Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Πιο κοντά στην υλοποίηση πλέον η τουριστική επένδυση στο Τοπλού

Πιο κοντά στην υλοποίηση πλέον η τουριστική επένδυση στο Τοπλού
Οι απαιτούμενες για να ξεκινήσει η υλοποίηση της μεγάλης τουριστικής επένδυσης στην περιοχή Τοπλού του Δήμου Σητείας διαδικασίες βαίνουν προς την ολοκλήρωσή τους.
Το «Ίτανος Γαία» είναι μία επένδυση ύψους 267,7 εκατομμυρίων ευρώ που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί σε έκταση της Ιεράς Μονής Τοπλού, Ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» και έχει παραχωρηθεί στην εταιρία Loyalward Ltd.

«Πρόκειται για ένα έργο που είναι συνυφασμένο με την ανάπτυξη της περιοχής», όπως ανέφερε ο Πανοσιολογιότατος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπλού και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή» κ. Φιλόθεος Σπανουδάκης.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την έγκριση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης του έργου και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας, πλέον ακολουθεί η υπογραφή του σχεδίου προεδρικού διατάγματος. Η απόφαση του ΣτΕ έχει προωθηθεί βέβαια ήδη στα αρμόδια υπουργεία -Υπουργείο Ανάπτυξης- και αναμένεται εντός των ημερών η υπογραφή του από τους αρμόδιους υπουργούς.
«Από την πρώτη στιγμή είχα τονίσει ότι αυτό το έργο είναι συνυφασμένο με την ανάπτυξη της περιοχής, η οποία είναι πολύ δύσκολο να αναπτυχθεί, αν δεν ξεκινήσει το έργο που τόσα χρόνια έχει ταλαιπωρηθεί. Τώρα είναι σε ένα στάδιο ωριμότητας, ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε προς το τέλος της διαδικασίας.
Η συγκεκριμένη επένδυση έχει ενταχθεί στη διαδικασία του fast track. Τα συναρμόδια υπουργεία -9 συνολικά- συνεδρίασαν προκειμένου να εξετάσουν τις μελέτες και ακολούθως ενέκριναν τη συνέχιση της διαδικασίας. Εκδόθηκε σχέδιο προεδρικού διατάγματος, όπως προαναφέρθηκε, το οποίο θα πρέπει να υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Νωρίτερα όμως έπρεπε να εγκριθεί από το ΣτΕ -κάτι που έγινε πριν λίγο χρονικό διάστημα, το οποίο και έπρεπε να εξετάσει τη νομιμότητα των διαδικασιών. Μεταξύ άλλων εξετάστηκαν πράγματι τα περιβαλλοντικά θέματα, οι όροι δόμησης, το ΣΧΟΑΠ του Δήμου, το Γενικό Χωροταξικό της περιοχής κλπ.
Αυτό το στάδιο ολοκληρώθηκε από το ΣτΕ και μάλιστα η απόφασή του ήταν ομόφωνη. Σύμφωνα με την διαδικασία που ακολουθείται η απόφαση του ΣτΕ βρίσκεται ήδη στα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου να υπογραφεί αντίστοιχα από τους υπουργούς ώστε τελικά να επισφραγιστεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Έτσι ολοκληρώνεται η συγκεκριμένη διαδικασία για να ακολουθήσει αυτή των πολεοδομικών αδειών και να αρχίσει η υλοποίηση του έργου. Πιστεύω ότι η διαδικασία των υπογραφών από τα υπουργεία και την προεδρία της Δημοκρατίας θα ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, εκτιμώ σε περίπου ένα μήνα», ανέφερε ο Ηγούμενος.
Το συγκεκριμένο σχέδιο αξίζει να αναφερθεί ότι είναι το πρώτο του είδους που φθάνει σε αυτό το στάδιο.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας