Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Ελάχιστοι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί στο Νομό Λασιθίου

Ελάχιστοι οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί στο Νομό Λασιθίου
Η ανυπαρξία πρωτοβάθμιας υγείας στο Λασίθι έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στους ασφαλισμένους,
οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώνουν τις επισκέψεις τους στους γιατρούς, διότι το πλαφόν που ισχύει και ο μικρός αριθμός συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών, δεν επιτρέπει να καλυφθούν όλοι οι ασφαλισμένοι, καταργώντας ουσιαστικά τις παροχές της ασφαλιστικής κάλυψης που δικαιούνται.
Χθες, αντιπροσωπεία του Eργατικού Kέντρου Λασιθίου αποτελούμενη από τον πρόεδρο κ. Μανόλη Πεπόνη, την αντιπρόεδρο και γραμματέα του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων κα Μαρία Φαζού, τον πρόεδρο του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Ξενοδοχείων κ. Γιώργο Κρομμύδα και την γραμματέα του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων κα Ελένη Λαζαράκη, επισκέφθηκαν την περιφερειακή διεύθυνση Λασιθίου του ΕΟΠΥΥ και συναντήθηκαν με τη διεύθυνση και τα υπηρεσιακά στελέχη, αναζητώντας ενημέρωση για την υφιστάμενη κατάσταση και απαντήσεις στα προβλήματα που έχουν ανακύψει για τους πολίτες.
«Έγινε μία γόνιμη συνάντηση τόσο με την διευθύντρια κα Καρυωτάκη όσο και με το υπόλοιπο προσωπικό. Ήρθαμε για να ενημερωθούμε για τα όσα ισχύουν για τους ασφαλισμένους την περίοδο αυτή, δεδομένου ότι το ιατροφαρμακευτικό κομμάτι όλων των ασφαλισμένων έχει περάσει στον ΕΟΠΥΥ. Δυστυχώς, γνωρίζαμε την δύσκολη κατάσταση και τώρα που ενημερωθήκαμε αναλυτικά οφείλουμε να πούμε πως η κατάσταση είναι τραγική», τόνισε ο κ. Πεπόνης.
Τα προβλήματα όπως διαπίστωσε η αντιπροσωπεία του Εργατικού Λασιθίου είναι μεγάλα για τους ασφαλισμένους του νόμου οι οποίοι αναγκάζονται συχνά να πληρώνουν, αφού είναι ξεκάθαρο πως το Λασίθι είναι ο μοναδικός νομός της χώρας που δεν διαθέτει δομές πρωτοβάθμιας υγείας. Είναι χαρακτηριστικό πως το πλαφόν συνταγογράφησης για κάθε συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ γιατρό έχει μειωθεί στα 200 άτομα το μήνα. Δεδομένου ότι στο Λασίθι οι γιατροί δεν ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με τον ΕΟΠΥΥ, το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι να μην μπορεί να καλυφθεί το σύνολο του πληθυσμού χωρίς να πληρώσει για συνταγογράφηση ή για εξετάσεις. Με την ισχύουσα κατάσταση οι εκτιμήσεις δείχνουν πως μόλις το 5% του πληθυσμού μπορεί να καλυφθεί από τον ασφαλιστικό φορέα και μάλιστα υπό προϋποθέσεις. Να βρει δηλαδή συμβεβλημένο γιατρό στην ειδικότητα που αναζητά διότι δεν υπάρχουν γιατροί όλων των ειδικοτήτων.
«Δυστυχώς, οι συμβεβλημένοι γιατροί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή είναι ελάχιστοι τόσο στον Άγιο Νικόλαο, όσο και στην Ιεράπετρα και στη Σητεία. Αν δε συνδυάσουμε το πρόβλημα της απουσίας συμβεβλημένων γιατρών με τις ελλείψεις των νοσοκομείων του νομού σε όλες τις πόλεις, καταλαβαίνουμε για άλλη μια φορά πόσο πιο πίσω είναι ο νομός Λασιθίου σε βασικές δομές όπως είναι η υγεία που έχουν σημασία για την κοινωνία», επεσήμανε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου. Ελάχιστο προσωπικό
Επίσης, το προσωπικό της Υπηρεσίας είναι ελάχιστο αφού σήμερα υπηρετούν τέσσερις υπάλληλοι. Αν δε υπολογιστεί το μέγεθος των αρμοδιοτήτων και του όγκου δουλειάς της συγκεκριμένης Υπηρεσίας γίνεται κατανοητό πως είναι αδύνατον να διεκπεραιωθεί από τέσσερις υπαλλήλους μόνο, όταν οι έλεγχοι που πρέπει να γίνουν αφορούν σε εκατοντάδες πράξεις.
ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας