Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Εβδομάδα εξελίξεων για το λάδι


Εβδομάδα εξελίξεων μπαίνει από σήμερα στον τομέα του κρητικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου, μετά τις πρώτες ικανοποιητικές τιμές που ανακοίνωσαν για τους παραγωγούς η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών και η εταιρεία "Ρούσσος Α.Ε."
στο νομό Ηρακλείου στα 2,80 ευρώ το κιλό και στο νομό Χανίων μέχρι και 3 ευρώ το κιλό. Η εβδομάδα αυτή αναμένεται να φέρει και νέες ανακοινώσεις τιμών, με την ΕΑΣ Ηρακλείου, και δεν αποκλείεται και από άλλους ιδιώτες, που θα ανοίξουν και αυτοί τα εργοστάσιά τους για να ξεκινήσουν να αλέθουν.
Η χρονιά ξεκίνησε, δηλαδή, όπως είχαν προβλέψει έγκαιρα κύκλοι της αγοράς, και μάλιστα τόσο ψηλά η τιμή του ελαιολάδου δεν έχει φτάσει σήμερα ούτε στην Πελοπόννησο, όπου βέβαια είχαμε στη Λακωνία πολύ πρώιμα το πρώτο λάδι με την τιμή των 3,45 ευρώ το κιλό.
Πάντως, οι τιμές καλό θα είναι να μην ξεφύγουν και πολύ πάνω από τα 3 ευρώ το κιλό το ανώτερο, όπως αναφέρουν όσοι ασχολούνται με την εμπορία του χρυσοφόρου προϊόντος, για να μην υπάρξουν αντίθετα αποτελέσματα. Κι αυτά τα αποτελέσματα θα μπορούσε να ήταν, αν το κρητικό ελαιόλαδο είναι ακριβότερο από το ισπανικό και το ιταλικό, εισαγωγές λαδιών αμφιβόλου ποιότητας, που να "βαπτίζονταν" στη συνέχεια σαν κρητικά και να διακινούνται στην εσωτερική αγορά, με τους ανυποψίαστους καταναλωτές να πέφτουν θύματα απάτης.
Αλλά κι από την άλλη, η πολύ υψηλή τιμή θα μπορέσει να επηρεάσει ανάλογα και τις τιμές του ελαιολάδου στο ράφι και να είχαμε ξαφνικά τέτοια ακρίβεια που, αν οι τιμές του ελαιολάδου θα ξεπερνούσαν κατά πολύ τα επίπεδα των τιμών των σπορέλαιων, θα είχαμε στροφή των καταναλωτών στα σπορέλαια!
Τα φαινόμενα αυτά δεν είναι απίθανο να επανεμφανιστούν, αφού στο παρελθόν σε ανάλογες συνθήκες είχαν καταγγελθεί πολλές φορές και από διάφορους φορείς και είχαν εντοπιστεί και σωρεία παραβάσεων σε δειγματοληπτικούς ελέγχους των αρμόδιων ελεγκτικών Αρχών. Και αν κάποτε έστω και δειγματοληπτικά και περιορισμένα γίνονταν κάποιοι έλεγχοι, σήμερα δε φαίνεται να έχουμε ανάλογες δυνατότητες των μηχανισμών του κράτους, για τους λόγους που σχετίζονται με την οικονομική κρίση και την αποδυνάμωση των ελεγκτικών Αρχών.

Μεγάλη αγωνία: Άρον-άρον στα λιόφυτα
Στο μεταξύ, μεγάλη είναι η αγωνία των ελαιοπαραγωγών να βάλουν όσο γίνεται πιο σύντομα μπροστά το μάζεμα της ελιάς τους. Μετά την περυσινή κακή χρονιά, που οι ελιές ήταν δυσεύρετες και από ελάχιστες έως ανύπαρκτες, ο κόσμος αγωνιά να ξεκινήσει σύντομα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτός από εισόδημα επιδιώκουν να βάλουν επιτέλους και λάδι στο πιθάρι τους, καθώς δεν μπόρεσαν πέρυσι ούτε τη σαλάτα τους να λαδώσουν. Δειλά-δειλά βγαίνουν στα χωράφια οικογένειες με τα ελαιοραβδιστικά και τα λιόπανα, ενώ εκτιμάται ότι από την τρέχουσα εβδομάδα θα αρχίσει πλέον να βγαίνει πιο μαζικά ο κόσμος έξω για το μάζεμα της ελιάς.
Αυτό ασφαλώς προϋποθέτει και τον κατάλληλο καιρό, ο οποίος μάλιστα τους τελευταίους δύο μήνες ήταν ό,τι έπρεπε για την ποιότητα του ελαιοκάρπου και την περιεκτικότητά του σε ελαιόλαδο. Κι αυτό διότι είχαμε αρκετές βροχές που βοήθησαν προς αυτή την κατεύθυνση, πέρα από το γενικότερο καλό που έκανε στη φύση και τους αγρότες το νερό που έχει πέσει σε όλο αυτό το διάστημα.
Εξάλλου, κατά κοινή ομολογία, φέτος δεν υπήρχε μεγάλη προσβολή από το δάκο. Και αυτό, σε συνδυασμό με τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες και τις συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς ελαιολάδου, έχει επιφέρει μια εξαιρετική χρονιά από κάθε άποψη για το κρητικό και γενικότερα το ελληνικό ελαιόλαδο.
Χριστόφορος Παπαδάκης

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας