Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Πολυτελές κέντρο ηλικιωμένων ετοιμάζει ο Χατζημαρκάκης ανάμεσα σε Ιεράπετρα και Σητεία

Πολυτελές κέντρο ηλικιωμένων ετοιμάζει ο Χατζημαρκάκης ανάμεσα σε Ιεράπετρα και Σητεία

Επαφές και συζητήσεις με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας και Σητείας αλλά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη φαίνεται πως έχει ο πρώην ευρωβουλευτής Γιώργος Χατζημαρκάκης σχετικά με τη δημιουργία ενός πολυτελούς κέντρου αποκατάστασης ηλικιωμένων το οποίο σχεδιάζεται να γίνει στην περιοχή.

Αυτά αναφέρονται σε συνέντευξη που έδωσε ο κ. Χατζημαρκάκης στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και δημοσιεύτηκε το Σάββατο 7 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ιδέα για την κατασκευή του κέντρου προέκυψε μετά από ένα περιστατικό που συνέβη ενώ ταξίδευε με τον πατέρα του του, ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά κινητικά προβλήματα. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, σε πρόσφατο ταξίδι τους, δεν τους επετράπηκε να πάρουν τον απαράιτητο εξοπλισμό στο αεροπλάνο και έτσι ο αναγκάστηκε ο ίδιος να «κουβαλήσει» τον πατέρα του σε όλο το ταξίδι με προορισμό το Ηράκλειο.
Το πρόβλημα αυτό, έδωσε στον πρώην Ευρωβουλευτή μια ιδέα. Να δημιουργήσει ένα τρόπο ώστε ο κάθε ένας που αντιμετωπίζει παρόμοιο πρόβλημα, να μην αναγκάζεται να απορρίπτει τις πιθανές του διακοπές στην Κρήτη, επείδη δεν του το επιτρέπουν τα προβλήματα της ηλικίας του.
«Αν ένας ηλικιωμένος Γερμανός κληθεί να επιλέξει ανάμεσα σε κάποιον τοπικό γερμανικό οίκο ευγηρίας ή στην ηλιόλουστη Κρήτη, τι νομίζετε πως θα διαλέξει;» αναρωτιέται με νόημα μιλώντας με δημοσιογράφο του γερμανικού περιοδικού.

0046 700x
Μπορεί η καρίερα του στην πολιτική να μην έχει εξελιχθεί όπως ο ίδιος θα ήθελε, όμως όσοι τον ξέρουν μιλούν για ένα άνθρωπο γεμάτο ιδεές και η συγκεκριμένη δείχνει ενδιαφέρουσα, σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό.
Η εταιρεία έχει ήδη φτιαχτεί, το όνομά της είναι «Παντα Ρει» κατά το ρητό του Ηράκλειτου, και όπως διαπιστώσαμε στο Ράδιο Λασίθι, υπάρχει ήδη σχετική κατοχυρωμένη διαδικτυακή διευθυνση στο όνομα του Χατζημαρκάκη από τα τέλη Αυγούστου, η οποία προς το παρόν είναι ανενεργή.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του, αυτό που ψάχνει είναι μια περιοχή κοντά στην θάλασσα, σε μια πλαγιά χωρίς μεγάλη κλίση. Εκεί θα φτιαχτούν μονάδες ικανές να φιλοξενήσουν 2.000 άτομα, κέντρο αποκατάστασης, μια κλινική, εστιατόρια και καταστήματα. Το κέντρο αυτό θα έχει ειδικό εσωτερικό οδικό δίκτυο ώστε να κάνουν βόλτες με ασφάλεια τα άτομα με κινητικά προβλήματα ενώ θα φτιαχτούν ειδικοί μηχανισμοί ώστε να εξυπηρετούνται οι ηλικιωμένοι με αναπηρικά καροτσάκια στην πλαγιά. Ταυτόχρονα θα υπάρχει και υποδομή με GPS σε περίπτωση που κάποιος χάσει τον προσανατολισμό του! Για το τελευταίο, όπως ισχυρίζεται ο Χατζημαρκάκης υπάρχει ήδη συννενόηση με το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης.
intelligence big
Όλα αυτά υπολογίζεται πως θα κοστίσουν γύρω στα 180 εκατομμύρια ευρώ και όπως λέει ο Χατζημαρκάκης υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον απο επενδυτές, ενώ περισσότερο φαίνεται να έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις με ένα γερμανό που ασχολείται με παρόμοιες εγκαταστάσεις για ηλικιωμένους σε Αραβικές Χώρες.
Συζητήσεις με δημάρχους, επαφές με την κυβέρνηση

Οι συζητήσεις όμως έχουν προχωρήσει και στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην Ιεράπετρα και τη Σητεία. Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης χαρακτηρίζει «δυνατό άνθρωπο» τον Δήμαρχο Ιεράπετρας με τον οποίο συναντήθηκε στο γραφείο του. Στο δημοσίευμα αναφέρεται και το όνομα ενός άλλου δημάρχου με το όνομα Πατεράκης, προφανώς μιλά για τον Δήμαρχο Σητείας, κάτι που ίσως δείχνει και την τοποθεσία στην οποία ψάχνει για γη. Με τον κ. Πατεράκη φαίνεται πως συζήτησαν ενεργειακά θέματα μιας και πρόθεση του Χατζημαρκάκη είναι να εγκατασταθούν φωτοβολταικά με σκοπό να παράγονται στο 100% οι ενεργειακές ανάγκες του κέντρο. Ενήμερος για το θέμα φαίνεται πως είναι και ο περιφερειακός σύμβουλος και επιχειρηματίας του τουρισμού, Μιχάλης Βαμιεδάκης με τον οποίο αναφέρεται πως υπάρχουν φιλικές σχέσεις από πολύ παλιά.
Τελευταία αλλα καθόλου ασήμαντη, είναι και η αναφορά στο όνομα του αντιπρόεδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, για τον οποίο ο Χατζημαρκάκης αναφέρει πως τον υποδέχτηκε πολύ θερμά στο γραφείο του και συζήτησαν για το θέμα.
Τέλος, στο δημοσίευμα γίνεται μια γενική αναφορά και σε ένα πιθανό οικόπεδο το οποίο είδε ο κ. Χατζημαρκάκης με κάποιον δήμαρχο, χωρίς να είναι ξεκάθαρο με ποιον. Εκεί προέκυψε και ένα πρόβλημα μιας και το οικόπεδο χωρίζεται στα δύο από την εθνική οδό και διαπιστώθηκε πως η τιμή του είναι τριπλάσια απ’ ότι αρχικά υπολογιζόταν.
Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης, μιλώντας στο Ράδιο Λασίθι, επιβεβαίωσε την συνάντηση για το συγκεκριμένο θέμα με τον Χατζημαρκάκη που έγινε στο γραφέιο του, δήλωσε πως είναι υπέρ αυτής ή οποιασδήποτε άλλης επένδυσης η οποία γίνεται νόμιμα και προσφέρει απασχόληση στην περιοχή, αρνήθηκε όμως ότι ο ίδιος είδε μαζί με τον κ. Χατζημαρκάκη κάποιο οικόπεδο.
Στο Ράδιο Λασίθι μίλησε και ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Βαμιεδάκης, ο οποίος φάνηκε να είναι πλήρως ενημερωμένος για το θέμα. Όπως είπε συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον του Χατζημαρκάκη φαίνεται πως είναι σοβαρό, κι αυτό φαίνεται όχι μόνο απ’ τους επενδυτές που φαίνονται να υπάρχουν, αλλά και γιατί υπάρχει κρατική συμμετοχή από τη Γερμανία μέσω ενός κρατιδίου. Όπως τόνισε πρόκειται για μια πλήρως ιδιωτική επένδυση και δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση είτε κρατική είτε σε επίπεδο Περιφέρειας και Δήμων.
Ο κ. Βαμιεδάκης επιβεβαίωσε τα στοιχεία του ρεπορτάζ για το κέντρο ηλικιωμένων και πρόσθεσε πως πρόθεση είναι να υπάρξει στήριξη στο αεροδρόμιο της Σητείας, το οποίο θα είναι η κύρια πύλη εισόδου των ηλικιωμένων, ενώ το κέντρο θα λειτουργεί όλο το χρόνο με προφανή ωφέλη για την περιοχή. Όσο για την ακριβή περιοχή, αυτή ακόμα δεν έχει βρεθεί, όμως υπάρχουν αρκετά πιθανά οικόπεδα τα οποία βρίσκονται στα νότια όρια του Δήμου Ιεράπετρας και Σητείας, όπως είπε.

Πηγή : Ράδιο Λασίθι

Συνολικες προβολες σελιδας