Σάββατο 25 Απριλίου 2015

Η Πειραιώς χαρίζει χρέη στους αναξιοπαθούντες


Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και να ανακουφιστούν τουλάχιστον εκείνες οι ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, που έχουν καταστραφεί οικονομικά κατά τα χρόνια εφαρμογής των μνημονίων, βρίσκει συμπαράσταση και από μία τράπεζα!

Ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, πρόεδρος του οποίου είναι ο Ηρακλειώτης Μιχάλης Σάλλας, ανακοίνωσε μία πρωτοβουλία που δίνει κυριολεκτικά ανάσα ζωής σε δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης: Με μια ιδιαίτερα τολμηρή πρωτοβουλία, προχωρά σε πλήρη διαγραφή των χρεών τους σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, ενώ ταυτόχρονα «παγώνει» τα στεγαστικά τους δάνεια και διαγράφει τους τόκους τους.
Αναλυτικά, όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η τράπεζα, οι ευεργετικές διατάξεις αφορούν όλους τους πελάτες της, οι οποίοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία για την ένταξή τους στο νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης  (Ν. 4320/2015). Σε αυτή την περίπτωση, η τράπεζα διαγράφει το 100% των συνολικών οφειλών μέχρι 20.000 ευρώ, για όλα τα καταναλωτικά δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες, ενώ ταυτόχρονα παγώνει τα στεγαστικά δάνεια και διαγράφει τους τόκους για όσο  διάστημα οι δικαιούχοι υπάγονται στις διατάξεις του Νόμου 4320/2015.
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, το ύψος της ελάφρυνσης υπολογίζεται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αφορά πολλές χιλιάδες δανειολήπτες και παράλληλα ανοίγει το δρόμο για αντίστοιχες κινήσεις από τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες. Μάλιστα, προσθέτουν ότι πρόκειται για την πρώτη περίπτωση μαζικής διαγραφής οφειλών υπό το βάρος της ανθρωπιστικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα.
Σύμφωνα με την τράπεζα, η παρέμβαση αυτή για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, αντανακλά τη γενικότερη κινητοποίηση της Τράπεζας για την κάλυψη των αναγκών της οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας, μέσα στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της κρίσης, σηματοδοτώντας την προσπάθεια όλων μας για μια νέα αρχή.
Σημειώνεται ότι πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους θα δίδονται και από τα 803 καταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα και στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.piraeusbank.gr.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς
"Η Τράπεζα Πειραιώς αποφάσισε να προχωρήσει άμεσα σε πρόγραμμα διαγραφής ή προνομιακής ρύθμισης των οφειλών των οικονομικά αδύναμων πελατών της, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Στο πλαίσιο του Ν. 4320/2015 με τον οποίο ανακοινώθηκαν οι ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η Τράπεζα Πειραιώς παρέχει σε όσους πελάτες της υπάγονται στα κριτήρια του Νόμου*, τα εξής:
Ολική διαγραφή των συνολικών οφειλών τους για όλα τα Καταναλωτικά Δάνεια και τις Κάρτες έως το ποσό των 20.000€.
Πάγωμα των στεγαστικών δανείων τους και διαγραφή των τόκων τους, για όσο διάστημα υπάγονται στις διατάξεις του Νόμου.
*Επί του παρόντος οι παροχές του Νόμου ισχύουν μέχρι 31/12/2015

Περισσότερες πληροφορίες
Στον ιστότοπο της τράπεζας, διαβάζουμε ακόμη τις εξής οδηγίες για τους δικαιούχους:
Μπορείτε να αιτηθείτε την ένταξη σας στο πρόγραμμα της Τράπεζας μόνο εφόσον έχετε ήδη υπαχθεί στο Νόμο, ακολουθώντας τη σχετική διαδικασία. (μάλιστα υπάρχει και υπερσύνδεσμός μέσω του οποίου οι επισκέπτες του ιστότοπου μπορούν να δουν αναλυτικά την διαδικασία υπαγωγής στο Νόμο).
Εφόσον έχετε υπαχθεί στο Νόμο, και προκειμένου να εξεταστεί η ρύθμιση ή η διαγραφή των δανείων σας, πρέπει να προσκομίσετε σε οποιοδήποτε Κατάστημα του δικτύου της Τράπεζας Πειραίως:
  • το σχετικό αποδεικτικό ένταξης στο Ν. 4320/2015
  • το εκκαθαριστικό σημείωμα του 2014 (χρήση 2013)
  • το εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ
Το αποδεικτικό μπορεί να είναι, είτε το αυτοματοποιημένο εγκριτικό μήνυμα που λάβατε όσοι κάνατε την αίτηση ένταξης σας από τον υπολογιστή σας, είτε το εγκριτικό σημείωμα από τα ΚΕΠ.
Μπορείτε να υποβάλετε το αίτημα σας στο δίκτυο καταστημάτων της Τράπεζας Πειραιώς. Μετά το πέρας της αξιολόγησης του αιτήματος σας, θα ενημερωθείτε σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι εάν δεν εμπίπτετε στις παραπάνω προϋποθέσεις, η Τράπεζα θα σας προτείνει μια ευνοϊκή λύση ρύθμισης των οφειλών σας.
Μπορείτε να υποβάλετε το αίτημα σας σε οποιοδήποτε κατάστημα του Δικτύου της Τράπεζας Πειραιώς από τις 21/05/2015 και μετά, εφόσον έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ενταξής στο Ν. 4320/2015

Οι δικαούχοι
Ήδη έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την εφαρμογή του Ν. 4320/2015. Όπως αναφέρεται, από την ΚΥΑ προκαλείται συνολική δαπάνη σε βάρος του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης 200.282.124 ευρώ, το οποίο επιμερίζεται σε δαπάνη ύψους 187.093.000 ευρώ για το τρέχον οικονομικό έτος και 16.200.000 ευρώ για το 2016.
Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων ξεκινά εντός του Απριλίου, από 20/4/2015 έως 20/5/2015, όπως είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση κατά την ψήφιση του Νόμου.
Την υπουργική απόφαση υπογράφει και ο Παναγιώτης Λαφζάνης, καθώς εξειδικεύονται οι παροχές και οι όροι χορήγησης, καθορίζονται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια των δικαιούχων, η διαδικασία και ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων, τα αρμόδια όργανα, οι υπηρεσίες και φορείς που εμπλέκονται, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια απαραίτητη για την υλοποίηση των τριών άρθρων του Νόμου, δηλαδή τη δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικών παροχών και δωρεάν παροχή ποσότητας ρεύματος (300 kwh ανά μήνα).
Ειδικότερα, για τη δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικών παροχών και την δωρεάν παροχή ποσότητας ρεύματος το εισόδημα του δικαιούχου δεν πρέπει να υπερβαίνει τα παρακάτω όρια πραγματικού εισοδήματος:
-2.400 € ετησίως για μεμονωμένο άτομο και
-3.600 € ετησίως για το ζευγάρι, προσαυξανόμενο κατά 1.200 € για κάθε ενήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και 600 € ετησίως για κάθε ανήλικο εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας και μέχρι του ποσού των 6.000 € ετησίως.
Στη μονογονεϊκή οικογένεια το πρώτο εξαρτώμενο ανήλικο μέλος λογίζεται ως ενήλικας.

Συνολικες προβολες σελιδας