Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

Λιομάζεμα με... κίνδυνο για μεταδιδόμενα νοσήματα (video)

Δουλεύουν σκληρά και μοχθούν… αλλά τεράστιος κίνδυνος και μάλιστα για τη δημόσια υγεία, σύμφωνα με τους αγρότες, προκύπτει από τους παράνομους μετανάστες που εργάζονται σε χωράφια, θερμοκήπια και τώρα θα ασχοληθούν εντατικά με τη συλλογή ελαιόκαρπου.
Χωρίς να έχουν ασφάλιση, να έχουν κάνει στοιχειώδεις εξετάσεις ή εμβόλια ή ακόμα και αγνοώντας ότι είναι φορείς νοσημάτων, δουλεύουν τη γη με τον κίνδυνο όμως να μεταφέρουν ασθένειες να είναι πιο ορατός από ποτέ. Τώρα μάλιστα που είναι γνωστό ότι εντοπίστηκαν εκ νέου κρούσματα φυματίωσης και άλλων ξεχασμένων νοσημάτων, ενώ υπήρξε ακόμη και αλλοδαπός που εντοπίστηκε με ελονοσία στην Κρήτη.


Ζητούν ελέγχους πριν το λιομάζεμα
Με έγγραφό τους προς τα υπουργεία Υγείας, Εργασίας, Προστασίας του Πολίτη και φορείς ο Ενιαίος Αγροτικός σύλλογος παραγωγών εκτός εποχής κηπευτικών Ιεράπετρας προειδοποιεί ότι «το πρόβλημα όμως παραμένει, και στην παρούσα επιστολή ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος του Δήμου Ιεράπετρας, θίγει το θέμα της υγείας και της ασφάλειας έναντι των μεταδοτικών νοσημάτων, ενόψει μιας δύσκολης καλλιεργητικής περιόδου, που θα υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη για εργατικά χέρια, τόσο σε "υπό κάλυψη", όσο και σε υπαίθριες καλλιέργειες (ελαιοσυλλογή)».
Οι αγρότες ανησυχούν αλλά η μεγάλη αλήθεια είναι ότι ένα μεγάλο μέρος των μεταναστών που ιδρώνουν στα χωράφια είναι όχι μόνο παράνομοι αλλά και χωρίς ασφάλεια, χωρίς καμία απολύτως πρόσβαση σε γιατρό πόσο μάλλον σε προληπτικές ή διαγνωστικές εξετάσεις.

"Μπάχαλο" με το εργόσημο
Το θέμα περιπλέκει ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι οι εργάτες πλέον θα πρέπει να πληρώνονται με το λεγόμενο εργόσημο, για να έχουν και ασφάλιση, που εκδίδεται από ΕΛΤΑ ή τράπεζες. Όταν έρχεται όμως η ώρα των ελέγχων αναδεικνύεται για άλλη μια φορά το μεγαλείο της ασυνεννοησίας των υπουργείων αφού σε απάντησή του υπουργείο Προστασίας του πολίτη δηλώνει αναρμόδιο, ενώ ο ΟΓΑ παραπέμπει στο υπουργείο Εργασίας.
Μάλιστα όπως δηλώνει ο γραμματέας της ΟΑΣΝΗ Μιχάλης Καμπιτάκης το να φτάσουμε στην παρέμβαση των "ράμπο" και την επιβολή ελέγχων δεν θα λύσει το πρόβλημα.
Ο ΟΓΑ πάντως ζητάει να πιάσουν δουλειά οι «ράμπο» όποιας υπηρεσίας και αν είναι, που θα σαρώνουν τις αγροτικές περιοχές για να διαπιστώσουν ένα αποδίδεται το περιβόητο εργόσημο ή αν υπάρχουν παρατυπίες. Το θέμα είναι πως θα περάσουν οι υπηρεσίες από τη θεωρία στην πράξη, με διακύβευμα πάντα τη δημόσια υγεία.

Ρεπορτάζ:
Φιλία Σαριδάκη, Νίκος Πετάσης, Μάνος Τριγώνης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας