Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

"Δανεικοί" για το λιομάζωμα… μόνο με ένσημο


«Θες βοήθεια στις ελιές, να έρθω, μπρε, το Σάββατο;». «Όχι, γιατί θα πρέπει να σου βάλω άμα θα 'ρθείς εργόσημο του ΟΓΑ»... Κάπως έτσι θα μιλάνε από τώρα και μετά ο πατέρας με το γιο, ο αδελφός με τον αδελφό,
ο μπατζανάκης με τον κουνιάδο, οι φίλοι και οι σύντεκνοι, γιατί έτσι αποφάσισε η κυβέρνηση, βάζοντας "φρένο" στους περίφημους "δανεικούς" που γίνονται από αρχαιοτάτων χρόνων, λόγω της ανάγκης που έχουν οι άνθρωποι να αλληλοβοηθούνται στις αγροτικές δουλειές για να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της ζωής, αποφεύγοντας ή μειώνοντας τους εργάτες!
Αν λάβουμε υπόψη το περιστατικό της Βιάννου, όπου ηλικιωμένος ελαιοπαραγωγός οδηγήθηκε στα... κρατητήρια, επειδή σε έλεγχο βρέθηκε ότι απασχολούσε αλλοδαπό χωρίς εργόσημο, δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι παραγωγοί που θα παρανομούν - ακόμα και με τους "δανεικούς" που γίνονταν πάντα στα χωριά μας - θα οδηγούνται μέχρι και στη φυλακή...
Και μη βιαστούν κάποιοι να πουν πως κινδυνολογούμε και να διερωτηθούν «τι έγινε αν βάλει ο παραγωγός το εργόσημο για να μην έχει πρόβλημα». Διότι και το εργόσημο δεν μπαίνει σε οποιονδήποτε. Μπαίνει μόνο για ασφαλισμένους του ΟΓΑ και για άνεργους που δεν έχουν ασφάλιση πουθενά. Αλλά για να αποκτήσουν ασφάλιση στον ΟΓΑ θα πρέπει να κάνουν ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 25 ολόκληρα μεροκάματα εντός του τρέχοντος χρόνου... Και σε όποια καλλιέργεια και αν δουλέψουν, αυτός ο αριθμός είναι μεγάλος και προφανώς ανέφικτος!
Πρόκειται για κουπόνια που οφείλει ο εργοδότης να κόψει στον εργαζόμενο που χρησιμοποιεί περιστασιακά, εκτός από τα χρήματα του συμφωνηθέντος μεροκάματου. Και το κουπόνι εξαργυρώνει στη συνέχεια ο ίδιος ο εργαζόμενος στην τράπεζα ή στα ΕΛ.ΤΑ. 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας