Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Σε αναμονή οι κτηνοτρόφοι του Λασιθίου για το θέμα των βοσκότοπων

Σε αναμονή οι κτηνοτρόφοι του Λασιθίου για το θέμα των βοσκότοπων
Στην επίσκεψη του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Σγουρίδη στο Λασίθι, τέθηκε και το επίμαχο θέμα της διαχείρισης των βοσκοτόπων.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως στο εξής η Διεύθυνση Δασών καλείται να βεβαιώνει τον κτηνοτρόφο αν η έκτασή του μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βοσκότοπος, εφόσον δεν υπάρχουν περιορισμοί από τη δασική νομοθεσία. Πρόκειται για μια γραφειοκρατική διαδικασία που προκαλεί εμπόδια στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ζωικού κεφαλαίου των κτηνοτρόφων, με την ασφυκτική πίεση του χρόνου να έχει ως τελική προθεσμία την σημερινή μέρα (24η Απριλίου).
Υποχρέωση του κτηνοτρόφου, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής Ιωάννης Τσιρώνης, είναι να υποδεικνύει στην κατά τόπους αρμόδια δασική αρχή το σχετικό τοπογραφικό. Ωστόσο, στην πρόβλεψη του τοπογραφικού φαίνεται να βρίσκεται και το πρόβλημα των κτηνοτρόφων του Λασιθίου και της Κρήτης και αναμένουμε να δούμε αν θα υπάρχουν απαντήσεις.
Να σημειωθεί επίσης πως το υπουργείο δεν θα μπει σε θέματα κυριότητας, αλλά θα ασχοληθεί με τη νομή των βοσκοτόπων. Κι εκεί θα προκύψει ένα συμβολικό τίμημα -μέσα από διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία χρήσης τους- που θα πληρώνει ο κτηνοτρόφος. Οι ανάγκες της χώρας μας είναι γύρω στα 23 εκατ. στρέμματα για να καλυφθεί το σύνολο των κτηνοτρόφων με βάση το ζωικό κεφάλαιό τους. Σήμερα οι επιλέξιμες βοσκήσιμες γαίες είναι μόλις 15 εκατ. στρέμματα. Λείπουν επομένως αυτά τα 8 εκατ. στρέμματα για να νομιμοποιηθούν οι επιδοτήσεις που δικαιούνται οι κτηνοτρόφοι. «Από αυτά θα δώσουμε στους κτηνοτρόφους γύρω στα 30 εκατ. στρέμματα για να υπάρχει ένα απόθεμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα μια πυρκαγιά ή ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως προστατευόμενης, δηλαδή, Natura», σημειώνει ο Υπουργός.
«Θα περιμένουμε να δούμε το νομοσχέδιο. Οι πληροφορίες είναι πως οι εξελίξεις θα είναι θετικές. Είχαμε τις προηγούμενες μέρες μια άτυπη ενημέρωση που μας δείχνει καλά μηνύματα, αλλά αν δεν δούμε το πραγματικό σχέδιο στο χαρτί, δεν μπορούμε να πούμε αν είναι καλό», τονίζει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Λασιθίου, Γιάννης Μπρόκος.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας