Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Στρατηγικό σχέδιο 20ετίας για το λιμάνι Σητείας

Τα πορίσματα του πρώτου σταδίου της μελέτης «Πλαίσιο Έργων Ανάπτυξης (Master Plan) Λιμένα Σητείας» παρουσίασαν οι κ. Γιάννης Παρασύρης και Δημήτρης Ρομπογιαννάκης. Την μελέτη έχει αναλάβει το μελετητικό σχήμα Παρασύρης -Ρομπογιαννάκης- Λιαπάκη».

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Νίκος Καραμανωλάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Αντώνης Ανηψητάκης, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ και Σύμβουλος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σητείας Γιάννης Μπρας, εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της περιοχής και πολίτες.
Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σητείας κ. Θοδωρής Πετρουλάκης αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του master plan.
«Ο ρόλος του είναι καθοριστικός καθώς αναδεικνύει τον τρόπο εξέλιξης και προσαρμογής ενός έργου. Επιδιώκοντας εξάλλου το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο να καταστεί το λιμάνι της Σητείας ένα από τα σημαντικότερα της Κρήτης προχώρησε στη συγκεκριμένη δράση, αφού το master plan αποτελεί ζωτικής σημασίας σχέδιο, χωρίς το οποίο δεν μπορεί να γίνει καμία υποδομή στο λιμάνι, ενώ σε μερικά χρόνια δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Το master plan έχει ορίζοντα εικοσαετίας και είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να υλοποιηθούν σταδιακά με σειρά προτεραιότητας έργα και παρεμβάσεις, που θα αναβαθμίσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες και θα συμβάλουν ώστε το λιμάνι Σητείας να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».
Στην σκοπιμότητα εκπόνησής του αναφέρθηκαν και οι μελετητές, καθώς ο λιμένας Σητείας είναι μείζονος ενδιαφέροντος, όπως έχει καθοριστεί με σχετικό ΦΕΚ και ΚΥΑ και σύμφωνα με το νόμο, οι φορείς διοίκησης υποχρεούνται να προβούν στη σύνταξη προγραμματικού σχεδίου master plan για τους λιμένες της ευθύνης τους. Με τα προγραμματικά σχέδια καθορίζονται τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια της ζώνης λιμένα, οι επιτρεπόμενες προσχώσεις, οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης και οι περιορισμοί που υπάρχουν, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κάθε αναγκαίο στοιχείο για την εξυπηρέτηση της ασφάλειας του λιμένα.
Εκτός από τα πορίσματα του πρώτου σταδίου της μελέτης, του σταδίου ανάλυσης για το πλαίσιο έργων ανάπτυξης του λιμένα Σητείας παρουσιάστηκε και μία προκαταρκτική πρόταση, που αποτελεί το αρχικό στάδιο. Σκοπός είναι να ακουστούν και να συμπεριληφθούν, οι απόψεις, οι προτάσεις, οι παρατηρήσεις της τοπικής κοινωνίας και των χρηστών του λιμανιού, να καταγραφεί το όραμα για το λιμάνι, πριν προχωρήσει ο σχεδιασμός.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας