Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Ενημέρωση για τα αδέσποτα ζώα Δήμου Σητείας

Ένα από τα σημαντικότερα  προβλήματα στην πόλη μας αλλά και όλων των πόλεων της Ελλάδας είναι τα τελευταία χρόνια  η διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς από τους αντίστοιχους Δήμους. Όπως γνωρίζουν όλοι, πριν μερικά χρόνια αποποιώντας το κεντρικό κράτος τις ευθύνες του, μετέφερε την αρμοδιότητα στους Δήμους
με την αντίστοιχη βέβαια χρηματοδότηση που προβλεπόταν από το αρμόδιο Υπουργείο την οποία όμως δεν την είδαμε ποτέ. Ήδη η Π.Ε.Δ έχει προσφύγει στο Σ.Τ.Ε ζητώντας την απαλλαγή των Δήμων από ευθύνες που δεν τους αντιστοιχούν και την ακύρωση της ευθύνης διαχείρισης.

Ο νόμος λοιπόν 4039/2012 τροποποιημένος από το νόμο 4235/2014 προβλέπει ότι οι Δήμοι σε συνεργασία με τα Φιλοζωϊκά σωματεία είναι υποχρεωμένοι να περισυλλέγουν τα αδέσποτα ζώα και να προχωρούν σε στείρωση, εμβολιασμούς, αποπαρασίτωση και σήμανση. Ο Δήμος Σητείας μη διαθέτοντας το απαραίτητο προσωπικό τηρεί πλήρως τις δεσμεύσεις αυτές με τη βοήθεια της Φιλοζωϊκής Σητείας την οποία και ευχαριστούμε ιδιαιτέρως γι΄ αυτό. Πολλά είναι όμως και τα σημεία του νόμου, για τα οποία δεν είναι ενήμεροι οι συνδημότες μας και αναφέρομαι ευθύς αμέσως.

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του β σχετικού νόμου, τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς περισυλλέγονται και οδηγούνται σε καταφύγια ή χώρους φιλοξενίας προσωρινά για περίθαλψη και αφού προχωρήσει ο Δήμος σε στείρωση, εμβολιασμό, αποπαρασίτωση και σήμανση, επαναφέρονται άμεσα στο οικείο τους περιβάλλον.( Δεν επαναφέρονται μόνο σε χώρους όπου βρίσκονται σχολεία, Νοσοκομεία, χώρος επιβίβασης και αποβίβασης λιμανιών, αεροδρόμια και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας, αλλά μεταφέρονται σε άλλα σημεία της πόλης).

Σύμφωνα με το Ν.4039/2012 αρ. φύλλου 15, άρθρο 5 παρ. 1 α ορίζεται ρητά: Ο ιδιοκτήτης δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς υποχρεούται να μεριμνά για τη σήμανση και την καταγραφή του ζώου του και οπωσδήποτε μέσα σε προθεσμία 2 μηνών από τη γέννησή του. Αλήθεια πόσοι ιδιοκτήτες έχουν σημάνει ηλεκτρονικά το ζώο τους και το αναφέρουμε αυτό γιατί η ηλεκτρονική σήμανση είναι ένας βασικός τρόπος να παταχθεί η εγκατάλειψη και να εξαλειφθεί η αδεσποτοσύνη. Η αδεσποτοσύνη  δημιουργείται αποκλειστικά και μόνο από τους συμπολίτες εκείνους οι οποίοι αυθαιρετούν και παρανομούν συνεχώς με το να εγκαταλείπουν ενήλικα ή νεογέννητα ζώα στους δρόμους.

Σύμφωνα  με το άρθρο 9 παρ.9 αδέσποτα κάτω των 5 μηνών παραμένουν σε χώρους φιλοξενίας και στη συνέχεια εντάσσονται και αυτά άμεσα στο οικείο τους περιβάλλον.( Όπως εύκολα διακρίνει κάποιος, ο νομοθέτης υποστηρίζει ότι όλα τα αδέσποτα ζώα πρέπει να ζουν ανάμεσα μας με το όποιο κόστος για τη Δημοτική Αρχή και τους Δημότες. Μάλιστα σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ.10 ως Δήμος πρέπει να δημιουργήσουμε και σημεία παροχής τροφής και νερού).

Για να συνειδητοποιήσουν όλοι το μέγεθος του προβλήματος, αρκεί να σας αναφέρω ότι στην καλύτερη περίπτωση, εντός των ορίων του Δήμου εγκαταλείπονται μηνιαίως 15 ενήλικα σκυλιά και 30 κουτάβια. Με αυτούς τους ρυθμούς. 450 σκυλιά το χρόνο εγκαταλείπονται στους δρόμους εκ των οποίων τουλάχιστον τα μισά στην πόλη της Σητείας…

 Ας φανταστούμε τι θα γινόταν στην πόλη μας αν ο Δήμος σε συνεργασία με τη Φιλοζωϊκή δεν προχωρούσαμε συνεχώς σε στειρώσεις καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν τα αδέσποτα σκυλιά θα ήταν σήμερα περισσότερα από τους κατοίκους ή όχι.

Εδώ θα πρέπει να ενημερώσω ότι ως Δήμος Σητείας διαθέτουμε 12.000€ το χρόνο για τη διαχείριση του μεγάλου προβλήματος των αδέσποτων ζώων ενώ χαρακτηριστικά αναφέρω ότι οι Δήμοι Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας διαθέτουν αντίστοιχα 5000€ και 3000€. Επίσης πολλά χρήματα αλλά και προσωπική καθημερινή εργασία διαθέτει η φιλοζωϊκή προβαίνοντας και σε περίπου 120 υιοθεσίες το χρόνο. Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε για πρώτη φορά φέτος και εμείς, έρχοντας έλθει σε συνεννόηση με όλα σχεδόν τα ξενοδοχεία του Δήμου μας αλλά και με ορισμένες επιχειρήσεις για τοποθέτηση ενός κουμπαρά στις ρεσεψιόν και τα ταμεία για ενίσχυση της προσπάθειας της φιλοζωϊκής για περισσότερες υιοθεσίες, άρα και απομάκρυνσή τους από την πόλη. Επιπλέον θετικό θεωρώ ότι είναι και η συνεννόηση εδώ και καιρό με τη φιλοζωϊκή για μεταφορά μέχρι τις αρχές του άλλου μήνα, των αδέσποτων που περιφέρονται στον πεζόδρομο προς τις πάπιες σε δύο άλλα σημεία της πόλης εκτός κέντρου. (Βεβαίως τα αδέσποτα δεν μπορείς να τα απομονώσεις γιατί συνεχώς μετακινούνται κοντά στους ανθρώπους). Όπως επαναλαμβάνω ορίζει ο νόμος 4039, τα αδέσποτα ζώα δεν μπορούν να μεταφερθούν στο καταφύγιο αλλά ακόμα και να παρανομούσαμε όπως υποστηρίζουν κάποιοι για μεταφορά ενός ολοένα και αυξανόμενου αριθμού ζώων στο καταφύγιο προσκρούει στην αδυναμία των μόνο 5 φιλόζωων εθελοντών από τους 15-20 τα προηγούμενα χρόνια. Οικονομικοί και επαγγελματικοί λόγοι αλλά και η καθημερινή τους ενασχόληση με τα 50 εδώ και καιρό ασυλοποιημένα ζώα του καταφυγίου αλλά και τα αδέσποτα της πόλης καθιστούν αδύνατη τη διαχείριση τους. Έτσι και αλλιώς με αυτή τη λογική σε ένα χρόνο θα χρειαζόμασταν άλλο ένα καταφύγιο και ούτω καθεξής.

Ως Δήμος λοιπόν πρέπει  να ενεργούμε νόμιμα και να πράττουμε, όπως επίσης πράττουμε όλα αυτά για τα οποία μας υποχρεώνει ο νόμος. Από εκεί και πέρα μοναδικά αρμόδια όργανα για την αναγνώριση, των ιδιοκτητών δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς, (έλεγχος σήμανσης που σημαίνει τσιπάρισμα σκυλιού) του ελέγχου του βιβλιαρίου υγείας ή του διαβατηρίου για τη βεβαίωση των παραβάσεων του ν. 4235/2014 είναι η Αστυνομική Αρχή της πόλης μας, η Δασική Υπηρεσία, το Τελωνείο, το Λιμενική Σώμα και οι ιδιωτικοί φύλακες Θήρας και Κυνηγετικού συλλόγου σύμφωνα με την παράγραφο 1ιδ, άρθρο 1 και την παρ. 9, άρθρο 4 του σχετικού νόμου. Είναι πραγματικά άδικο η Δημοτική Αρχή να σηκώνει το βάρος της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων και οι υπόλοιπες αρχές ελέγχου και καταστολής να μην μπορούν να ανταποκρίνονται καθημερινά ούτε στα δέοντα όπως ακριβώς ορίζουν οι νόμοι. Βεβαίως την μεγαλύτερη ευθύνη πρέπει να την αναλάβει επιτέλους η κεντρική εξουσία, να σταματήσει να <<πετάει την μπάλα στην εξέδρα>> και να ενισχύσει την τοπική αυτοδιοίκηση και τις υπόλοιπες εμπλεκόμενες υπηρεσίες με χρηματικούς πόρους και προσωπικό.

Τέλος οι όποιες προτάσεις που έχουν να κάνουν με κίνητρα για μείωση λογαριασμών κοινής ωφέλειας σε περίπτωση υιοθεσίας αδέσποτων ζώων στερούνται σοβαρότητας μιας και αντίκεινται στην κείμενη νομοθεσία. Το πρόβλημα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς δεν το έχει λύσει κανένας Δήμος πανελλαδικά έως σήμερα. Παρ΄ όλα αυτά ο Δήμος Σητείας θα επιμείνει στη λύση του προβλήματος με συγκεκριμένες δράσεις που ανέφερα πιο πριν, εξαντλώντας κάθε νόμιμο τρόπο, <<αιμορραγώντας>> οικονομικά και πιέζοντας με κάθε τρόπο όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Ποτέ δεν κρύψαμε ότι καθημερινά ταλαιπωρούνται αρκετοί συνδημότες μας, ειδικά αυτοί που δεν είναι εξοικειωμένοι με την παρουσία των ζώων δίπλα τους. Ποτέ επίσης δεν κρύψαμε ότι η καθαριότητα από τα περιττώματά τους σε κάποια σημεία της πόλης δεν είναι ενδεδειγμένη διαθέτοντας όμως και εμείς μόνο 2 οδοκαθαριστές για όλη την πόλη μετά την απαράδεκτη αναβολή διορισμών για το φθινόπωρο, των συμβασιούχων εργατών κοινωφελούς εργασίας από τον Ο.Α.Ε.Δ και το αρμόδιο Υπουργείο.

Όσον αφορά κάποιους αυτόκλητους σωτήρες αυτού του τόπου οι οποίοι λαϊκίζουν και <<χαϊδεύουν αυτιά>>, σκίζοντας νόμους και παρουσιάζοντας ανύπαρκτες και μη εφαρμόσιμες προτάσεις να είναι σίγουροι ότι θα κριθούν από το Σητειακό λαό στο τέλος της θητείας τους, όπως θα κριθούμε και εμείς ένας- ένας για την αντιστοιχία των λόγων, το ήθος, την εργατικότητα, τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα που θα επιδείξουμε.
 Ο Αντιδήμαρχος Σητείας

Χαράλαμπος Λεβεντέρης

Συνολικες προβολες σελιδας