Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Στο Kλειστό Ιεράπετρας θα μεταφερθούν οι 700 μετανάστες


Στο κλειστό γυμναστήριο της Ιεράπετρας αποφασίστηκε τελικά, μετά από συνεχείς συσκέψεις, να μεταφερθούν και να φιλοξενηθούν αρχικά
οι 700 μετανάστες που από χθες τα ξημερώματα βρίσκονταν στο φορτηγό πλοίο με σημαία Κιριμπάτι που έπλεε για ώρες ακυβέρνητο.
Οι 700 παράτυποι μετανάστες επέβαιναν στο φορτηγό πλοίο "Baris", το οποίο έμεινε ακυβέρνητο, λόγω μηχανικής βλάβης, στα ανοιχτά της Κρήτης και από χθες το απόγευμα στήθηκε επιχείρηση ρυμούλκησής του προς την Ιεράπετρα από τη φρεγάτα "Ύδρα" του Πολεμικού Ναυτικού, στην οποία μάλιστα λήφθηκαν ειδικά στρατιωτικά μέτρα λόγω της ύπαρξης και οπλισμένων ανδρών πάνω στο πλοίο!
Οι Αρχές σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο τέθηκαν σε πρωτοφανή συναγερμό, όχι μόνο λόγω του μεγάλου αριθμού των λαθρομεταναστών, που συνθέτουν ένα από τα μεγαλύτερα "καραβάνια" ανθρώπινων ψυχών που εντοπίζονται στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και λόγω του ότι κλήθηκαν από την πρώτη στιγμή να φέρουν εις πέρας δύο παράλληλες αλλά εξίσου δύσκολες και κρίσιμες αποστολές. Από τη μια να μη μετατραπούν τα νερά πλησίον της Κρήτης σε ένα τεράστιο υγρό τάφο, τύπου Λαμπεντούζα, και να διασωθούν 700 ανθρώπινες ψυχές, μεταξύ των οποίων μάλιστα και 200 γυναικόπαιδα και, από την άλλη, οι άνθρωποι αυτοί να διασωθούν, να δεχτούν ιατρική περίθαλψη και να φιλοξενηθούν στην Κρήτη, δίχως όμως να δημιουργηθεί ο παραμικρός κίνδυνος για εφιαλτικά σενάρια εξάπλωσης του φονικού ιού Έμπολα! Και αυτό γιατί οι 700 λαθρομετανάστες που επέβαιναν στο πλοίο και είχαν προορισμό την Ιταλία, και όχι τη χώρα μας, προέρχονται από διάφορα αφρικανικά κράτη, όπου "θερίζει", δυστυχώς, εδώ και πολλούς μήνες ο Έμπολα...

Η φρεγάτα "Ύδρα"
Πρωτοστάτης στην όλη επιχείρηση διάσωσης, στην οποία συμμετείχαν χθες και αεροπορικά μέσα, έχει τεθεί το Πολεμικό Ναυτικό, με σημείο αναφοράς τη φρεγάτα "Ύδρα", που χθες το απόγευμα, και κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, ξεκίνησε τη ρυμούλκηση του ακυβέρνητου σκάφους.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις το πλοιάριο θα έφτανε στη στεριά σήμερα το πρωί, καθώς πρόκειται για "λεπτή", ευαίσθητη επιχείρηση, η οποία απαιτεί και άλλους χειρισμούς, εφόσον αληθεύουν οι χθεσινοβραδινές πληροφορίες, που είναι σε γνώση και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και οι οποίες θέλουν μεταξύ των επιβατών και ενόπλους! Προφανώς τους δουλεμπόρους...
Το τελευταίο στοιχείο έχει εντείνει την επιφυλακή και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που από χθες βρίσκεται συνεχώς σε ανοιχτό δίαυλο με τη φρεγάτα "Ύδρα". Η φρεγάτα έφτασε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ιεράπετρας, όπου έπλεε από τα ξημερώματα ακυβέρνητο το πλοίο "Baris", με σημαία Κιριμπάτι, μετά από έναν πραγματικό αγώνα δρόμου.
Από τα ξημερώματα της Τρίτης είχε στηθεί η μεγάλη επιχείρηση για τη διάσωση των μεταναστών, στην οποία συμμετέχουν ελικόπτερα Super Puma, παραπλέοντα πλοία, αλλά και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Το SOS
Το φορτηγό πλοίο "Baris" υπέστη μηχανική βλάβη, έμεινε ακυβέρνητο και ζήτησε βοήθεια στις 2:15 μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης από το θάλαμο επιχειρήσεων του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Μεταξύ των 700 επιβατών υπάρχουν 200 γυναικόπαιδα σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, καθώς ένα φορτηγό πλοίο δεν μπορεί να διαθέτει επαρκή ξενοδοχειακό εξοπλισμό, κρεβάτια και καμπίνες για να φιλοξενήσει τόσους ανθρώπους στο καταχείμωνο.
Αρχικά επιχειρήθηκε να ρυμουλκηθεί το ακυβέρνητο πλοίο από παραπλέον εμπορικό πλοίο. Η προσπάθεια στάθηκε ανεπιτυχής. Και έτσι αποφασίστηκε να προσεγγίσει το πλοίο και να αναλάβει τη δύσκολη αποστολή ρυμούλκησής του η φρεγάτα "Ύδρα".
Παράλληλα, από το αεροδρόμιο της Καρπάθου απογειώθηκε ελικόπτερο Super Puma της 384 ΜΕΔ, που είχε μετασταθμεύσει εκεί από τη Ρόδο. Και ήταν σε ετοιμότητα, προκειμένου να σπεύσει πάνω από το πλοίο και να κατεβάσει έναν από τους δύο διασώστες που μεταφέρει, ώστε να βοηθήσει να δέσουν τον κάβο κατά την προσπάθεια ρυμουλκήσεως του σκάφους που θα επιχειρηθεί. Η "απόβαση" διασώστη στο ακυβέρνητο πλοίο στέφθηκε από επιτυχία. Ο ένας εκ των διασωστών του ελικοπτέρου ανέλαβε, κατεβαίνοντας στο πλοίο, το συντονισμό των ενεργειών...
Εντωμεταξύ, τα καθήκοντα του τακτικού διοικητή και συντονιστή της μεγάλης επιχείρησης διάσωσης ανθρώπων και σκάφους, κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και ανέμους βόρειους-βορειοανατολικούς εντάσεως 7 μποφόρ, ανέλαβε ο κυβερνήτης της φρεγάτας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνήτης της φρεγάτας, σε συνεργασία και με τις αρμόδιες Αρχές, διαπιστώνοντας πως το πλοίο ήταν μεν ακυβέρνητο αλλά δεν παρουσίαζε εισροή υδάτων και δεν κινδύνευε προς το παρόν κανείς, σε συνδυασμό με τον τεράστιο αριθμό επιβαινόντων και τον κίνδυνο που υπάρχει να μεταφερθούν αυτοί στα παραπλέοντα πλοία με αυτές τις συνθήκες, απέκλεισε το σενάριο της εν πλω μεταφοράς των λαθρομεταναστών. Έκρινε ότι ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος είναι η ρυμούλκηση του σκάφους προς την πλησιέστερη ασφαλή ακτή ή λιμένα. Επιχείρηση που ξεκίνησε κόντρα στις καιρικές συνθήκες το απόγευμα...
Είναι ενδεικτικό πως στην περιοχή κατά την επιχείρηση ρυμούλκησης έπνεαν άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί εντάσεως 8 μποφόρ και το ύψος του κύματος έφτανε τα 3 μέτρα...
Για τις εξελίξεις ενημερώνεται συνεχώς από την πρώτη στιγμή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας από τον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος πραγματοποιεί προγραμματισμένη διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ.

Εσπευσμένα στην Ιεράπετρα ο Σ. Τσόκας
Ενδεικτικό του συναγερμού και της μεγάλης ανησυχίας ήταν η εσπευσμένη κάθοδος ήδη από χθες το βράδυ του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Σεραφείμ Τσόκα στην Κρήτη. Και η άμεση μετάβασή του στην Ιεράπετρα, όπου στις 9:30 το βράδυ ξεκίνησε ευρεία σύσκεψη σε συνέχεια προηγούμενης, μεσημεριανής σύσκεψης.
Από την Ιεράπετρα, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Μέχρι στιγμής, όπως τόνισε, δεν υπάρχουν ανησυχητικά δείγματα για λοιμώδη νοσήματα, ωστόσο η υποδοχή και διαλογή τους θα γίνει με κάθε δυνατή προφύλαξη.
«Το σίγουρο είναι πως κάποιοι από τους επιβάτες και ιδίως τα παιδιά θα χρειαστούν ιατρική βοήθεια και νοσηλεία», δήλωσε ο Σεραφείμ Τσόκας, ο οποίος διευκρίνισε πως όσοι δεν είναι Σύριοι υπήκοοι, για τους οποίους υπάρχει ειδικό καθεστώς, θα προωθηθούν μετά την περίθαλψή τους σε άλλους χώρους φιλοξενίας.

Συναγερμός λόγω Έμπολα
Και ενώ δι' αέρος και θαλάσσης ήταν σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση, από τα ξημερώματα σήμανε ένας έτερος, παράλληλος συναγερμός. Στις υγειονομικές υπηρεσίες της Κρήτης, για την περίθαλψη των εκατοντάδων μεταναστών που επιβαίνουν στο ακυβέρνητο πλοίο. Η επιφυλακή αφορά πρώτα απ' όλα στον ιατρικό έλεγχο όλων των επιβαινόντων στο σκάφος πριν την αποβίβασή τους σε οποιοδήποτε σημείο αποφασιστεί να μεταφερθούν.
Το στίγμα έδωσε ο διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης κ. Αντώνης Γρηγοράκης, ο οποίος γνωστοποίησε την ξεκάθαρη εντολή: Από τη στιγμή που δεν είναι γνωστή η υπηκοότητα των ατόμων που επιβαίνουν στο σκάφος, και από τη στιγμή που οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν το πλοίο να έχει αναχωρήσει από την Αφρική, κανείς δε θα αποβιβαστεί αν δε δοθεί το "πράσινο φως" από γιατρούς και λοιμωξιολόγους, που θα κληθούν να διαχειριστούν το περιστατικό, εφόσον ολοκληρωθεί η επιχείρηση διάσωσης και οι μετανάστες φιλοξενηθούν στην Κρήτη.

"Πονοκέφαλος" στην Ιεράπετρα των ελλιπών υποδομών
Με το ένα σκέλος που αφορούσε σε αυτή καθαυτή την επιχείρηση διάσωσης να έχει μπει στο δρόμο της, το μείζον θέμα που προέκυψε από χθες το απόγευμα ήταν το τι θα γίνει το "ανθρώπινο φορτίο" του φορτηγού, οι εκατοντάδες μετανάστες που βρίσκονται πάνω στο "Baris".
Η Περιφέρεια Κρήτης ζήτησε τη συνδρομή του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να δοθεί αρωγή και φιλοξενία στους μετανάστες. Μάλιστα, ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης είχε σχετική τηλεφωνική συνομιλία με την αναπληρώτρια υπουργό Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά.
Εντωμεταξύ, "πονοκέφαλος" και αντιδράσεις μαζί με το συναγερμό συνέθεταν χθες το σκηνικό στην Ιεράπετρα, τόσο για τη φιλοξενία τόσων ανθρώπων όσο βεβαίως για τη λήψη των απαραίτητων προληπτικών ιατρικών μέτρων. Διότι, με τον ιό Έμπολα να σαρώνει και να χτυπάει "καμπανάκι" κινδύνου σε όλο τον κόσμο, δεν είναι δυνατόν να παίζει κανείς μπροστά έστω και στην ελάχιστη πιθανότητα διασποράς του στο νησί μας...
Για το λόγο αυτό ενεργοποιήθηκαν άμεσα οι εμπλεκόμενες υγειονομικές υπηρεσίες, οι οποίες κλήθηκαν να πραγματοποιήσουν όλους τους ενδεδειγμένους ελέγχους, προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης κρούσματος Έμπολα μεταξύ των επιβατών του πλοίου.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας κ. Γιώργος Ματαλλιωτάκης ζήτησε ειδικές στολές και γάντια, προκειμένου να δοθούν σε λιμενικούς, αστυνομικούς και γιατρούς, οι οποίοι θα έρθουν σε επαφή με τους μετανάστες.

Έκτακτη σύσκεψη
Για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι έκτακτη σύσκεψη στο Δημαρχείο Ιεράπετρας. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Αργύρης Πανταζής, ο αστυνομικός διευθυντής Λασιθίου, ταξίαρχος κ. Κώστας Περάκης, ο λιμενάρχης Ιεράπετρας, πλωτάρχης κ. Γιάννης Παπαδάκης, ο υποδιοικητής του Νοσοκομείου Ιεράπετρας κ. Γιώργος Ματαλλιωτάκης, ο υπεύθυνος του ΕΚΑΒ Ιεράπετρας κ. Γιώργος Αγγελάκης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Υγείας του Δήμου κ. Αντώνης Πετράς, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού κ. Ανδρέας Μαμαντόπουλος, ο αρχηγός του Σώματος Σαμαρειτών Ιεράπετρας κ. Νίκος Νεστοράκης, καθώς και άλλοι αρμόδιοι φορείς.
Ο τρόπος και το σχέδιο δράσης σε περίπτωση άφιξης των μεταναστών από το πλοίο που εντοπίστηκε ακυβέρνητο θα είναι λίγο διαφορετικός σε σχέση με τις προηγούμενες περιπτώσεις, όταν φιλοξενήθηκε στην Ιεράπετρα σημαντικά μικρότερος αριθμός μεταναστών, σε περιόδους όπου δεν υπήρχαν και τα αυξημένα προληπτικά υγειονομικά μέτρα λόγω του ιού Έμπολα.
Όπως αναφέρθηκε, ο μεγάλος αριθμός μεταναστών, αλλά και τα πολλαπλά προβλήματα με τις σοβαρές ελλείψεις που υπάρχουν στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας κάνουν τη διαχείριση της κατάστασης αρκετά δύσκολη. Οι ελλείψεις βασικών υποδομών που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο της πόλης, αλλά και οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταναστών και των κακών συνθηκών διαβίωσής τους δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα, που απαιτούν συντονισμένους, λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς.
Όπως τόνισε ο δήμαρχος κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης, «παρόλο που αυτή τη στιγμή η Ιεράπετρα δε διαθέτει τις απαιτούμενες και απαραίτητες υποδομές για να μπορεί να διαχειριστεί ένα τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών, αν υπάρξει η ανάγκη να έρθουν στην πόλη μας, είναι βέβαιο ότι θα προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ενεργοποιώντας το μηχανισμό πολιτικής προστασίας του Δήμου, σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, με τις εθελοντικές οργανώσεις, τους αρμόδιους φορείς, αλλά και με τη βοήθεια όλων των δημοτών θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου μέσα σε συνθήκες ασφάλειας να διαχειριστούμε τη δύσκολη αυτή κατάσταση».

Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας