Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Γεννάδιος

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης πρώην Μπουένος Άιρες κυρός Γεννάδιος (Χρυσουλάκης). Ο μακαριστός Ιεράρχης χαρακτηρίζεται ως σημαντική προσωπικότητα και αγωνιστής για την ελευθερία της πατρίδας.

Είναι χαρακτηριστικά όσα αναφέρει για τον κυρό Γεννάδιο, σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο FB, ο λογιώτατος Μητροπολίτης Προικονήσου Ιωσήφ. «Εθνικός ανήρ πρώτου μεγέθους, απάνθρωπα βασανισθείς υπό των Γερμανών Ναζί στην Κατοχή και Ιεραποστολικώς δαπανήσας τον βίον του στη Λατινική Αμερική», όπως αναφέρει το πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων amnen.
Η κηδεία του μακαριστού πρώην Μπουένος Άιρες θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στον ιερό ναό Αγίας Ειρήνης Γαλατσίου. Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί ο ενταφιασμός του στην Ιερά Μονή Τοπλού στη Σητεία.

Από τα Περιβολάκια στο Μπουένος Άιρες
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Γεννάδιος Χρυσουλάκης γεννήθηκε στα Περιβολάκια Σητείας Κρήτης το 1924. Σπούδασε τη Θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 1944 εκάρη μοναχός στην Ιερά Μονή Τοπλού στη Σητεία. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1944 και Πρεσβύτερος το 1946. Υπηρέτησε επί τριετία ως στρατιωτικός ιερεύς και στη συνέχεια ως Εφημέριος σε διάφορες ενορίες της Θεσσαλονίκης.
Στις 11 Μαΐου 1950 διορίστηκε από τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Γεννάδιο Αλεξιάδη (από Λήμνου) Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας Ακτής, ο Αρχιμανδρίτης Γεννάδιος Χρυσουλάκης (μετέπειτα Μητροπολίτης Μπουένος Άιρες) με την υποχρέωση να εξυπηρετεί και το ίδρυμα Π.Ι.Κ.Π.Α., το οποίο συντηρούσε 900 παιδιά των Ιονίων νήσων. Εδώ πλησίασε τους κατοίκους, μικρούς και μεγάλους, και τους κέρδισε με την αγάπη του και την συμπεριφορά του, αλλά και κόπιασε πολύ για την οικοδόμηση του νέου θαυμάσιου λιθόκτιστου ναού. Εκτός της οικοδόμησης του νέου ναού ο Αρχιμανδρίτης Γεννάδιος Χρυσουλάκης εργάστηκε και κατάφερε την ασφαλτόστρωση του κεντρικού δρόμου, που συνδέει την Θεσσαλονίκη με τα χωριά του σημερινού Δήμου Θερμαϊκού, την υδροδότηση του οικισμού με κατακάθαρο πόσιμο νερό από την πλούσια σε ποσότητα νερού γεώτρησης, την δημιουργία Συνεταιρισμού για την εξαγωγή στην Γερμανία της παραγωγής των σταφυλιών και, τέλος, την οικοδόμηση ωραίου και σύγχρονου Δημοτικού Σχολείου.
Από το 1965 μέχρι το 1979 υπηρέτησε ως Εφημέριος στη Νότιο Αμερική. Στις 8 Απριλίου 1979 χειροτονήθηκε Επίσκοπος Μπουένος Άιρες. Στις 24 Σεπτεμβρίου 1996 μετά την απόσπαση της Επισκοπής Μπουένος Άιρες από την Αρχιεπισκοπή Αμερικής και την προαγωγή της σε Μητρόπολη προήχθη σε Μητροπολίτη.
Από το 2001 ζούσε στην Αθήνα ως εφησυχάζων Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας