Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Τεράστιος «βραστήρας» ετοιμάζεται να γίνει η Κρήτη - Περιβαλλοντικοί φόβοι για τον κατσίγαρο στα χωριά

Τεράστιος «βραστήρας» ετοιμάζεται να γίνει η Κρήτη - Περιβαλλοντικοί φόβοι για τον κατσίγαρο στα χωριάΠροβλέψεις για επικίνδυνο «άνοιγμα» της θερμοκρασίας στην Κρήτη κάνουν για το επόμενο διάστημα οι επιστήμονες, όπου σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν πάνω από τους 30 βαθμούς.

Όπως έχει αναφερθεί πολλάκις από το CretePlus.gr αλλά και από δεκάδες ενημερωτικές πηγές ανά την Ελλάδα, το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι «καυτό» για την Κρήτη και ιδιαίτερα το Ηράκλειο! Κάτι τέτοιο μπορεί να επιβεβαιωθεί κάλλιστα και από την δορυφορική πρόβλεψη του Κέντρου Ποσειδώνας για τις επόμενες ημέρες, που όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα η Κρήτη δείχνει κατακόκκινη.

Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο πάνω στο ν. Ηρακλείου τόσο βόρεια όσο και νότια, με το χρώμα να προδίδει θερμοκρασίες άνω των 30 βαθμών κάτι που έχει τονιστεί σε προγενέστερο θέμα (Διαβάστε ΕΔΩ).
Ο «τρόμος» του κατσίγαρου στη Μεσαρά!
Όλα αυτά όπως είναι λογικό, ξυπνούν τον περιβαλλοντικό εφιάλτη του κατσιγάρου που όπως έχει τονιστεί (Διαβάστε ΕΔΩ) αναμένεται να «ξυπνήσει» και μάλιστα με εμφατικό τρόπο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς.
Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός πολίτη (Διαβάστε ΕΔΩ) που ακόμα ακόμα όταν οι θερμοκρασίες ήταν σε φυσιολογικά επίπεδα (23-25 βαθμούς), ήρθε αντιμέτωπος με τις απρόσμενες ερωτήσεις τουριστών που απορούσαν με την υπερβολική δυσοσμία στην περιοχή!
Έχουν εκφραστεί και φόβοι για πρωτόγνωρες καταστάσεις φέτος το καλοκαίρι για τρεις συγκεκριμένους λόγους:
1. Η μεγάλη αύξηση των βροχοπτώσεων, που είναι πρωτοφανής για τα τελευταία 15-16 χρόνια και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το... 1 μέτρο!
2. Η υπερχείλιση των αυτοσχέδιων λάκκων οι οποίοι στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχουν κανένα φίλτρο που να προστατεύει
3. Οι προβλέψεις για ένα καλοκαίρι με μεγάλη άνοδο της θερμοκρασίας που θα αγγίζει συχνά τους 40 βαθμούς.
Η αναγνώριση του φαινομένου από τον Νίκο Λυγερό
Μάλιστα με άρθρο του ο πολυεπιστήμονας κ. Νίκος Λυγερός αναγνωρίζει το πρόβλημα που υπάρχει και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ευρύτερη περιοχή.
Ο κ. Νίκος Λυγερός αναφέρει: "Έτσι τα πετρώματα που εμπεριέχουν ιλλίτη, έναντι των φαινολών που εμπεριέχει ο κατσίγαρος, παρουσιάζουν σημαντική προσροφητική ικανότητα. Γενικότερα, λοιπόν, έχουμε ένα πρόβλημα της ρύπανσης από τα απόβλητα των ελαιοτριβείων, διότι οι περισσότεροι παραγωγοί ελαιόλαδων κάνουν ό,τι μπορούν για να ξεφορτωθούν τον κατσίγαρό τους και προκαλούν περιβαλλοντικά προβλήματα που δεν έχουν σχέση μόνο με την χημεία αλλά και με την οσμή. Το χειρότερο σε αυτήν την συνήθως παράνομη διαδικασία είναι ότι υπάρχει λύση και μάλιστα αποτελεσματική."
Κατόπιν τούτου όλοι καλούμαστε να δώσουμε την «μάχη» μας για να αποτρέψουμε ακόμα μία περιβαλλοντική ταραχή στον τόπο μας όταν μάλιστα είμαστε οι ίδιοι που έχουμε οδηγήσει σε αυτή τη δυσχερή κατάσταση και γνωρίζουμε ότι θα είναι ακόμα δυσκολότερη το επόμενο διάστημα.

Πηγή : Creta Plus

Συνολικες προβολες σελιδας