Δευτέρα 29 Αυγούστου 2016

Τι σχέση είχε η Ιεράπετρα με τη Βενετία;

ρωμαϊκό θέατρο ιεράπετραΧαράσσει ρότα για το μέλλον και συνεχίζει το έργο της η Επιτροπή Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Δήμου Ιεράπετρας καθώς στα σχέδιά της είναι η συνέχεια της έρευνας στα αρχαία της Βενετίας όπου ίσως να υπάρχουν πολλά σημαντικά στοιχεία που αφορούν στην ιστορία της Ιεράπετρας.

Ακόμη σχεδιάζεται :
-Συνεργασία με τις αρχαιολογικές σχολές της Βερόνας και του Παλέρμο για την έναρξη νέων ανασκαφών σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.
-Η ανάπτυξη στενών  πολιτιστικών σχέσεων με την πόλη της Βενετίας τα Πανεπιστήμια και την επιστημονική κοινότητα της Ιταλίας.
-Η ίδρυση σύγχρονου Μουσείου στην Ιεράπετρα όπου θα φιλοξενήσει τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της ευρύτερης περιοχής, καθώς και η δημιουργία του αρχαιολογικού χάρτη της.

Εκδήλωση με τη συμμετοχή Ιταλών
Μάλιστα με εξαιρετική επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτρπή Ανάδειξης Αρχαιοτήτων Δήμου Ιεράπετρας.Το στύλ των εκδηλώσεων αυτών δεν τραβάει πολύ κόσμο και ειδικά τον Αύγουστο.Ομως η "Μελίνα" γέμισε, πράγμα πρωτοφανές για την εποχή και οι παρευρισκόμενοι αποζημιώθηκαν με την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης για τα γλυπτά της Ιεράπετρας που βρίσκονται στη Βενετία.Οι ομιλητές δεν κούρασαν.
Η ομιλία της Ιταλίδας υποδιευθύντριας του Αρχαιολογικού Μουσείου της Βενετίας κ Μαρτσέλα Ντε Πάολι της οποίας την ομιλία μετέφρασε στα Ελληνικά η Πανεπιστημιακός κ Χρύσα Δαμιανάκη ,ήταν απλή για το κοινό, κατανοητή, αλλά και άκρως ενδιαφέρουσα.Είδαμε την διαδρομή που έκαναν τα πλοία με τα γλυπτά που έφυγαν για τη Βενετία.Είδαμε το Μουσείο της Βενετίας,τα αγάλματα από την Ιεράπετρα που υπάρχουν εκεί, επιγραφές κ.λ.π .
Η ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση που ανοιγει πολλούς δρόμους, θα γίνει σίγουρα  θεσμός.Πλήθος κόσμου,  ο Αντιδήμαρχος κ Μανώλης Φραγκούλης,ο οποίος χαιρέτησε εξ ονόματος του Δημάρχου που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί,ο κ Πετράς, δημοτικοί σύμβουλοι, πάρεδροι, η  πρόεδρος της Μορφωτικής Στέγης κα Γεωργία Μετινίδου, οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι Χριστόφορος Χαραλαμπάκης κσι Μανώλης Πρατικάκης"ο ποιητής μας",  ο Λουκάς Παπαδάκης και πολλοί εκπρόσωποι φορέων.         
Οργανωτικά πέτυχε απόλυτα η Επιτροπή Ανάδειξης Αρχαιοτήτων του Δήμου.Ηταν αυτό που λέμε καλοδουλεμένη εκδήλωση. Ο πρόεδρος της κ.  Γιάννης Ροβυθάκης τόνισε ότι η ομάδα μας δραστηριοποιείται εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια με πολύ σημαντικές δραστήριίοτητες και πριν ακόμα επισημοποιηθεί με τη σημερινή της μορφή ως επιτροπή του Δήμου, με κύριους συντελεστές τον πρώην Δήμαρχο Μιχάλη Μυγιάκη,τον σημερινό Δήμαρχο Θεοδόσιο Καλαντζάκη,τον Γιώργο Σωμαράκη κ.α.  Πριν από την εκδήλωση για τα γλυπτά της Ιεράπετρας είχαν προηγηθεί και αλλες δραστηριότητες σε πολλά επίπεδα. Η ομιλία της Λυκειάρχου κ Αικατερίνης Χατζάκη με θέμα"Η Καστελανία της Ιεράπετρας το 16ο αιώνα".Η ομιλία του κου Μιχάλη Σπυριδάκη υπαλλήλου της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Ηρακλείου με θεμα  "Το Ιταλογερμανικό ναυτικό στρατόπεδο της Ιεράπετρας" Οι σχετικές ενέργειες έχουν ολοκληρωθεί και ο σχετικός φάκελος που εμπεριέχει και την αξιοποίηση του στρατοπέδου θα κατατεθεί σύντομα στο Δήμο.
Η ομιλία του πανεπιστημιακού καθηγητή κ Γιάννη Παπαδάτου με θέμα "Μινωική Ιεράπετρα". Η ομιλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου κ Χρύσας Σοφιανού με θέμα "Ελληνιστική και Ρωμαική Ιεράπετρα".
Μετά την εκδήλωση με τα μέλη μας Γιώργο Σωμαράκη, Γιώργο Σαρικλάκη και Μιχάλη Χατζηνάκη, ξεναγήσαμε την κ Ντε Πάολι στα αρχαιολογικά οικόπεδα της Ιεράπετρας και τις Ενετικές εκκλησίες , για να σχηματίσει μια πιο καθαρή εικόνα για το τι συμβαίνει στην Ιεράπετρα, ενώ αργότερα όλοι μαζί και με τη συμμετοχή της κ Χρύσας Δαμιανάκη και του  κ Άγγελου Ρομάνο, συζητήσαμε για τις δράσεις που μπορούμε να αναπτύξουμε, τους τρόπους,  και με ποιούς ανθρώπους κλειδιά θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα σχέδια μας",  προσθέτει ο κ Ροβιθάκης.
"Όλα τα μέλη της επιτροπής  ευχαριστούμε τους χορηγούς που βοήθησαν στην κάλυψη των εξόδων της εκδήλωσης μας, καθώς και τη δημοτική Αρχή και όλες τις δημοτικές παρατάξεις οου μας εμπιστεύτηκαν," καταλήγει ο κ Γιάννης Ροβιθάκης.

Πηγή : Νέα Κρήτη
Ρεπορτάζ : Νίκος Πετάσης

Συνολικες προβολες σελιδας