Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Εξοργισμένοι οι αγρότες για τους επιλεκτικούς ψεκασμούς

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΑΥΡΑΚΙΑ-ΑΓΡΟΤΕΣΜετά το αλαλούμ με τη δακοκτονία και τους διαγωνισμούς, τα περιορισμένα κονδύλια και την αγωνία για την παραγωγή, από την Παρασκευή που ξεκίνησαν οι ψεκασμοί ένα ακόμη πρόβλημα που φαίνεται να προκαλεί αναστάτωση, είναι ότι πολλές περιοχές έμειναν εκτός δακοκτονίας λόγω του ποσοστού  ακαρπίας των  ελαιοδέντρων.

«Είναι πρακτική που ακολουθείται εδώ και χρόνια» τόνισε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης, με τους αγρότες πάντως εξοργισμένοι να δηλώνουν πως η πολιτεία αδιαφορεί, αφού εκτός από τον αποκλεισμό στη δακοκτονία, ο ΕΛΓΑ δεν φαίνεται να καλύπτει το πρόβλημα της ακαρπίας.
Εξίσου ανήσυχοι εμφανίζονται και ως προς την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών, με δεδομένο ότι φέτος τα κονδύλια είναι κατά 800 χιλιάδες περίπου ευρώ λιγότερα, οπότε οι 4 και πέντε ψεκασμοί μέχρι πέρυσι μετά βίας φέτος θα φτάσουν όπως λένε τους δύο.
Τέτοια είναι η έκταση της ακαρπίας σε ελαιόδεντρα πολλών περιοχών της Κρήτης που τα αρμόδια όργανα μετά από ελέγχους άφησαν εκτός δακοκτονίας ένα σημαντικό μέρος καλλιεργειών σε όλη την Κρήτη.
Στο επίκεντρο βρίσκονται περιοχές στο βόρειο τμήμα του Ηρακλείου και της Χερσονήσου, αλλά και περιοχές σε Χανιά Ρέθυμνο και Λασίθι που από σήμερα αν και ξεκίνησαν οι ψεκασμοί οι παραγωγοί σε αυτές δεν θα δουν  κανένα να ψεκάζει, με τους αγρότες να εξηγούν ότι με δεδομένα τα προβλήματα που υπάρχουν και το μπαλάκι που πετά ο ΕΛΓΑ στα ΠΣΕΑ για την αποζημίωση δίχως να αναλαμβάνει την ευθύνη, οι αγρότες νιώθουν τουλάχιστον εγκαταλελειμμένοι από την πολιτεία.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις
Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις συνεχίζονται και ως προς τα περιορισμένα κονδύλια για την δακοκτονία. Το ποσό είναι κατά 800 περίπου χιλιάδες μικρότερο σε σχέση με πέρυσι οπότε το σενάριο στην καλύτερη περίπτωση όπως διευκρινίζουν δεν μπορεί να αφορά περισσότερους από δύο ψεκασμούς όταν μέχρι πέρυσι γίνονταν κατά μέσο όρο 4.
Αν και επίπεδο Κρήτης όπως επισημάνθηκε υπάρχουν και περιοχές που το πρόβλημα με την ακαρπία είναι περιορισμένο, η αγωνία των παραγωγών κάθε άλλο παρά περιορίζεται με δεδομένο ότι αυτός ο συνδυασμός των περιορισμένων δακοψεκασμών και της κατάστασης των ελαιοδέντρων λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έχουν επικρατήσει, διαμορφώνουν ένα εφιαλτικό σκηνικό για την φετινή παραγωγή.
Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη
(φωτογραφία αρχείου)

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας