Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Εντέχνως κάτω από τα 3 ευρώ το λάδι της Κρήτης


Από μείωση της ζήτησης που καταλήγει σε πτώση των τιμών παραγωγού χαρακτηρίζεται το τελευταίο διάστημα η αγορά ελαιολάδου στην Κρήτη παρά την καλή έναρξη που έκανε τις προηγούμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ΑγροΤύπο (agrotypos.gr), ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Ηρακλείου, κ. Ανδρέας Στρατάκης, στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας δημιουργήθηκε ένα "κραχ". «Δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον προς πώληση με αποτέλεσμα η τιμή παραγωγού να πέσει στα 2,70 - 2,80 ευρώ το κιλό. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην μπορέσει να κρατήσει ούτε η Ένωση Ηρακλείου τα 3 ευρώ το κιλό (πληρώνουμε 2,80 ευρώ το κιλό). Ελπίζουμε από σήμερα να υπάρξει κάποια θετική διαφοροποίηση», αναφέρει ο κ. Στρατάκης στον ΑγροΤύπο. Υπενθυμίζουμε ότι η ΕΑΣ Ηρακλείου στις αρχές του μήνα είχε ανακοινώσει τιμή για το έξτρα παρθένο προϊόν (τρεις γραμμές οξύτητας), στα 3 ευρώ το κιλό.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηρακλείου (ΟΑΣΝΗ), κ. Γιώργος Τζωρτζάκης μας τονίζει επίσης ότι: «στην Κρήτη αυτές τις ημέρες η ζήτηση εντέχνως κατά την γνώμη μου εμφανίζεται μειωμένη ώστε να συμπιεστούν οι τιμές οι οποίες έχουν πέσει στα 2,80 ευρώ το κιλό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν διαθέτουμε την ανάλογη οργάνωση όπως, για παράδειγμα της Πελοποννήσου που συγκεντρώνει ποσότητες ελαιολάδου και τα δημοπρατεί. Αν δεν οργανωθούμε, το ελαιόλαδο της Κρήτης δεν θα έχει ποτέ καλή τύχη».

Πελοπόννησος
Διαφορετική είναι ωστόσο η εικόνα που καταγράφει στο ρεπορτάζ του ο ΑγροΤύπος για τις τιμές παραγωγού στην Πελοπόννησο.
Ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων, κ. Παναγιώτης Μπατζάκης μας αναφέρει για την περιοχή του: «οι τιμές που ισχύουν στον συνεταιρισμό μας είναι στα 3,75 λεπτά το κιλό ακόμα. Ωστόσο, και το επόμενο διάστημα δεν νομίζω να "πέσουμε" κάτω από τα 3.30 ευρώ το κιλό. Η συγκομιδή στην περιοχή μας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ο συνεταιρισμός μας έχει συγκομίσει 1.100 τόνους και μένουν ακόμα περίπου 150 τόνοι».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας, κ. Νίκος Προκοβάκης, μας δήλωσε: «στην Λακωνία η συγκομιδή είναι ακόμα στην αρχή εκτός από τη Νότια Λακωνία (περιοχή Νεαπόλεως) που βαίνει προς το τέλος της. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από τα 3,30 έως 3,70 λεπτά το κιλό».
Χαμηλότερα είναι ωστόσο οι τιμές στη Δ. Μεσσηνία. Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Κόκκινο, Πρόεδρο της Ο.Π. Νηλέας: «επειδή η περιοχή μας είναι πρώιμη, η συγκομιδή ολοκληρώνεται σιγά - σιγά. Οι τιμές κυμαίνονται στα 2,90 ευρώ το κιλό. Έχουμε δηλαδή μία μικρή υποχώρηση αλλά προσωπικά την βρίσκω φυσιολογική και δεν με ανησυχεί και πιστεύω ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μια διόρθωση προς τα πάνω».

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας