Τρίτη 19 Ιουλίου 2016

Καταστροφική πυρκαγιά στο Σελάκανο, ερχεται και τρίτο ελικόπτερο

ΣΕΛΑΝΑΚΑΝΟ ΦΩΤΙΑ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣτη μανία του πύρινου εφιάλτη έχει παραδοθεί τις τελευταίες ώρες ένα από τα ομορφότερα δάση της Κρήτης ,εκείνο του Σελάκανου με τις φλόγες να ξεπηδούν σύμφωνα με τις μαρτυρίες , τα 30 μέτρα.

Το κέντρο βάρους εντοπίζεται βόρεια του οικισμού των Μαλλών. Στο σημείο επιχειρούν 30 οχήματα με 60 άνδρες , 2 ομάδες  πεζοπόρου της πυροσβεστικής ,30 άτομα πεζοπόρου του στρατού, ενώ στο δύσκολο έργο συνδράμουν επίσης 4 οχήματα από τους ΟΤΑ και 2 ελικόπτερα.
"Αν και η φωτιά δεν έχει ενεργό μέτωπο, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και για τον λόγο αυτό έχει ζητηθεί η συνδρομή και τρίτου ελικοπτέρου, το οποίο και αναμένεται άμεσα από την Αθήνα στην Κρήτη και δη στην Ιεράπετρα για να συνδράμει στη δύσκολη προσπάθεια των πυροσβεστών. Μας δυσκολεύουν οι άνεμοι που προκαλούν συνεχείς αναζωπυρώσεις και το δύσβατο της περιοχής," δήλωσε στο neakrtiti.gr, ο  κ. Γιάννης Μαραγκάκης, διοικητής Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης,που βρίσκεται στο σημείο από τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της φωτιάς.
Μάλιστα η φωτιά το βράδυ απείλησε τον οικισμό Μάλλες ,τελικά αυτό αποφεύχθηκε, ενώ απειλήθηκαν και αγροικίες, χωρίς ωστόσο να καταστραφούν ενώ δεν έχουν κινδυνεύσει μέχρι στιγμής ανθρώπινες ζωές.
Το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνουν κατά πολύ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή οι οποίοι τα ξημερώματα κόπασαν. Ωστόσο τα νέα στοιχεία λένε ότι θα ενισχυθούν φθάνοντας ακόμη τα 8-9 μποφόρ σε ένταση , εμποδίζοντας σε μέγιστο βαθμό  το έργο των πυροσβεστών και όλων όσοι συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης.
Να σημειωθεί πάντως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το πανέμορφο δάσος του Σελάκανου παραδίδεται στις φλόγες , καταστρέφοντας ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Κρήτης και έναν από τους μεγαλύτερους πνεύμονες πρασίνου στο νησί.

Το χρονικό της φωτιάς
Η μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε αργά το βράδυ της Δευτέρας, στην περιοχή του Σελάκανου στην Ιεράπετρα. Μάλιστα, η εστία της φωτιάς ξεκίνησε δυο χιλιόμετρα ανατολικά του οικισμού στη θέση Μεγάλη Αχλάδα.
Γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις και εξαπλώθηκε σημαίνοντας συναγερμό στις επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής και συγκεκριμένα με 10 οχήματα δίχως να αποκλείονταν με το ενδεχόμενο ελλείψει αεροπορικών ενισχύσεων και στην επέκταση της καταστροφής του σπουδαίου οικοσυστήματος.
Σταμάτησε στον οικισμό Μάλλες σε απόσταση αναπνοής που βρίσκεται στο Σελάκανο που αποτελεί ένα από τα ομορφότερα και σπουδαιότερα διασωζόμενα οικοσυστήματα του νησιού, καθώς και ένα σημαντικό πευκόδασος για όλη τη Μεσόγειο.
Μέρος της περιοχής καλύπτεται από δάσος κυρίως τραχείας πεύκης. Υπέροχα φαράγγια, ρέματα, απότομες πλαγιές, όπου υπάρχουν αρπακτικά πουλιά.
Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη-Νίκος Πετάσης -Victor Κουμαντάκης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας