Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Στον "αέρα" μεγάλα έργα μετά το "χέρι" της κυβέρνησης στα διαθέσιμα


Την ίδια ώρα που στον απόηχο των αποκαλύψεων της "Νέας Κρήτης" για τα ακριβή ποσά συνολικού ύψους 113 εκατ. ευρώ, που "φεύγουν" από τα χέρια των Δήμων και της Περιφέρειας Κρήτης προς την Τράπεζα Ελλάδος,
αποτυπώνεται και με τη βούλα της ΠΕΔ Κρήτης... αντάρτικο απέναντι στην κυβερνητική απόφαση αξιοποίησης των ταμειακών διαθέσιμων των ΟΤΑ, στο φως έρχονται τα πρώτα τρανταχτά και συνάμα σοκαριστικά παραδείγματα σημαντικών έργων και παρεμβάσεων ανά το νησί που βρίσκονται πλέον στον "αέρα"!
Ο αναβρασμός, η αγωνία και η ανησυχία κυριαρχούν πλέον μεταξύ τόσο των αιρετών όσο και των ίδιων των πολιτών, αφενός γιατί ελλοχεύουν κίνδυνοι υποβάθμισης της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητάς τους και αφετέρου γιατί απειλούνται να μείνουν στη μέση ή να μην υλοποιηθούν παρεμβάσεις και δημόσια έργα!  
Μεταξύ των έργων που βρίσκονται στον "αέρα" είναι και το μεγάλο, οραματικό έργο του Πολιτιστικού-Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου. Για το έργο, ως γνωστόν, εκκρεμεί η β' φάση, προϋπολογισμού 11,4 εκατ. ευρώ, που αυτήν τη στιγμή τίθεται εν αμφιβόλω, με αποτέλεσμα το μεγάλο πολιτιστικό έργο να κινδυνεύει να μείνει στη μέση!
Το καμπανάκι έκρουσε ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΠΤΑΗ Γιάννης Ξυλούρης, που δήλωσε αφοπλιστικά: «Υπάρχει ένα ποσό 11,4 εκατ. ευρώ που αφορά στη β' φάση, για τη μεγάλη αίθουσα και την αίθουσα συναυλιών του Πολιτιστικού. Αν το ποσό αυτό δεσμευτεί στο πλαίσιο της σχετικής κυβερνητικής απόφασης μέσω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, τότε, για να το πούμε απλά, τελειώσαμε! Το έργο τελειώνει εκεί που είναι σήμερα, ημιτελές. Δεν μπορεί να προχωρήσει! Δε θα είναι, όπως καταλαβαίνετε, καταστροφή μονάχα για το έργο αλλά και για το Δήμο».
Δεν είναι όμως μονάχα τα μεγάλα έργα που κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα. Εν αμφιβόλω τίθενται και οι παρεμβάσεις που επείγουν, αφού έχουν να κάνουν με το κρίσιμο κομμάτι της αντιπλημμυρικής προστασίας.
Ένα μόνο χαρακτηριστικό έργο που κινδυνεύει με τη δέσμευση των λογαριασμών των ΟΤΑ είναι η αποκατάσταση της κοίτης των ποταμών, έργο προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ, χρήματα που εξασφάλισε η Περιφέρεια Κρήτης. Μια ιδιαίτερα αρνητική, αποκαρδιωτική αν μη τι άλλο εξέλιξη, αν σκεφτεί κανείς το τι προηγήθηκε φέτος με τις πλημμυρικές καταστροφές στο Γιόφυρο, που βύθισαν πολίτες και επαγγελματίες στην απόγνωση!
«Έξυσα τον πάτο του πηγαδιού να βρω το κονδύλι αυτό του 1 εκατ. ευρώ. Κατάφερα να εξοικονομήσω από δικά μας έσοδα το ποσό για να βγάλω "στον αέρα" τη δημοπρασία για τα αντιπλημμυρικά μέτρα. Ποιος θα με σώσει εμένα αν του χρόνου πλημμυρίσει ο Γιόφυρος;», αναρωτήθηκε οργισμένος χθες ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης.
Η υπόθεση παίρνει μάλιστα περαιτέρω διαστάσεις... Την ίδια ώρα που λόγω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου η Περιφέρεια Κρήτης έχει πλέον τα χέρια της δεμένα, ορισμένοι πολίτες προχώρησαν σε νέες αυθαιρεσίες στα όρια των ποταμών, οι οποίες αποτράπηκαν την τελευταία στιγμή από τις αρμόδιες Αρχές.
Βεβαίως, τα παραπάνω αποτελούν 2 μονάχα ενδεικτικά παραδείγματα. Άλλωστε, πέραν των έργων και παρεμβάσεων, κινδυνεύει και η αποκατάσταση απλών ζημιών που όμως μπορούν να εξελιχθούν σε εφιάλτη για τους κατοίκους. Ζημιές π.χ. στο δίκτυο ύδρευσης, στο αποχετευτικό, στα αντλιοστάσια, ακόμα και σε απορριμματοφόρα που οι Δήμοι σε πολλές περιπτώσεις δε θα μπορούν να αποκαθιστούν!
Είναι ενδεικτικό έως τραγελαφικό πως ούτε μια γεώτρηση δε θα μπορούν να ανοίξουν πλέον Δήμοι της ενδοχώρας του νησιού!

Στα χαρακώματα οι δήμαρχοι
Σε αυτό το δυσοίωνο τοπίο που προδιαγράφεται στο νησί, στα χαρακώματα ενάντια στην εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων και την υποχρεωτική μεταφορά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος βγαίνουν οι δήμαρχοι της Κρήτης, έχοντας παράλληλα το βλέμμα στραμμένο στο ραντεβού που έχει ζητήσει και αναμένει η ΚΕΔΕ με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειας των δημάρχων του νησιού χθες το μεσημέρι με αποκλειστικό θέμα την επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, έγινε αποδεκτή η προχθεσινή απόφαση της ΚΕΔΕ για τη μη αποστολή, μέχρι νεωτέρας, των ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Κοινώς δηλαδή επισφραγίστηκε και σε τοπικό επίπεδο η πανελλαδική απόφαση για "αντάρτικο".

Στον απόηχο των αποκαλύψεων της "Ν.Κ."
Η συνεδρίαση έγινε σε εκρηκτικό κλίμα. Αρκετοί δήμαρχοι ξέσπασαν με οργή, με αφορμή και τα αποκαλυπτικά στοιχεία που έφερε στην επιφάνεια χθες η "Ν.Κ.", σύμφωνα με τα οποία από την Κρήτη και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα δεσμευτούν περισσότερα από 113 εκατομμύρια ευρώ!
Το ποσό κατανέμεται ανά νομό ως εξής:
- Στο νόμο Ηρακλείου αθροιστικά τα ποσά των Δήμων αγγίζουν τα 53 εκατομμύρια ευρώ από έσοδα και δεσμευμένα χρήματα σε τραπεζικούς λογαριασμούς για τις αυτοδιοικητικές ανάγκες.
- Στο νομό Χανίων το συνολικό ποσό που θα μεταφερθεί από τους 7 Δήμους στην Τράπεζα της Ελλάδος αγγίζει τις 14.250.000 ευρώ
- Στο νομό Ρεθύμνου, οι τρεις Δήμοι θα δουν να δεσμεύεται ένα ποσό της τάξεως των 10.594.000 ευρώ.
- Στο νομό Λασιθίου, το ποσό φτάνει τα 13.200.000 ευρώ.

Ένταση
Με φόντο τις αποκαλύψεις και τα αναλυτικά στοιχεία για τα λεφτά των ΟΤΑ της Κρήτης στα οποία μπαίνει "χέρι", στη διάρκεια της συνεδρίασης κυριάρχησαν ο έντονος αναβρασμός και οι υψηλοί τόνοι. Πολλοί αιρετοί εξέφρασαν την ανησυχία και την αγωνία τους, ενώ έθεσαν και πολλά ερωτήματα για τα "θολά" σημεία της επίμαχης κυβερνητικής απόφασης.
Η ένταση ανέβηκε κατακόρυφα προς το τέλος της συνεδρίασης όταν αρκετοί δήμαρχοι επιτέθηκαν λεκτικά στον επικεφαλής των ''Ενεργών Πολιτών Ηρακλείου'' Ηλία Λυγερό.
Υπεραμυνόμενος των κυβερνητικών χειρισμών και απαντώντας στα επικριτικά "πυρά" πολλών αυτοδιοικητικών, ο Ηλίας Λυγερός τόνισε μεταξύ άλλων πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε να βουλιάξει ολόκληρο το κράτος για να σωθούν κάποιοι Δήμοι» και πρόσθεσε: «Δηλαδή, συνάδελφοι, σας ενοχλεί αυτή η αναγκαία απόφαση για να σωθεί η χώρα και δε σας ενοχλούσε η ΠΝΠ.με την οποία επιβλήθηκε το οικονομικό παρατηρητήριο, δηλαδή ένα είδος τρόικας στα οικονομικά των Δήμων;».
Το αιχμηρό ερώτημα πυροδότησε την έντονη αντίδραση πολλών δημάρχων που ανταπάντησαν πως η Αυτοδιοίκηση καταλαβαίνει την κατάσταση και θέλει να βοηθήσει, όχι όμως και να αποδεχτεί τον αφανισμό της!
Στιγμές έντασης επικράτησαν και μετά την τοποθέτηση του αντιδημάρχου Χερσονήσου και εκπροσώπου της ΠΕΔ Κρήτης στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Απόστολου Λουλουδάκη. Ο ίδιος συνέστησε ψυχραιμία και πιο ήπιες αντιδράσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δε θα πρέπει οι δήμαρχοι να συμβάλουν στην κοινωνική έκρηξη, υποσκάπτοντας τη διαπραγματευτική ισχύ της κυβέρνησης απέναντι στους θεσμούς».

Λαμπρινός
Υπέρ της αποδοχής της σχετικής απόφασης που είχε παρθεί το προηγούμενο βράδυ από την ΚΕΔΕ τάχθηκε ο δήμαρχος Ηρακλείου και πρόεδρος της ΠΕΔ Βασίλης Λαμπρινός, που εμφανίστηκε έντονα προβληματισμένος.
Ο ίδιος στάθηκε στην περίπτωση του Δήμου Ηρακλείου. «Τα τραπεζικά διαθέσιμα είναι 33 εκατ. ευρώ, ωστόσο από αυτά τα 14 εκατομμύρια είναι προϊόν δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Αναρωτιέμαι πραγματικά πώς θα γίνει να δεσμευτούν χρήματα που ούτε καν μας ανήκουν, αφού πρόκειται για δανεικά και όχι για έσοδα του Δήμου», σχολίασε ο κ. Λαμπρινός.
Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας κινήθηκε σε ψύχραιμους, ήπιους τόνους. Ο ίδιος υποστήριξε ότι το ζήτημα είναι καθαρά πολιτικό και οφείλει η Αυτοδιοίκηση να το εξετάσει βάσει των αναγκών της χώρας, ωστόσο δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει αδέξιους τους χειρισμούς της κυβέρνησης μπροστά στην αγωνία της, όπως σημείωσε, να αντλήσει ρευστότητα.
Έντονη ανησυχία εξέφρασε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, που δήλωσε χαρακτηριστικά τρομαγμένος από την ενέργεια αυτή.
Πολύ σκληρή η τοποθέτηση του δημάρχου Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβού, που έκανε λόγο για εμπαιγμό, λέγοντας: «Πρόκειται για ένα πολιτικό θέμα, καθώς η πρόεδρος της Βουλής είχε δεσμευτεί ότι δε θα υπάρξει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και πριν "αλέκτορα φωνήσαι..." εμφανίστηκε ΠΝΠ. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος οργανωμένος θεσμός που προσπαθεί. Δεν έχουμε μια συγκεκριμένη πρόταση να καταθέσουμε στην κυβέρνηση, θα πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη έτσι ώστε να υπάρξει μια κοινή απόφαση των Δήμων και να υπάρξουν κάποιες διασφαλίσεις για τους δήμους (αν βοηθήσουν). Θεωρώ ότι δεν πρέπει να εφαρμόσουμε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Να περιμένουμε πρώτα τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό αλλά και τη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και έπειτα αποφασίζουμε».
Σε σκληρή γραμμή, και ο δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης σημείωσε: «Έχουμε κάνει μεγάλο αγώνα για να λειτουργήσουν σωστά οι Δήμοι, αγώνα κόντρα σε πολλές αντιξοότητες και δυσκολίες. Δεν μπορούμε έτσι, χωρίς διάλογο, να αφήσουμε να καταρρεύσει το σύστημα στους Δήμους».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης σημείωσε: «Έχουμε δώσει μάχη και αγώνες να εξασφαλίσουμε όσα τώρα μας ζητάνε να πάρουν. Συμφωνώ ότι πρέπει να προτάξουμε το εθνικό ζήτημα, πρέπει όμως πρώτα να υπάρχει διάλογος. Θα βρούμε λύση γιατί έχουμε καλή θέληση. Ας ελπίσουμε ότι θα υπάρξει λύση έπειτα από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό».

Δ. Μάρδας: Βρήκε 400 εκατ. ευρώ σε μιάμιση ώρα!
Σε πανελλαδικό επίπεδο το βλέμμα είναι στραμμένο στο ραντεβού της ΚΕΔΕ με τον πρωθυπουργό, που ενδέχεται να γίνει ακόμα και σήμερα, τη στιγμή που καλά κρατά μια γενικότερη σύγχυση. Σύγχυση για το πόσα λεφτά αναζητά τελικά η κυβέρνηση βάζοντας χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου. Για το ποιοι φορείς τελικά καλούνται να "αιμοδοτήσουν" το κρατικό ταμείο υποχρεωτικά ή εθελοντικά!
Ενδεικτικό του θολού τοπίου είναι η αυτοδιάψευση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα. Μετά τη βόμβα που έριξε το πρωί ο κ. Μάρδας, υποστηρίζοντας πως υπάρχει ένα κενό 350-400 εκατ. ευρώ, τελικά "αποκάλυψε" μόλις μιάμιση ώρα μετά πως τα λεφτά υπάρχουν και το οικονομικό επιτελείο τα βρήκε μετά από συσκέψεις που έγιναν μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα.
Από πού βρέθηκαν τα 400 εκατ. ευρώ; «Υπάρχουν ασφαλιστικά ταμεία που μας έστειλαν μήνυμα ότι έχουν την πρόθεση να καταθέσουν κάποια χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Το ποσό αυτό που θα δώσουν μπορεί και να είναι παραπάνω από αυτό που χρειαζόμαστε. Εμείς όμως εξακολουθούμε και ψάχνουμε να βρούμε χρήματα, έτσι ώστε να έχουμε ένα μεγάλο "μαξιλάρι" γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί και το Μάιο», απάντησε ο κ. Μάρδας, προς έκπληξη πολλών, αφού τα ασφαλιστικά ταμεία δεν περιλαμβάνονται στην επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία εισήχθη με επεισοδιακό τρόπο χθες για συζήτηση στη Βουλή.
Η πρόθεση της κυβέρνησης, όπως ουσιαστικά διαφάνηκε από την τοποθέτηση του κ. Μάρδα, να ψηφιστεί το σχέδιο νόμου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (χθες στην Επιτροπή και σήμερα στην Ολομέλεια) προκάλεσε την έκρηξη διαμαρτυριών από πλευράς της αντιπολίτευσης και στάθηκε αφορμή για ανταλλαγή έως και ακραίων εκφράσεων ανάμεσα στους "γαλάζιους" βουλευτές και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ευάγγελο Διαμαντόπουλο.
Ακολούθησε ένα κακός χαμός. Ο κ. Διαμαντόπουλος φώναξε μάλιστα σε κάποια στιγμή την Ασφάλεια της Βουλής. Μετά την ένταση που επικράτησε, θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα η Επιτροπή και θα ακούσει τους φορείς της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων.
Μπάμπης Σαββίδης, Γεωργία Μακάκη

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας