Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Προβληματισμός και στα νοσοκομεία με την ΠΝΠ που βάζει "χέρι" στα αποθεματικά

http://www.thestival.gr/media/k2/items/cache/a6e2e26f6531a4885790aef7cf4f1029_XL.jpgΔεν είναι μόνο οι δήμαρχοι αυτοί που αντιδρούν στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση δεσμεύει τα αποθεματικά φορέων και οργανισμών του Δημοσίου. Και οι τομείς της Υγείας και της Παιδείας, φαίνονται θορυβημένοι.

Σύμφωνα με το protothema.gr, με... κομμένη την ανάσα παρακολουθούν οι διοικητές των νοσοκομείων και των φορέων του υπουργείου Υγείας όσα εκτυλίσσονται μετά την απόφαση της κυβέρνησης να «βάλει χέρι» στα αποθεματικά φορέων του Δημοσίου και των ΟΤΑ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη σε διάστημα 90 ημερών και έχει μάλιστα αναδρομική ισχύ.
Οι επικεφαλής δεκάδων νοσηλευτικών ιδρυμάτων καθώς και άλλων φορέων του Δημοσίου που εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας, τρέμουν το ενδεχόμενο να «αδειάσουν» τα ούτως ή άλλως ισχνά ταμεία τους και να καταθέσουν ό,τι ρευστό διαθέτουν στην Τράπεζα της Ελλάδας, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, πάλι, επιχειρώντας να χαμηλώσει τους τόνους για την «πραξικοπηματική», όπως χαρακτηρίστηκε, κίνηση να δεσμευθούν τα ταμειακά διαθέσιμα, απορρίπτει το ενδεχόμενο να συμβεί αυτό στον χώρο της Υγείας, διότι εκτιμά ότι θα καλυφθεί η ζήτηση από άλλους φορείς, ενώ υποστηρίζει πως σε κάθε περίπτωση τα χρήματα θα είναι «δανεικά» και θα επιστραφούν σε 15 ημέρες.
Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, λέει μιλώντας στο protothema.gr ότι «δεν έχουμε λάβει κανένα αίτημα (σσ έως και χθες το βράδυ που το protothema.gr επικοινώνησε μαζί του, κατά την επιστροφή του από τη Σύνοδο Υπουργών στη Λετονία) να διατεθούν τα ταμειακά αποθέματα. Έχω ισχυρές ενδείξεις ότι δεν θα ζητηθεί από τα νοσοκομεία να ενταχθούν στη ρύθμιση».
Ποια ταμεία έχουν ρευστό
Πάντως, τους τελευταίους δύο μήνες τα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε δραματικά όρια υποχρηματοδότησης, γεγονός που χαμηλώνει τον πήχυ σε ό,τι αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα που έχουν. Η σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του περυσινού έτους είναι αποκαλυπτικά θλιβερή: ενώ το διάστημα Ιανουάριος – Απρίλιος 2014 τα νοσοκομεία έλαβαν τακτική χρηματοδότηση ύψους 229,6 εκατ. ευρώ, εφέτος για το ίδιο διάστημα έχουν λάβει μόλις 43,3 εκατ. ευρώ. Αναφορικά δε με την επιχορήγηση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2014 τα νοσοκομεία είχαν λάβει 400 εκατ. ευρώ, ενώ εφέτος δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ!
Μάλιστα, το ποσό των 43, 3 εκατ. ευρώ ήταν η χρηματοδότηση του μηνός Ιανουαρίου, η οποία σημειωτέον ήταν μειωμένη κατά το ήμισυ. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας τον μήνα Ιανουάριο οι δαπάνες των νοσοκομείων ανήλθαν στα 87,7 εκατ. ευρώ (χωρίς τη μισθοδοσία του επικουρικού προσωπικού) αλλά οι διοικήσεις έλαβαν μόλις 43,3 εκατ. ευρώ καθώς και την... εντολή να χρησιμοποιήσουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους για την κάλυψη του υπόλοιπου ποσού. Τα νοσοκομεία είχαν συνολικά ταμειακά διαθέσιμα κατατεθειμένα σε τράπεζες 258,5 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων δεσμευμένα τα 93,4 εκατ. ευρώ και προς διάθεση τα 165,1 εκατ. ευρώ. Κάποια νοσοκομεία είχαν τη μερίδα του λέοντος στα ταμειακά διαθέσιμα, όπως ο Ευαγγελισμός, με διαθέσιμα ύψους 30 εκατ. ευρώ, και κάποια άλλα ίσα που κρατούσαν ανοιχτούς τους λογαριασμούς τους, όπως το ΚΑΤ, το Βοστάνειο Μυτιλήνης και το νοσοκομείο Χατζηκώστα Ιωαννίνων.
Η... ασυμφωνία πιστώσεων και εκταμιεύσεων που είχε καταγραφεί τον περασμένο Φεβρουάριο είχε ανεβάσει στο κόκκινο και την πολιτική αντιπαράθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον πρώην υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη και φυσικά την αγωνία όλων για το τι μέλλει γενέσθαι με τη βιωσιμότητα των νοσοκομείων του ΕΣΥ δεδομένης της υποχρηματοδότησης τους.
Στελέχη του ΕΣΥ εκτιμούν πως τα ταμειακά διαθέσιμα των 120 νοσοκομείων κυμαίνονται σήμερα σε 250 με 300 εκατ. ευρώ, ενώ περίπου 15 εκατ. ευρώ είναι τα χρήματα που έχουν στα ταμεία τους οι επτά Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας.
Πιο γεμάτα πιθανολογείται ότι είναι τα ταμεία των άλλων φορέων της υγείας που εντάσσονται υποχρεωτικά στη ρύθμιση αυτή, όπως πχ ο ΕΟΦ, ο ΟΚΑΝΑ, ο ΙΦΕΤ κά, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις αυτοί οι φορείς ενισχύονται με έκτακτες επιχορηγήσεις από το κράτος λόγω και του ίδιου του αντικειμένου τους (ΟΚΑΝΑ), ενώ σε άλλες, όπως πχ στην περίπτωση του ΕΟΦ, υπάρχει πάντοτε «ζεστό» χρήμα λόγω της φύσεως του Οργανισμού και των παραβόλων που εισπράττει για τις εγκρίσεις και τις αδειοδοτήσεις φαρμάκων. Λέγεται ότι μόνο ο ΕΟΦ έχει πάνω από 100 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα.
Η δέσμευση των ταμείων του ΕΣΥ «απειλεί» τους ασθενείς και την αγορά
Τα χρήματα που αναφέρονται ως ταμειακά διαθέσιμα ή αποθεματικά είναι χρήματα που πράγματι βρίσκονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά δεν προέρχονται από περίσσευμα ή πλεόνασμα και δεν είναι δικά τους. Είναι χρήματα που οφείλονται σε προμηθευτές για αγορές υλικού, φαρμάκου, τροφίμων, υπηρεσιών κοκ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πληρωθούν. Επειδή αφορούν χρέη του περασμένου έτους, η ενταλματοποίησή τους προϋποθέτει ότι θα ψηφιστεί σχετική νομοθετική ρύθμιση – μια ρύθμιση που φαίνεται πλέον πολύ μακρινή και οδηγεί σε οικονομική ασφυξία τους προμηθευτές των νοσοκομείων.
Οι ασθενείς, οι χρήστες των υπηρεσιών υγείας των δημόσιων νοσοκομείων, βιώνουν ήδη με τραυματικό τρόπο τις επιπτώσεις της υποχρηματοδότησης στο ΕΣΥ, αναγκαζόμενοι να προμηθεύονται οι ίδιοι τα αναγκαία αναλώσιμα ή να διαπιστώνουν τις ελλείψεις σε υλικά ή άλλα είδη βασικά για τη λειτουργία του νοσοκομείου, από τις σύριγγες μέχρι τους...τραυματιοφορείς. Η περαιτέρω συρρίκνωση ή και το κλείσιμο της στρόφιγγας της χρηματοδότησης των νοσοκομείων προδιαγράφει λουκέτα στα νοσοκομεία.
Έντονες αντιδράσεις από τους συνδικαλιστές της υγείας
Την έντονη αντίδραση εκπροσώπων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία προκάλεσε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Με ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου Ευαγγελισμός, διαμηνύει ότι «τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων δεν είναι ούτε για τους δανειστές (εξάλλου ο λαός δεν δανείστηκε αυτά που έχει πληρώσει για την υγεία του), αλλά ούτε για να υποκαταστήσει άλλες υποχρεώσεις του Κράτους για μισθούς, υπερωρίες και εφημερίες του προσωπικού».
«Μετά το δεκαπενθήμερο άραγε τι ακολουθεί; Μήπως η πλήρης κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης και η ανταποδοτικότητα των λειτουργιών του Νοσοκομείου; Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των δομών και υπηρεσιών υγείας;» διερωτώνται οι εκπρόσωποι του Ευαγγελισμού, δίδοντας και την καθόλου αισιόδοξη απάντηση ότι «αυτή η η ενέργεια θα έχει ως αποτέλεσμα την περικοπή κοινωνικών δαπανών και την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της υγειονομικής κάλυψης του πληθυσμού. Δυστυχώς, δεν θα κινδυνεύσουμε μόνο από την άμεση έλλειψη υλικών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους αρρώστους. Δεν απαντά ουδείς για το τι θα γίνει με υπηρεσίες που πληρώνονται άμεσα από το Νοσοκομείο (που και αυτές έπρεπε να είναι υποχρέωση του Κράτους), όπως καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη, τεχνικές υπηρεσίες, η μισθοδοσία του επικουρικού προσωπικού και οι πρόσθετες εφημερίες των γιατρών».
Σε έκτακτη Σύνοδο προχωρούν οι Πρυτάνεις
Από τη δική τους πλευρά οι πρυτάνεις εξέφρασαν τη μεγάλη ανησυχία τους για τη συνέχιση λειτουργίας των Πανεπιστημίων, τονίζοντας ότι παραμένουν ανοιχτά με δυσκολία.
Σε ό,τι αφορά στους λογαριασμούς κονδυλίων έρευνας, τόνισαν ότι αν τους χάσουν, χιλιάδες ερευνητές θα οδηγηθούν στην ανεργία και τα δημόσια Πανεπιστήμια θα βγουν από τον ευρωπαϊκό χάρτη.
Γι' αυτό, στο ανακοινωθέν που εξέδωσαν μετά τη συνεδρίαση τους, ζητούν να μην συμπεριληφθούν τα Πανεπιστήμια στην ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα, σημειώνοντας πως τα ιδρύματα «είναι σε οικτρή οικονομική κατάσταση λόγω των συνεχών μειώσεων των προϋπολογισμών και της μη καταβολής δόσεων επιχορήγησης το 2015».
Όπως αναφέρουν, «αυτή τη στιγμή τα Πανεπιστήμια παραμένουν με δυσκολία ανοικτά, καλύπτοντας τις βασικές τους ανάγκες από τα ταμειακά υπόλοιπα των τακτικών προϋπολογισμών των προηγουμένων ετών».
Σύμφωνα με τους Πρυτάνεις των ΑΕΙ, «οι Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), οι Εταιρείες Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας και τα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα (ΕΠΙ) των Πανεπιστημίων δεν επιχορηγούνται από το Δημόσιο και διαχειρίζονται πόρους που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κληροδοτήματα και ιδιωτικούς φορείς».
Όπως τονίζουν, «οι πόροι αυτοί τους έχουν διατεθεί για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως η εκτέλεση ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων στα οποία απασχολούνται δεκάδες χιλιάδες Έλληνες επιστήμονες – μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί υπότροφοι». Παράλληλα, αναφέρουν ότι οι πόροι αυτοί ενισχύουν τα Πανεπιστήμια συμπληρώνοντας τις ελλιπείς κρατικές επιχορηγήσεις.
Η Σύνοδος των Πρυτάνεων θα καθορίσει την τελική της στάση για την ΠΝΠ στην έκτακτη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.
ΔΣΑ: Αντισυνταγματική η ΠΝΠ
Παράλληλα, αντισυνταγματική χαρακτηρίζει την ΠΝΠ ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθηνάς. Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής:
«Ο νομικός κόσμος της χώρας με αποφασιστικότητα στηλίτευει την σωρεία και την ευκολία με την οποία εκδόθηκαν και εκδίδονται οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ)».
Ειδικότερα, ο ΔΣΑ υπογραμμίζει ότι «η χρήση της νομοθετικής καταφυγής στις ΠΝΠ πρέπει να επιλέγεται όλως εξαιρετικώς και όταν τούτο επιβάλλεται από επείγοντες λόγους και απρόβλεπτα περιστατικά σύμφωνα με τη ρητή συνταγματική επιταγή του άρθρου 44 του Συντάγματος».
Ανεξάρτητα από το ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι δεν ανήκουν στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που τηρείται στο Μητρώο της ΕΛΣΤΑΤ, «δεν είναι ούτε νόμιμο ούτε ορθό να αντιμετωπίζονται αδιακρίτως και να εντάσσονται στους Φορείς Γενικής Κυβέρνησης νομικά πρόσωπα ή οντότητες, που οι πόροι τους δεν προέρχονται από κρατικές ενισχύσεις ή πόρους αλλά από ιδιωτικά μέσα και πηγές».

Συνολικες προβολες σελιδας