Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Αυτοψία στην περιοχή του έργου «Οριοθέτηση – Διευθέτηση τμήματος χειμάρρου Παντέλη από γέφυρα Πισκοκεφάλου έως Μαρωνιά»

Την Τετάρτη 17/12 κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης και μελών της Επιτροπής Περιβάλλοντος  της Περιφέρειας με επικεφαλής τον θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος κ. Νίκο Καλογερή
και την Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κα Πελαγία Πετράκη επισκέφθηκαν την πόλη της Σητείας και πραγματοποίησαν αυτοψία στον ποταμό Παντέλη στα όρια του οικισμού Μαρωνιάς παρουσία και του αρμόδιου Αντιδημάρχου κ. Μπάμπη Λεβεντέρη.
Από την αυτοψία διαπιστώθηκε, ότι ο εργολάβος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για το έργο της λιμνοδεξαμενής στη Ζου, είχε πραγματοποιήσει απόληψη αδρανών υλικών από τις όχθες του ποταμού, σε ποσότητες μεγαλύτερες από αυτές που προέβλεπε η αρχική μελέτη.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί ραγδαία η διάβρωση, να επηρεαστεί η λειτουργία του οικοσυστήματος και να χαθούν παρακείμενες περιουσίες, χωράφια και ελαιόδεντρα σε μικρότερο βαθμό.  
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος διαβεβαίωσε ότι θα αποκατασταθούν, σύμφωνα με τη μελέτη, τα τμήματα που επλήγησαν από την υπερχείλιση του ποταμού με την τοποθέτηση στα σημεία, όπου η ταχύτητα του νερού υπερβαίνει τα 4km/sec, συρματοσάκων σε ύψος 3μ. και θα υλοποιηθούν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα για την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους. 
Επίσης διατυπώθηκε η άποψη, ότι οι ποσότητες των αδρανών υλικών που θα χρειαστούν για να ολοκληρωθεί και το έργο της Λιμνοδεξαμενής θα αγοραστούν στο σύνολό τους από την ανάδοχο εταιρεία.
Παράλληλα, ο Δήμος θα πιέσει προς την κατεύθυνση της δημιουργίας και ιρλανδικών διαβάσεων(=τοποθέτηση τσιμέντου από τη μία έως την άλλη όχθη του ποταμού) σε κάποια σημεία, ώστε να διευκολύνεται η πρόσβαση των κατοίκων της περιοχής στις περιουσίες τους.
Έτσι λοιπόν το θέμα της τακτοποίησης και της οριοθέτησης – διευθέτησης στο επίμαχο τμήμα του ποταμού, που ταλανίζει τους κατοίκους της Μαρωνιάς, οδεύει προς τη λύση του μετά και από συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους κατοίκους της περιοχής.   

 

Συνολικες προβολες σελιδας