Δευτέρα 25 Ιουλίου 2016

Δραματικά μειωμένη η καρποφορία των ελαιόδεντρων στο νομό Λασιθίου

Το πρόβλημα της δραματικής μείωσης της καρποφορίας των ελαιόδεντρων στο Ν. Λασιθίου, όπως το περιγράφει χαρακτηριστικά ο Δήμος Σητείας και ο Συνεταιρισμός Έξω Μουλιανών, μεταφέρει με έγγραφο που απέστειλε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λασιθίου προς την Περιφέρεια Κρήτης, ενημερώνοντας σχετικά τον Περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη και την αρμόδια του Πρωτογενούς Τομέα Αντιπεριφερειάρχη Θεανώ Βρέντζου.

Όπως τονίζεται στο έγγραφο, το οποίο υπογράφει η Διευθύντρια της Υπηρεσίας, Μαρία Φουντή, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την περιοχή του Δήμου Σητείας και των Έξω Μουλιανών, αλλά επεκτείνεται  σε πολλές περιοχές του Νομού.

Οι αποζημιώσεις
Αναφέρει σχετικά:
«Στην Υπηρεσία μας έχουν διαβιβαστεί έγγραφα, από τον Δήμο Σητείας, με θέμα την μεγάλη μείωση της καρπόδεσης, η οποία συνεπάγεται την μειωμένη καρποφορία των ελαιοδένδρων, με αίτια τους νότιους ανέμους και την αφρικανική σκόνη την εποχή της άνθησης, καθώς και τις μειωμένες βροχοπτώσεις του φετινού χειμώνα.
Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την περιοχή του Δήμου Σητείας και των Έξω Μουλιανών, αλλά επεκτείνεται σε πολλές περιοχές του Νομού. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι είναι εντονότερο στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές και μικρότερης έντασης στις πεδινές και παραθαλάσσιες.
Ως εκ τούτου είναι αναγκαία η οικονομική ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών και προκύπτει πρόβλημα επειδή ο ΕΛΓΑ, στην περίπτωση ζημιών στην άνθηση, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό, από αίτια όπως ο καύσωνας και η ανομβρία δεν καλύπτονται ασφαλιστικά. Συνεπώς για την περίπτωση αυτή η μοναδική λύση που απομένει είναι η αποζημίωση μέσω ΠΣΕΑ, δηλαδή από το Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, η οποία απαιτεί και  άλλες προϋποθέσεις και καθυστερεί  πολύ, αφού ακόμα δεν έχουν καταβληθεί στους ελαιοπαραγωγούς από τα ΠΣΕΑ, οι αποζημιώσεις, για τις ζημιές που προέκυψαν από παρόμοιες καιρικές συνθήκες κατά την άνοιξη του 2013, για τις οποίες οι εκτιμήσεις δεν έγιναν ποτέ.
Παρακαλούμε για τις ενέργειές σας, προκειμένου να μην επαναληφθεί η περίπτωση του έτους 2013, όπου και τότε  η ελαιοπαραγωγή της Κρήτης είχε καταστραφεί σε ποσοστό 60-70%, όπου ο ΕΛΓΑ  δεν έδωσε αποζημιώσεις παραπέμποντας το θέμα στα ΠΣΕΑ, απ’ όπου δυστυχώς μέχρι σήμερα (τρία χρόνια μετά) δεν έχει υπάρξει καμία αποζημίωση».
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας