Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

«Κουτσουρεμένο» και χωρίς να ανταποκρίνεται στα αιτήματα των χωριών το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Σητείας

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2017 ενέκρινε στην τελευταία του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Σητείας.
Κατά την εισήγησή του ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θοδωρής Πατεράκης ανέφερε ότι η σύνταξή του είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την σύνταξη του προϋπολογισμού.
Περιλαμβάνει έργα που είχαν ενταχθεί σε αυτό του 2016 και δεν υλοποιήθηκαν -δεν πρόλαβαν, όπως είπε ο κ. Πατεράκης- και έργα που εντάσσονται με τις διατιθέμενες πιστώσεις του 2017.
Για τη σύνταξή του ακολουθήθηκε η από το νόμο προβλεπόμενη διαδικασία, ζητήθηκαν και υπεβλήθησαν από τις Τοπικές Κοινότητες τα αιτήματά τους, τα οποία έλαβε υπ’ όψιν η Τεχνική Υπηρεσία. Εκλήθησαν επίσης να υποβάλλουν προτάσεις και οι  υπηρεσίες.
«Οι διατιθέμενες πιστώσεις για το 2017», σημείωσε ο κ. Πατεράκης, «είναι μία κουτσουρεμένη ΣΑΤΑ της τάξης των 347.000. Κάθε χρόνο μειώνονται τα ποσά της ΣΑΤΑ, τα οποία είναι ασύγκριτα μικρότερα από αυτά που δινόταν στους Δήμους πριν τον “Καλλικράτη”. Μόνο του Δήμου Λεύκης η ΣΑΤΑ ήταν περίπου 800.000 και όλος ο καλλικρατικός Δήμος Σητείας έχει 347.000». Επίσης 80.000 από το ΤΑΠ. Παράλληλα λόγω της λειτουργίας των ΑΠΕ ο Δήμος έχει στη διάθεσή του και 397.000 από το ειδικό τέλος του 1,7%.
«Αυτή είναι η κατάσταση, αυτή καλούμαστε να διαχειριστούμε. Γι’ αυτό ζητάμε από τους συμπολίτες μας κατανόηση, δεν φταίμε εμείς αν δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα τους. Αν αθροίσουμε τα αιτήματα των τοπικών κοινοτήτων, το ποσό υπερβαίνει τα 10 εκατομ. Είναι αδύνατο να υλοποιηθεί η πρόταση των τοπικών κοινοτήτων.
Όμως όλες οι τοπικές κοινότητες εκφράζουν μία αγωνία που αφορά τα θέματα άρδευσης, ύδρευσης, αποχέτευσης και ιδιαίτερα αγροτικής οδοποιίας που θέτουν ως πρώτο. Γι’ αυτό και στην πρόταση που καταθέτουμε, και η οποία έχει περάσει και από την Επιτροπή Διαβούλευσης, κατανέμεται το μεγαλύτερο ποσό σε έργα που αφορούν την αγροτική και δημοτική οδοποιία», πρόσθεσε.
Το Τεχνικό Πρόγραμμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.
Η μείζων μειοψηφία απείχε της ψηφοφορίας. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της κ. Νίκος Καραμανωλάκης, «η αντιπολίτευση θεωρεί ότι τα στοιχεία που εδόθησαν είναι ανεπαρκή για ένα τόσο σοβαρό θέμα κι επειδή δεν μπορεί να διαμορφώσει άποψη μην έχοντας στοιχεία που αφορούν τις προτάσεις της Τεχνικής Υπηρεσίας αλλά και των Προέδρων των Κοινοτήτων, ζήτησε να αναβληθεί το θέμα για την επόμενη τακτική συνεδρίαση. Εφ’ όσον αυτό δεν γίνει αποδεκτό, απέχουμε από την ψηφοφορία».
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας