Σάββατο 28 Μαΐου 2016

Ο ενταφιασμός του αοιδίμου Μητροπολίτου πρώην Μπουένος Άιρες κυρού Γενναδίου στην Ι. Μονή Τοπλού

Τελέστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 25 Μαΐου ο ενταφιασμός  του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Μπουένος Άϊρες κυρού Γενναδίου (Χρυσουλάκη) στη Μονή της μετανοίας του,
την Ιερά Πατριαρχική καί Σταυροπηγιακή Μονή Τοπλού Σητείας. Προηγήθηκε η τέλεση Τρισαγίου στο Καθολικό της Ι. Μονής, κατά το οποίο προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος, ο οποίος και εξεφώνησε επικήδειο λόγο, και έλαβαν μερος ο Σεβ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος και αρκετοί Κληρικοί από την Επαρχία Σητείας. Ο Πανοσιώτατος Ηγούμενος της Μονής, Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, έφερε το πένθος.
Ο Σεβ. κ. Ευγένιος αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του εκλιπόντος Ιεράρχου, ο οποίος γεννήθηκε στα Περιβολάκια Σητείας το 1924 και σε ηλικία 20 ετών εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε Διάκονος στην Ιερά Μονή Τοπλού Σητείας, και Πρεσβύτερος δύο χρόνια αργότερα. Εξήρε την πατριωτική δράση του κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής και αναφέρθηκε ότι παρόλα τα βασανιστήρια και τη φυλάκισή του από τους Ναζί για να μαρτυρήσει σε ποιο σημείο της Μονής βρισκόταν κρυμμένος ο ασύρματος από τους Αντάρτες εκείνος παρέμεινε πατριώτης και αγωνιστής και δεν ομολόγησε. Αναφέρθηκε στην επί τριετία θητεία του ως στρατιωτικός ιερεύς κοντά στον Αρχιμ. τότε και μετέπειτα μακαριστό Μητροπολίτη Φλωρίνης Αυγουστίνο Καντιώτη, ο οποίος τον εκτιμούσε βαθύτατα, και στη συνέχεια ως Εφημέριος σε διάφορες ενορίες της Θεσσαλονίκης, που ανέπτυξε σπουδαία φιλανθρωπική δράση και ως Εφημέριος στη Νότιο Αμερική έως το 1979, οπότε εξελέγη και χειροτονήθηκε Επίσκοπος Μπουένος Άιρες, ενώ το 1996 προήχθη σε Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες. Ιδιαίτερη μνεία έκανε  για την ποιμαντορική δράση του στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου διακόνησε με όλη του την ψυχή τους  τους ανθρώπους της ομογένειας και καλλιέργησε τον πατριωτισμό και την αγάπη για τον Χριστό και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.  Ο Σεβ. τόνισε, ότι παρόλο που ξεκίνησε από ένα μικρό και άσημο χωριό της Επαρχίας Σητείας, και διακόνησε την Εκκλησία μακρυά από τη γενέτειρά του, απέδειξε ότι τούτος ο ευλογημένος τόπος βγάζει μεγάλους ανθρώπους, αφοσιωμένους στον Χριστό και τη διακονία της Εκκλησίας Του.
Στην Ακολουθία του Τρισαγίου και στον ενταφιασμό του αοιδίμου Μητροπολίτου Γενναδίου παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Σητείας κ. Θεόδωρος Πατεράκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας κ. Νικόλαος Κοζυράκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Νομού Λασιθίου Ταξίαρχος κ. Εμμανουήλ Πετάσης, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σητείας Αστυνόμο Β΄ κ. Γεώργιος Μάλιος, καθώς και πολλοί κάτοικοι της περιοχής.

Πηγή : Ανατολή

 

Συνολικες προβολες σελιδας