Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Επενδυτικός "πυρετός" στον ξενοδοχειακό χάρτη της Κρήτης

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΕπενδυτικό "πυρετό" από πλευράς τόσο ξένων όσο και εγχώριων ή ντόπιων Κρητικών "παικτών", με προωθούμενες νέες επενδύσεις, προσθήκες-επεκτάσεις ξενοδοχειακών μονάδων, ανακατατάξεις και επιχειρηματικά deal, καταγράφει ο επενδυτικός τουριστικός χάρτης στην Κρήτη. Άκρως αποκαλυπτική ως προς το πώς θα διαμορφωθεί ο νέος ξενοδοχειακός χάρτης στο νησί μας είναι η ακτινογραφία-ανάλυση που δίνει η γνωστή εταιρεία εκτιμητών και συμβούλων ακινήτων "ΔΑΝΟΣ".

Σύμφωνα με την έρευνα, για την Κρήτη παρουσιάζεται έντονο ενδιαφέρον από ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια και διεθνή σήματα (brands), αλλά και εγχώριους και διεθνείς εξειδικευμένους διαχειριστές. Το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον αφορά κυρίως μεγάλες παραθαλάσσιες εκτάσεις στην περιοχή του Λασιθίου, ενώ την τελευταία διετία υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και για μπουτίκ ξενοδοχεία στο ενετικό λιμάνι των Χανίων.

Σε αναζήτηση αγοραστών
Ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι της ανάλυσης επικεντρώνεται στην αλλαγή πλεύσης και στην αναζήτηση αγοραστών από πλευράς της "Dolphin Capital Investors" (DCI) για το βαρύ επενδυτικό χαρτοφυλάκιό της στην Κρήτη.
Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει τρία μεγάλα έργα σε Σητεία, Πλάκα και Τριόπετρα, ωστόσο η εταιρεία, όπως επισημαίνεται στην ανάλυση, προχωράει σε αλλαγή πλεύσης για τα πολυδάπανα project της, προκειμένου να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική εικόνα της και να ενισχύσει τη ρευστότητά της.
Η DCI έχει έλθει ήδη σε συμφωνία για την κατασκευή στη Σητεία ενός ξενοδοχείου "Waldorf Astoria", που αποτελούν τα πλέον πολυτελή του ομίλου "Hilton Hotels & Resorts", ενώ πρόσφατα υπογράφηκε και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης.

Σε προχωρημένο στάδιο η επένδυση Τοπλού
Η ανάλυση κάνει ειδική μνεία και στη γνωστή βρετανική επένδυση της Μονής Τοπλού. Όπως επισημαίνεται, «το "πράσινο φως" για την υλοποίηση της στρατηγικής επένδυσης "Ίτανος Γαία" στη βορειοανατολική Κρήτη έδωσε, μετά από 23 χρόνια, το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε στις αρχές Μαρτίου. Η επένδυση της βρετανικής εταιρείας "Loyalward Ltd", θυγατρικής του ομίλου "Minoan Group Plc", ανέρχεται στα 267,7 εκατ. ευρώ και αφορά στην τουριστική ανάπτυξη μεγάλης παραθαλάσσιας έκτασης στην περιοχή "Χερσόνησος Σίδερο" Λασιθίου.
Με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, το ξενοδοχειακό συγκρότημα θα απαρτίζεται από πέντε ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας 1.936 κλινών, ένα γήπεδο γκολφ 18 οπών και ειδικές τουριστικές υποδομές για την προσέλκυση τουρισμού υψηλής ποιότητας. Κατά της υλοποίησης της επένδυσης έχουν προσφύγει 140 κάτοικοι της περιοχής και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, υποστηρίζοντας πως η περιοχή στην οποία προβλέπεται να υλοποιηθεί η επένδυση βρίσκεται σε ζώνη προστασίας του διεθνούς δικτύου Natura 2000, που απαγορεύει αντίστοιχες τουριστικές εγκαταστάσεις».

Όμιλος Καράτζη
Ο Όμιλος Καράτζη προτίθεται να κατασκευάσει νέα ξενοδοχειακή μονάδα κατηγορίας 5* και δυναμικότητας 240 κλινών στην περιοχή της Χερσονήσου Ηρακλείου, επένδυση η οποία έχει υπαχθεί στον Επενδυτικό Νόμο με συνολικό ύψος 14,55 εκατομμύρια ευρώ και ποσοστό ενίσχυσης 30%.

"Vita Hotels"
Ο όμιλος "Vita Hotels" προχώρησε στη 15ετή εκμίσθωση του ξενοδοχείου 4* "Elounda Aqua Sol", το οποίο μετονομάστηκε σε "Elounda Breeze Resort", ενώ προβλέπεται και η αναβάθμισή του σε 5άστερη μονάδα.

Νέο ξενοδοχείο στους Αγίους Αποστόλους
Ο όμιλος "Ledra Hotels and Villas", μετά τη συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε με το διεθνή ξενοδοχειακό όμιλο "Marriott International" για την έλευση στην Ελλάδα της αλυσίδας "Autograph" και η οποία αφορούσε το ξενοδοχείο 5* "Domes of Elounda", προχώρησε στην κατασκευή ενός νέου παραθαλάσσιου ξενοδοχείου 5* στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων, στα Χανιά. Η συνολική επένδυση άγγιξε τα 15 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας παράλληλα 80 νέες θέσεις εργασίας.

Διπλό "χτύπημα"
Ο όμιλος "Vantaris Hotels", που λειτουργεί ήδη τρία ξενοδοχεία στη Γεωργιούπολη Χανίων, σχεδιάζει την κατασκευή δύο ξενοδοχείων 5* σε Ρέθυμνο και Γεωργιούπολη. Η επένδυση στο Ρέθυμνο μπορεί να φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία μονάδας άνω των 1.000 κλινών, ενώ η επένδυση στη Γεωργιούπολη ανέρχεται στα 20 εκατ. ευρώ.
ΜΙΛΑΤΟΣ

"Πυρετός" στο Μεραμπέλο
Όπως αναφέρει η ανάλυση, η διεθνής αλυσίδα "Carlson Rezidor Group" έχει υπογράψει σύμβαση franchise με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου "Minos Imperial Luxury Beach Resort and Spa", που βρίσκεται στην περιοχή Μίλατος στο Λασίθι. Η μονάδα μετονομάστηκε μέσα στο 2016 σε "Radisson Blu Beach Resort" και προσφέρει υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
Παράλληλα, δύο ξενοδοχεία 5 αστέρων, ένα στο Ηράκλειο και ένα στον Άγιο Νικόλαο, περιλαμβάνονται στους φακέλους με τα επενδυτικά σχέδια για τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων που διαχειρίζεται η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων του υπουργείου Τουρισμού.
Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα σύνθετο κατάλυμα 620 κλινών στον Άγιο Νικόλαο, που περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, κέντρο spa, τουριστικές κατοικίες και υποστηρικτικά έργα, καθώς και για ένα σύνθετο κατάλυμα 140 κλινών στο Ηράκλειο, που περιλαμβάνει ξενοδοχείο 5 αστέρων, γήπεδο γκολφ, τουριστικές κατοικίες και υποστηρικτικά έργα.
Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας