψη 31 ατόμων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού για το Νοσοκομείο της Σητείας. Ο κύκλος αυτός αναμένεται να ολοκληρωθεί τους πρώτες μήνες του 2017.
Κενά στο προσωπικό εξακολουθούν να υπάρχουν, όπως και σε όλα τα Νοσοκομεία βέβαια. Νομίζω ότι πρόκειται για μία πολύ σημαντική ενίσχυση του Νοσοκομείου της Σητείας».
Κάποιοι ιατροί -ως έχουν το δικαίωμα- μετακινούνται από το Νοσοκομείο της Σητείας. Ερωτηθείσα η κ. Μαυρομάτη για τη διαδικασία αντικατάστασης αυτών των ιατρών ανέφερε: «Με το που φεύγουν, υπάρχει κενή οργανική θέση και στις επόμενες προκηρύξεις που σχεδιάζει το υπουργείο, περίπου 2.000 ιατρών για την αρχή του 2017, θα υπάρξει πρόβλεψη των κενών αυτών θέσεων».
Ο εξοπλισμός
Το νοσοκομείο εμφανίζει και αρκετές ανάγκες σε εξοπλισμό. «Ανοικτό θέμα» παραμένει ο αξονικός τομογράφος, που καταγράφεται ως μεγάλη αναγκαιότητα για την περιοχή κι έχει τεθεί πολλάκις από την διοίκηση.
«Έχει συζητηθεί το θέμα, υπάρχει δέσμευση από το υπουργείο. Έχει τεθεί κι από εμάς σαν προτεραιότητα, η αγορά αυτού του εξοπλισμού. Μπορεί και να γίνει εφικτό πολύ γρήγορα. Το έχουμε δώσει, έχουμε καταγράψει την αναγκαιότητα κι έχει μπει σαν πρώτη προτεραιότητα για ενίσχυση σε θέματα εξοπλισμού που κάνει η Εθνική Τράπεζα, ενώ έχει μπει και σε ακόμα ένα πρόγραμμα του υπουργείου υγείας.
Άμεσα, ως το τέλος του χρόνου θα έχει τοποθετηθεί ένας κεντρικός κλίβανος εξοπλισμού των χειρουργείων κι ένα μηχάνημα οστικής πυκνότητας. Αγορά κατ’ ευθείαν από το υπουργείο», πρόσθεσε η Διοικητής.
Το αυτοδιοίκητο
Για τη συνδιοίκηση των νοσοκομείων του Λασιθίου και τα αιτήματα για το αυτοδιοίκητο η κ. Μαυρομάτη επεσήμανε ότι «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Ισχύει ό,τι ίσχυε. Δεν υπάρχει δηλαδή κάτι νεότερο σε ότι αφορά τις προθέσεις του υπουργείου. Δεν υπάγεται στην ιστορία Βενιζέλειο- ΠΑΓΝΗ για την οποία ήδη έχει ληφθεί απόφαση από το ΚΕΣΥΠΕ, το Συντονιστικό Όργανο των ΥΠΕ».
Στην επισήμανση ότι παραμένει ένα ανοικτό ζήτημα που τίθεται από τους εμπλεκόμενους απάντησε: «Θεωρώ αυτό που είναι σημαντικό είναι να επανδρωθούν τα Νοσοκομεία του Λασιθίου, να εξοπλιστούν και να μπορεί να εξυπηρετείται ο κόσμος με την λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία. Αυτό είναι το πρώτιστο».
Τα οικονομικά
«Τα Νοσοκομεία του Λασιθίου», συνέχισε, «δεν έχουν κανένα πρόβλημα χρηματοδότησης. Έχει δοθεί και η τελευταία δόση της έκτακτης επιχορήγησης για τα ληξιπρόθεσμα και πάνε πολύ καλά. Εντός των επόμενων ημερών θα δοθεί και η τακτική επιχορήγηση, η τελευταία που καλύπτει πλήρως τους προϋπολογισμούς.
Σε ό,τι αφορά το επόμενο έτος, δεν είναι εφικτή αυτή τη στιγμή η απεικόνιση της κατάστασης, αφού δεν έχει κατατεθεί προϋπολογισμός. Ωστόσο θέλω να πιστεύω ότι θα είναι καλύτερος ο προϋπολογισμός δεδομένου ότι πέρυσι ξεκίνησε από χαμηλότερα, φέτος ήταν 110 εκατομ., έχει υπερβεί τα 129 για την Κρήτη ήδη αυτή την στιγμή που μιλάμε. Θα είναι 140 εκατομ. και πάνω η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων της Κρήτης. Επομένως θεωρώ ότι του χρόνου θα είναι ακόμη καλύτερα, όμως θα πρέπει να δούμε τον προϋπολογισμό πρώτα».
Για το πότε και αν προγραμματίζει επισκέψεις στα Νοσοκομεία του Λασιθίου η Διοικητής ανέφερε: «Είναι στις προθέσεις μου, όμως είναι κάτι για το οποίο δεν μπορώ αυτή την στιγμή να δεσμευτώ, δεδομένων των πολλαπλών υποχρεώσεων που υπάρχουν και είναι επιβεβλημένη η παρουσία μου. Ωστόσο έχω καθημερινή σχεδόν επαφή με τις διοικήσεις και καλή συνεργασία».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας