Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Συναγερμός για το βακτήριο της ελιάς


Την περίφημη "φυλλοξήρα" έρχεται σήμερα να θυμίσει στους Κρητικούς ο εισβολέας της ελιάς στην περιοχή Απουλία της νότιας Ιταλίας.
Το βακτήριο Xylella fastidiosa, δηλαδή, που έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στη γειτονική μας χώρα, η οποία είναι δεύτερη σε παραγωγή ελαιολάδου σε ολόκληρο τον κόσμο μετά την Ισπανία, με την Ελλάδα να διατηρεί την τρίτη θέση και εύλογα κύκλοι της να ανησυχούν για πιθανή εξάπλωση του επικίνδυνου και καταστροφικού βακτηρίου στα ελαιόδεντρα της χώρας μας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε «απόλυτη επαγρύπνηση» για ενδεχόμενη εξάπλωση ενός ξενόφερτου βακτηρίου που προσβάλλει ελαιόδεντρα στη νότια Ιταλία, με αποτέλεσμα να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μια περιοχή 2,4 εκατομμυρίων στρεμμάτων!
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, το βακτήριο Xylella fastidiosa προέρχεται από τις ΗΠΑ και πρωτοεμφανίστηκε στην περιοχή της Απουλίας στη νότια Ιταλία το 2013.
«Η εδραίωση του βακτηρίου και η εξάπλωσή του στην Ευρώπη είναι πολύ πιθανή», προειδοποίησε τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), κάνοντας λόγο για «μείζονες επιπτώσεις» αν ο παθογόνος μικροοργανισμός εξαπλωθεί σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Εκτός από τα ελαιόδεντρα, ο εισβολέας προσβάλλει δεκάδες ακόμα είδη φυτών, όπως αμπέλια, εσπεριδοειδή, αμυγδαλιές και ροδακινιές, καθώς και καλλωπιστικά είδη όπως η πικροδάφνη.
Το Χ. fastidiosa μεταδίδεται από έντομα που απομυζούν το λεγόμενο ξύλωμα, τα αγγεία που μεταφέρουν νερό από τις ρίζες στα φύλλα. Εγκαθίσταται στα αγγεία αυτά και τα αποφράσσει, απονεκρώνοντας σταδιακά το φυτό.
Αξιοσημείωτο είναι, εξάλλου, ότι περίπου 1,1 εκατομμύριο ελαιόδεντρα ή το 10% του συνόλου εκτιμάται ότι έχουν μολυνθεί στην Απουλία, και η Επιτροπή συνιστά την προληπτική εκρίζωσή τους.

«Πάρτε μέτρα»
Ήδη υπάρχει έντονη ανησυχία και στην Κρήτη. Οι συνδικαλιστές καλούν την κυβέρνηση να πάρει άμεσα μέτρα, προκειμένου να προστατευτεί η Κρήτη από το ενδεχόμενο μεταφοράς του βακτηρίου, μέσα από εισαγωγές διαφόρων ειδών που κάνουμε ως χώρα. «Το βακτήριο αυτό», όπως λέει χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου Μιχάλης Καμπιτάκης, «καταστρέφει όχι μόνο τις ελιές αλλά και τα αμπέλια, όπως και άλλες καλλιέργειες. Φανταστείτε, λοιπόν, τι θα σημάνει για την οικονομία του νησιού μας να μεταφερθεί κι εδώ ο Χ. fastidiosa. Θα ξαναζήσουμε μια δεύτερη "φυλλοξήρα".
Η Ιταλία είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ελαιόλαδου μετά την Ισπανία, και το βακτήριο θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη οικονομική ζημιά. Γαλλία, Ισπανία και Πορτογαλία ζητούν την αυστηροποίηση των προληπτικών μέτρων, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Λιθουανός επίτροπος Υγείας της Ε.Ε. Βιτένις Αντριουκαΐτις ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί σύντομα την Ιταλία προκειμένου να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που λαμβάνονται για να σταματήσει η επιδημία.
Επιτροπή ειδικών που συστήθηκε από την Ε.Ε. θα εξετάσει τη λήψη νέων μέτρων στην επόμενη συνάντησή της το διήμερο 26-27 Μαρτίου.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατηγορούν την Ιταλία ότι επιδείνωσε την κατάσταση λόγω της απροθυμίας να ξεριζώσει αιωνόβια άρρωστα δέντρα.

«Όχι δηλητήρια»
Στο μεταξύ, πολλές οργανώσεις της νοτίου Ιταλίας αλλά και απλοί πολίτες διαφωνούν έντονα με το ξερίζωμα δέντρων και με τους εκτεταμένους ψεκασμούς σε ολόκληρη την περιοχή, αφού ακόμα και αν καταπολεμούνταν έτσι το καταστροφικό βακτήριο - κάτι που οι ίδιοι δεν το υιοθετούν - η ζημιά σε ολόκληρο το οικοσύστημα θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.
Μάλιστα η ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Peaclink έστειλε επιστολή στον Αντριουκαΐτις με την οποία του εφιστούσε την προσοχή για επιστημονικές μελέτες που ενοχοποιούν έναν μύκητα για την επιδημία στους ελαιώνες, αντί το Χ. festidiosa.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινδυνεύει να καταδικάσει σε θάνατο ολόκληρο το οικοσύστημα της Απουλίας βασιζόμενη στα αποτελέσματα ελέγχων οι οποίοι δεν έχουν καν επιβεβαιώσει την παθογένεια του Xylella σε αυτά τα δέντρα», υποστηρίζει η οργάνωση.
Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο συντονιστής της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας "Φοίνιξ" - που ζει και εργάζεται στην Ιταλία για ένα μεγάλο μέρος κάθε έτους - Δημήτρης Ψαρράς μεταφέρει όλα όσα διαδραματίζονται στην Ιταλία εδώ και χρόνια γύρω από τη σοβαρή αυτή υπόθεση. «Πολλοί επιστημονικοί φορείς, οργανώσεις αλλά και κάτοικοι πιστεύουν ότι είναι πολύ παρακινδυνευμένο να τρέχουμε να ψεκάζουμε και να βάζουμε ειδικά φάρμακα σε μια ολόκληρη περιοχή. Και να ξεριζώνουμε δέντρα πριν σιγουρευτούμε ότι φταίει αυτός ο μύκητας. Υπήρξε και στο παρελθόν το φαινόμενο να ξεραίνονται δέντρα. Και τότε είχε αποκαλυφθεί ότι αυτό γινόταν εξαιτίας ενός μανιταριού, ενός μύκητα δηλαδή. Και σήμερα λένε πως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι φταίει»...

Υποψίες
Ο Δημήτρης Ψαρράς ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος δεν είναι ειδικός για να πει την προσωπική του άποψη. Απλά μάς μεταφέρει την "αντίθετη άποψη" από αυτή που εκφράζει ομάδα επιστημόνων, η οποία - κατά τον κ. Ψαρρά - εκπροσωπεί συμφέροντα πολυεθνικών εταιρειών φυτοφαρμάκων. «Πριν από 5 χρόνια ξεκίνησε το φαινόμενο αυτό. Και μάλιστα, στην Απουλία ξέρουν ότι πριν αρχίσουν οι ειδικοί να συστήνουν να ψεκάζονται τα πάντα και να ξεριζωθούν τα πάντα, ώστε να νεκρωθεί η περιοχή τους, είχαν οργώσει την περιφέρεια τους πολυεθνικές φυτοφαρμάκων και είχαν συστήσει την προσοχή τους γιατί θα συνέβαινε αυτό. Έτσι σήμερα θεωρούν όλο αυτό που συμβαίνει λίγο κακόβουλο. Για το λόγο αυτό κάποιοι θεωρούν ότι αν υπάρχει Xylella την έφεραν οι συγκεκριμένοι επιστήμονες και την άφησαν στο περιβάλλον. Παρ' όλα αυτά, όλες οι μελέτες που έχουν γίνει, όλες οι εξετάσεις, δεν έχουν αποδείξει ότι είναι αυτό».
Καταλήγοντας, ο κ. Ψαρράς αποκαλύπτει ότι συγχρόνως με ένα απλό ασβέστωμα των δέντρων και με τη χρήση θειαφού έχουν θεραπευτεί 500 δέντρα. Και αυτό καταδεικνύει την ανάγκη να μην πανικοβάλλεται ο κόσμος και να μη βιάζεται να εφαρμόζει ό,τι του λένε οι κάθε λογής «αρμόδιοι».
Χριστόφορος Παπαδάκης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας