Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Θέματα που αφορούν το Λασίθι συζητήθηκαν κατά την επίσκεψη Μεϊμαράκη στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου

Την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης συνοδευόμενος από τους βουλευτές Ν. Μπακογιάννη, Ι. Κεφαλογιάννη, Ι. Πλακιωτάκη, Ο. Κεφαλογιάννη, Ν. Κεραμέως, Ι. Φορτσάκη, Λ. Αυγενάκη, επισκέφτηκε την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου στα πλαίσια της προεκλογικής του περιοδείας.


Παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Π. Πετράκη, του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας Μ. Κλώντζας, των Δημάρχων Αγίου Νικολάου Α. Ζερβού, της Σητείας Θ. Πατεράκη και του Οροπεδίου Ι. Στεφανάκη τέθηκαν στον κύριο Μεϊμαράκη και το επιτελείο του θέματα που αφορούν στον Νομό Λασιθίου.

Η συζήτηση εξελίχτηκε σε ήπιο κλίμα και ο κος Μεϊμαράκης υποσχέθηκε πως έργα που έχουν ξεκινήσει θα ολοκληρωθούν και οι δεσμεύσεις προηγούμενων ετών για το οδικό δίκτυο και τα εγγειοβελτιωτικά έργα θα υλοποιηθούν. Διαβεβαίωσε δε πως μετά τις εκλογές θα επισκεφτεί ξανά το νομό για μια πιο ουσιαστική συζήτηση για τα αναπτυξιακά θέματα της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου.




Ακολουθούν  τα θέματα που συζητήθηκαν.

Αξιαγάπητε κύριε Μεϊμαράκη,


Με αφορμή την επίσκεψη σας θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα ακόλουθα θέματα που αφορούν στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου:

Θέματα Τεχνικών Έργων

Τροποποίηση του Στρατηγικού Πλαισίου Επενδύσεων Μεταφορών (ΣΠΕΜ) προκειμένου να συμπεριληφθούν τα ώριμα, έτοιμα προς δημοπράτηση, έργα του Λασιθίου σε αυτό.

Α) Συγκεκριμένα υπάρχουν δύο συγκοινωνιακά έργα οδοποιίας απαραίτητα για την βελτίωση των υποδομών του Λασιθίου και τα οποία είναι ώριμα για χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα: το έργο Ιεράπετρα Φέρμα και το έργο Πιλαλήματα +2.500Μ.

Β) Υλοποίηση υδραυλικών έργων με διαφορετικό βαθμό ωριμότητας που πρέπει να εκτελεστούν:

1. Φράγμα Λιθινών
Το έργο αφορά την κατασκευή χωμάτινου φράγματος ωφέλιμου όγκου 8.240.000 μ3 με πλευρικό υπερχειλιστή. Στο έργο περιλαμβάνεται καταθλιπτικός αγωγός διαμέτρου Φ 1000 με δύο βαλβίδες για άρδευση-ύδρευση και για οικολογική παροχή.

2. Φράγμα Αγίου Ιωάννη
Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή φράγματος χωρητικότητας 1.700.000 μ3 και δικτύων άρδευσης. Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη με θετική εισήγηση από το περιφερειακό και έχει σταλεί στο υπουργείο για οριστική έγκριση και δημοπράτηση.

3. Λιμνοδεξαμενή Σχοινοκαψάλων
Το έργο αφορά την κατασκευή λιμνοδεξαμενής χωρητικότητας 610.000 μ3 και δικτύου σύνδεσης με το υφιστάμενο αρδευτικό δίκτυο Σχοινοκαψάλων και την Β΄ φάση αυτού.

5. Λιμνοδεξαμενή Τσικαλαριών
Το έργο αφορά την κατασκευή λιμνοδεξαμενής χωρητικότητας 375.000 μ3 και δικτύου σύνδεσης με το υφιστάμενο αρδευτικό δίκτυο Κουτσουρά.

6. Λιμνοδεξαμενή Χοχλακίων
Το έργο αφορά την κατασκευή λιμνοδεξαμενής χωρητικότητας 836.000 μ3 και δικτύου σύνδεσης με το υφιστάμενο αρδευτικό δίκτυο Παλαίκαστρου.

7. Λιμνοδεξαμενή Λαπάθου
Το έργο αφορά την κατασκευή λιμνοδεξαμενής χωρητικότητας 515.000 μ3 και δικτύου σύνδεσης με τα υφιστάμενα δημοτικά αρδευτικά δίκτυα των δημοτικών διαμερισμάτων Μουρνιών, Γδοχίων και Ρίζας του Δήμου Ιεράπετρας.

8.Αντικατάσταση προσαγωγού Μύρτους στο Φράγμα Μπραμιανών
Εκτελείται η μελέτη για την αντικατάσταση μετά από 30 χρόνια λειτουργίας του αγωγού μεταφοράς νερού από τη υδροληψία Μύρτου μήκους 15ΚΜ περίπου. Το έργο είναι απαραίτητο για την λόγω του ότι ο υφιστάμενος αγωγός παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα.

9.Μελέτη φράγματος Μύρτου

Έχει αναταθεί από το πρώην ΥΠΟΜΕΔΙ και θα βελτιώσει την μαζί με τον προσαγωγό την δίαιτα των νερών που συγκεντρώνει το φράγμα Μπραμιανών που αυτή την περίοδο απαιτεί επιτακτικά την ενίσχυσή του, διότι δεν φαίνεται να μπορεί μεσοπρόθεσμα να καλύπτει τις παρουσιαζόμενες ανάγκες.

Γ) Ολοκλήρωση υδραυλικών έργων: Κατασκευή λιμνοδεξαμενής Ζου, 4 χλμ περίπου νοτίως της Σητείας συνολικής χωρητικότητας 275.000 μ3 και κατασκευή των δικτύων διανομής νερού των Λιμνοδεξαμενών Οροπεδίου Λασιθίου προκειμένου να έχουν την προσδοκώμενη χρησιμότητα και να συντείνουν στην αύξηση της γεωργικής παραγωγής.

Χρηματοδότηση των ώριμων προς κατασκευή έργων της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, όπως είναι το Φράγμα των Μπραμιανών, το Φράγμα του Αγίου Ιωάννη, Προαγωγός του Μύρτου, η Λιμνοδεξαμενή Ζου και Ζάκρου και το Φράγμα των Λιθινών, που είναι και το πιο ώριμο έργο της περιοχής.

Διεκπεραίωση των αναγκαίων ενεργειών που αφορούν στην έγκαιρη ολοκλήρωση (με βελτιώσεις των κτιριακών υποδομών αλλά και προμήθεια εξοπλισμού) των εξαιρετικής σημασίας για την περιοχή, έργων:
«Γηροκομείο (Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων) Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου στην Λατσίδα Αγίου Νικολάου» και «Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Λασιθίου (Πρώην Παιδόπολη Νεάπολης Λασιθίου)».

Θέματα Υγείας

Σχεδιασμός ενός ολοκληρωμένου χάρτη υγείας και δημιουργία ενός καλά στελεχωμένου συστήματος παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και πρωτοβάθμιας φροντίδας, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες και τις υγειονομικές δομές του Λασιθίου.

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ακόλουθα θέματα του κλάδου της υγείας: υπολειτουργία των νοσοκομείων, έγκριση τροποποίησης/ αύξησης του προϋπολογισμού του ΓΝ Λασιθίου από το Υπουργείο Υγείας, πλήρωση κενών θέσεων μόνιμου ιατρικού προσωπικού, ενίσχυση νοσηλευτικού προσωπικού, στελέχωση με επικουρικούς, κάλυψη αναγκών σε άγονες περιοχές, αξιοποίηση υφιστάμενων υποδομών κ.α.

Αγροτικά θέματα

Στήριξη του αγροτικού τομέα, Προώθηση και ολοκλήρωση των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών έργων, Προώθηση και διακίνηση των προϊόντων, Αυξήσεις ελέγχων στην αγορά σε όλα τα στάδια από την παραγωγή ως την κατανάλωση.


Παρά την κρίση, την εντελώς ανεπαρκή χρηματοδότηση και τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, το έργο της Περιφέρειας Κρήτης, όσο και της Περιφερειακής μας Ενότητας και των άλλων περιφερειακών ενοτήτων του νησιού μας παραμένει πολύ σημαντικό.

Το έργο της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου οφείλεται κυρίως στις υπηρεσίες της περιφερειακής μας ενότητας (έξι Διευθύνσεις και τέσσερα τμήματα) που εργάστηκαν με ζήλο και αίσθημα ευθύνης και σε πολλές περιπτώσεις υπερέβησαν τις δυνάμεις τους. Έτσι κατέστη δυνατή η υλοποίηση του έργου αυτού.

Συνολικες προβολες σελιδας