Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Παρουσιάστηκε πρόταση για τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για τη διάβρωση του παραλιακού

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου «Ίτανος» παρουσίασε η μείζων αντιπολίτευση του Δήμου Σητείας την -υπό μορφή ολοκληρωμένης μελέτης- πρόταση παρέμβασης για το παραλιακό μέτωπο της Σητείας.

Την μελέτη υπογράφουν οι κ. Φάνης Καραμπάς, Καθηγητής Ακτομηχανικής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Χρήστος Αναγνώστου, Διευθυντής Ερευνών- Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, Κων. Μπελιμπασάκης, Ναυπηγός, Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Ο επικεφαλής της μείζονος Μειοψηφίας κ. Νίκος Καραμανωλάκης αναφέρθηκε στην διαμορφούμενη κατάσταση στον παραλιακό δρόμο και στην διάβρωση της ακτής, στο «πρόβλημα που υφίσταται εδώ και αρκετά χρόνια και απασχολεί εντόνως την τοπική κοινωνία και είναι γνωστό στους αρμοδίους της Περιφέρειας και του Δήμου, αλλά δεν έχει αντιμετωπιστεί με αποτέλεσμα να φτάσουμε στον χειμώνα του 2015, όταν κατέπεσε το πλαϊνό τοιχίο που στηρίζει το δρόμο, διότι πλέον δεν υπάρχει τοπικά παραλία.
Για πρώτη φορά υπήρξε ενημέρωση για το τί πρόκειται να γίνει, από δηλώσεις του Δημάρχου Σητείας κ. Πατεράκη τον Ιούνιο που μας πέρασε. Η αντιπολίτευση ζήτησε άμεσα αναλυτική ενημέρωση για τον τρόπο της σχεδιαζόμενης παρέμβασης, κάτι που δεν έγινε, οπότε προκάλεσε την σύγκληση ανοικτού Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την διάβρωση της ακτής και την ασφάλεια και προσπελασιμότητα του δρόμου με στόχο την ενημέρωση και τον ανοικτό διάλογο για το θέμα με την συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Όμως κατά την διάρκεια της συνεδρίασης παρά το γεγονός ότι κατετέθησαν προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος από την αντιπολίτευση, αλλά και άλλους πολίτες, διαπιστώθηκε ότι ήδη είχαν ληφθεί αποφάσεις από αρχές Μαρτίου.
Το έργο, που προτείνεται αφορά την ρίψη, λιθοριπή ογκόλιθων μεγάλων διαστάσεων και βάρους -ογκόλιθοι 400 μ. μήκους, 10 πλάτος και 2 ύψος, οι οποίοι θα στηρίξουν το πλαϊνό τοιχίο κατά μήκος του παραλιακού δρόμου. Είναι ένα τεράστιο έργο, που εμείς πιστεύουμε ότι δεν είναι ανατάξιμο παρά το ότι ως μοναδικό επιχείρημα τόσο ο Δήμαρχος, όσο και η Αντιπεριφερειάρχης αναφέρουν ότι το έργο είναι προσωρινό. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι πολύ δύσκολα ανατάξιμο κι αν είναι, είναι πολύ κοστοβόρο. Υπάρχει κίνδυνος οι ογκόλιθοι να μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα ή για πάντα στο παραλιακό μέτωπο και να υποβαθμίσουν όχι μόνο αισθητικά την περιοχή. Αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι το νέο σχέδιο πόλης που αφορά επιλεκτικά τουριστικές κατοικίες και καταλύματα, από τη γέφυρα ως τον Πετρά, τότε οι ογκόλιθοι αυτοί θα λειτουργήσουν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και του τόπου.
Θα έπρεπε εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα να υπάρχει ενημέρωση από την Περιφέρεια και το Δήμο για το πρόβλημα, προτού ενταθεί και φθάσει στην σημερινή κατάσταση, όπου τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά. Παρά ταύτα η αντιπολίτευση επιδίωξε την εξεύρεση μίας άλλης λύσης, μίας αντιπρότασης στηριζόμενη στη μελέτη», την οποία παρουσίασε ο κ. Αναγνώστου.

Η μελέτη
«Η ακτή του όρμου της Σητείας», σημείωσε ο κ. Αναγνώσου, «βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια υπό καθεστώς διάβρωσης και διαρκούς υποχώρησης της ακτογραμμής, κάτι που είναι γνωστό σε όλους τους αρμοδίους και διαχρονικά στις Δημοτικές Αρχές».
Αναφέρθηκε στα αίτια του προβλήματος τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «ο κύριος λόγος είναι η διαρκείς και χωρίς σκέψη παρεμβάσεις του ανθρώπου, που έχει παρέμβει στο σύστημα τροφοδοσίας της ακτής με φερτές ύλες. Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν συγκλίνει για το πρόβλημα της διάβρωσης της ακτής».
Αναφέρθηκε στην λιμνοδεξαμενή της Ζου, όπου ελήφθησαν υλικά από το ποτάμι, στη λήψη υλικών και στις διανοίξεις δεξιά και αριστερά του ποταμιού, στη δημιουργία του δρόμου την δεκαετία του 50 στο ενεργό μέτωπο της παραλίας, πάνω στην παραλία. Επίσης στα βαθύτερα τμήματα της θάλασσας, ελήφθησαν υλικά για την κατασκευή του νέου μόλου του λιμανιού, ενώ και οι λιμενικές εγκαταστάσεις έχουν αλλάξει την συμπεριφορά του κυματισμού.

Ήπια τεχνητή αναπλήρωση της ακτής
«Οι λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπάρχουν οι παρεμβάσεις με τα λεγόμενα “σκληρά έργα”, όπως είναι αυτές των ογκολίθων, ύφαλοι, κυματοθραύστες, λιθοριπές στην ακτή κλπ., και οι ήπιες», διευκρίνισε. Παρουσίασε ακολούθως παραδείγματα των έργων και για τις δύο περιπτώσεις σε διάφορες περιοχές της Κρήτης και της Ελλάδας γενικότερα και αντίστοιχα τα αποτελέσματά τους.
Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην μελέτη, που υπογράφει μαζί με τους κ. Καραμπά και Μπελιμπασάκη και στη λύση που προτείνεται, εξηγώντας και παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, μετρήσεις, αναλύσεις που έγιναν και δεδομένα που ελήφθησαν, το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο υλοποίησης καθώς και την αντιστοιχία υλικών ποιότητας, καταλληλότητας και προέλευσής τους, αλλά και κόστους (μειωμένες ποσότητες υλικών και κόστους) της συγκεκριμένης σε σχέση με την σχεδιαζόμενη από την Περιφέρεια παρέμβαση.
«Η Περιφέρεια Κρήτης και ο Δήμος Σητείας», πρόσθεσε ο κ. Αναγνώστου, «σχεδιάζουν για το πρόβλημα διάβρωσης των ακτών του όρμου της Σητείας παρεμβάσεις με σκληρά έργα. Η ομάδα που σήμερα σας παρουσιάζει τη δουλειά της αντιπροτείνει την εναλλακτική λύση των ήπιων παρεμβάσεων με τεχνητή αναπλήρωση της ακτής. Είμαστε στον αντίποδα της θεώρησης των σκληρών μέτρων και λέμε ότι υπάρχει εναλλακτική λύση, αρκεί να κατανοήσουμε πώς δουλεύει η φύση.
Παρακολουθούμε τον μηχανισμό της τροφοδοσίας, της διευθέτησης και η λύση συνίσταται στο να αποκαταστήσουμε την διατάραξη του ισοζυγίου των φερτών υλών, που έχουμε προκαλέσει τα τελευταία 70 χρόνια. Αυτό επιτυγχάνεται με το να κάνουμε ένα είδος, αυτό που λέμε στην ιατρική bay bas. Αφού βούλωσαν οι αρτηρίες και δεν ερχόταν το υλικό κανονικά, θα το φέρουμε εμείς. Μιμούμαστε τη φύση Ακυρώσαμε τη λειτουργία της με τις πράξεις μας, ας τη μιμηθούμε.
Ο καλύτερος κυματοθραύστης στην ακτή είναι μία παραλία. Δεν είναι τα σκληρά έργα, τα τοιχία, οι τσιμεντενέσεις. Το κύμα θα το αφήσεις να εκτονωθεί μόνο του σε μία πλήρη παραλία. Θα ‘ρθει, θα σπάσει, θα αναρριχηθεί στην παραλία και θα γυρίσει πάλι πίσω».
Τα ερωτήματα και οι τοποθετήσεις που συνέκλιναν στην συντριπτική τους πλειοψηφία στην αναγκαιότητα προστασίας του παραλιακού μετώπου, της ακτής και του δρόμου με ήπιες παρεμβάσεις ώστε να μην υποβαθμιστεί η ευρύτερη περιοχή. Διατυπώθηκαν και προτάσεις για να ακολουθηθεί η νομική οδός σε διαφορετική περίπτωση.
Η συγκεκριμένη πρόταση παρέμβασης που παρουσιάστηκε στην εκδήλωση έχει κατατεθεί τόσο στην Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, όσο και στο Δήμαρχο Σητείας κ. Θεόδωρο Πατεράκη. Όπως αναφέρθηκε, θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν, να μην προχωρήσει η παρέμβαση που σχεδιάζεται, αλλά να εφαρμοστεί μία συνδυαστική λύση, καθώς το πρόβλημα είναι σημαντικό.
Την μελέτη, όπως τονίστηκε, υπογράφουν διεθνούς βεληνεκούς επιστήμονες, που εγγυώνται για την ανάπλαση της ακτής και την ασφάλεια του οδικού δικτύου.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας