Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Η ήρεμη γραφική πόλη της Σητείας

http://www.neakriti.gr/NewsASSET/neakriti-news-image.aspx?Doc=1321526Η Σητεία είναι η ανατολικότερη πόλη της Κρήτης κοντά στο Ακρωτήριο Σίδερο, 64km από τον Άγιο Νικόλαο. Είναι μια πόλη περίπου 10.000 κατοίκων κτισμένη στην δυτική πλευρά του κόλπου της Σητείας, σε μια θερμή και ξηρή περιοχή.

Η Σητεία έχει το μοναδικό αεροδρόμιο της Ανατολικής Κρήτης αλλά και το σημαντικότερο λιμάνι με δρομολόγια για Πειραιά, Μήλο, Ρόδο, Κάσο και Κάρπαθο. Συνδέεται με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων με την Ιεράπετρα και με τον Άγιο Νικόλαο, ενώ γίνονται μεγάλες προσπάθειες για τη βελτίωση του οδικού δικτύου που τη συνδέει με τις άλλες πόλεις της Κρήτης.
Είναι πολύ καλά οργανωμένη πόλη με πολλά καταστήματα, τουριστικές υποδομές, νοσοκομείο, τράπεζες κλπ. Οι κάτοικοι εδώ ασχολούνται κυρίως με την γεωργία, αλλά και με τον τουρισμό.
Μέσα στην Σητεία, εκτός από το κολύμπι στη μεγάλη πλαζ της πόλης, μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στο λιμάνι, να απολαύσετε τον καφέ σας στις πολλές καφετέριες του παραλιακού δρόμου, να χαθείτε μέσα στην παλιά πόλη με τα παραδοσιακά σπίτια και τις γραφικές αυλές, αλλά και να επισκεφτείτε το κάστρο της Καζάρμα και τα ερείπια ενός ενετικού Μοναστηριού.
Επίσης, λειτουργεί αρχαιολογικό μουσείο με εκθέματα από το 3500πΧ έως το 500μΧ, που προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή. Επίσης, λειτουργεί λαογραφικό μουσείο με έκθεση παραδοσιακών αντικειμένων, αλλά και εκθετήριο τοπικών προϊόντων, στο οποίο μπορείτε να γνωρίσετε τα προϊόντα που παράγονται στη Σητεία. Ανάμεσα τους είναι το ελαιόλαδο, ο οίνος της Σητείας και η τσικουδιά Βαρβάκι. Μάλιστα, το ελαιόλαδο της Σητείας θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο, αποσπώντας πολλά παγκόσμια βραβεία κάθε χρόνο.
Η Σητεία κατοικείται από τη νεολιθική εποχή. Επίσης, έχουν βρεθεί ανακτορικά μινωϊκά κτίρια και τείχη στη θέση Πετράς και μια πλάκα Γραμμικής Α. Η πόλη θεωρείται ότι είναι κτισμένη στην τοποθεσία της Αρχαίας Ητείας ή Σηταίας, που ήταν η πατρίδα του Μύσωνα.
Ο Μύσωνας έχει αναφερθεί ως ένας από τους εφτά σοφούς της αρχαιότητας, αντικαθιστώντας τον Περίανδρο. Επίσης, η αρχαία Ετιά (άλλο όνομα της Σητείας) ήταν λιμάνι της Πραισού, της μεγαλύτερης αντιπάλου της Ιεράπυτνας. Κατά τη Βυζαντινή Περίοδο η πόλη ήκμασε ως εμπορικό λιμάνι. Η Μεσαιωνική πόλη προστατευόταν από μεγάλο τείχος και από το φρούριο Καζάρμα, που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι.
Όταν οι Ενετοί κατέλαβαν την Κρήτη, έδωσαν πολύ μεγάλη σημασία στην περιοχή και προσπάθησαν να την οχυρώσουν. Η Σητεία γνώρισε μεγάλη άνθιση σε όλους τους τομείς και έγινε η σημαντικότερη πόλη της Ανατολικής Κρήτης. Τότε μεγαλούργησε ένας από τους μεγαλύτερους εκπροσώπους της Ελληνικής Λογοτεχνίας, ο Βιτσέντζος Κορνάρος (1553-1613), με τα περίφημα του ποιήματα «Ερωτόκριτος» και «Η θυσία του Αβραάμ».
Ο μεγάλος σεισμός του 1508 και οι επιδρομές του πειρατή Μπαρμπαρόσα το 1538 κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της, ενώ το 1651 οι Ενετοί κατέστρεψαν εντελώς την οχύρωση της, πριν την παραδώσουν στους Τούρκους. Τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, η πόλη και το κάστρο της Καζάρμα ξαναχτίστηκε και της δόθηκε το τουρκικό όνομα Αβνιέ. Αυτό το όνομα κράτησε πολύ λίγο, καθώς ήρθε η απελευθέρωση της Κρήτης από τους Οθωμανούς.

Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σητείας λειτουργεί από το 1984 και φιλοξενεί τα σημαντικότερα αρχαιολογικά ευρήματα από την ανατολική Κρήτη όπως το Παλαίκαστρο, τη Σητεία, τα νησιά του Μόχλους και της Ψείρας, το νεκροταφείο του Αγίου Γεωργίου, το ανάκτορο της Ζάκρου, την ελληνιστική πόλη του Ξερόκαμπου, τη Ζίρο, της έπαυλης του Μακρύγιαλου, τη Λεύκη και την αρχαία Ίτανο.

Τα ευρήματα καλύπτουν μια περίοδο 4.000 περίπου χρόνων, από την Ύστερη Νεολιθική έως την Ύστερη Ρωμαϊκή Περίοδο. Το σημαντικότερο έκθεμα θεωρείται το χρυσελεφάντινο άγαλμα του κούρου από το Παλαίκαστρο, το οποίο έχει υποστεί ζημιά από φωτιά. Επίσης τα ευρήματα από το μοναδικό ανάκτορο που βρέθηκε ασύλητο, αυτό της Ζάκρου, θεωρούνται πολύ σπουδαία.

Φρούριο Καζάρμα Σητείας
Το κάστρο της Καζάρμα (Casa di Arma) βρίσκεται σε ένα λόφο δίπλα στο λιμάνι της Σητείας, θυμίζοντας ακόμη τις παλιές εποχές που προστάτευε την πόλη.Αποτελεί το μόνο διασωζόμενο τμήμα των παλιών τειχών της πόλης, τα οποία καταστράφηκαν από τους Ενετούς.

Το φρούριο, που λειτούργησε ως στρατώνας ή διοικητήριο, δεν είναι ενετικό καθώς κτίστηκε κατά τη Βυζαντινή Περίοδο, όπως και τα τείχη της Σητείας. Οι Ενετοί αργότερα κατεδάφισαν τα τείχη για να τα ξανακτίσουν πιο ισχυρά, πράγμα που δεν έγινε ποτέ. Κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας τα τείχη δεν ξανακτίστηκαν αλλά η Καζάρμα αναστηλώθηκε και προστέθηκαν κάποια νέα στοιχεία.
Σήμερα η Καζάρμα χρησιμοποιείται για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις Κορνάρεια. Το φρούριο είναι διώροφο, με εσωτερικές σκάλες που οδηγούν στους ορόφους και στις πολεμίστρες.

Παραλία Σητείας
Η Σητεία είναι η ανατολικότερη πόλη της Κρήτης και βρίσκεται 64 χλμ ανατολικά του Αγίου Νικολάου. Η ευρύτερη περιοχή της Σητείας φιλοξενεί πολλές μικρές παραλίες, όπου μπορείτε να ξαποστάσετε. Ωστόσο, κάποιοι που προτιμούν να μείνουν κοντά στην πόλη, μπορούν να επιλέξουν την μεγάλη παραλία της πόλης.


Η παραλία της Σητείας βρίσκεται δίπλα στην πόλη και εκτείνεται από το λιμάνι ως την περιοχή του Πετρά στα ανατολικά. Έχει άμμο και ψιλό βότσαλο σε μερικά σημεία, ενώ τα νερά είναι ρηχά. Είναι αρκετά οργανωμένη με ομπρέλες, ντουσιέρες, ναυαγοσώστη, θαλάσσια σπορ, μπαρ, ωστόσο στο μεγάλο μήκος της μπορείτε να βρείτε πολλά ήρεμα σημεία, ειδικά στα ανατολικά. Επίσης, στην ανατολική πλευρά υπάρχει χώρος για κατασκηνωτές και λίγα αλμυρίκια.

Λαογραφικό Μουσείο Σητείας
Το Λαογραφικό Μουσείο Σητείας ιδρύθηκε το 1975 και στεγάζεται σε ένα όμορφο νεοκλασικό.

Η συλλογή αναφέρεται στην πόλη της Σητείας στο δεύτερο μισό του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Κεντήματα, υφαντά, ξυλόγλυπτα, τοπικές ενδυμασίες, εικόνες και άλλα δίνουν μια παραστατική εικόνα της παλιάς ζωής των κατοίκων της Σητείας.

Πηγή: cretanbeaches.com

Συνολικες προβολες σελιδας