Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014

25 χρόνια για το στυγερό φονικό στο Λασίθι


Ένοχοι κρίθηκαν χθες από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο οι δυο από τους τρεις κατηγορούμενους της στυγερής δολοφονίας του 79χρονου
Γιώργου Ατσαλάκη στους Κάτω Αμυγδάλους Λασιθίου. Της φρικιαστικής εκείνης υπόθεσης που είχε συγκλονίσει το νησί το Σεπτέμβριο του 2013.
Συγκεκριμένα, ένοχο για όλες τις κατηγορίες, εκτός από αυτή της θανάτωσης ζώου, έκρινε το δικαστήριο τον 20χρονο βασικό κατηγορούμενο της υπόθεσης, στον οποίο και επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 25 ετών, ενώ του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.
Ο 23χρονος κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για τη ληστεία από κοινού και για την κατηγορίας θανάτωσης ζώου ενώ απαλλάχθηκε από την κατηγορία του εμπρησμού. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 5 ετών και 6 μηνών, ωστόσο το δικαστήριο τη μετέτρεψε προς 5 ευρώ τη μέρα, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, ενώ του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας.
Ο 19χρονος, τρίτος κατηγορούμενος, κρίθηκε αθώος για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε ληστεία.

Ικανοποίηση
Η απόφαση και για τους τρεις κατηγορούμενους συνοδεύτηκε από την ικανοποίηση των συγγενών, των φίλων και των συγχωριανών του θύματος. Ικανοποιημένος όμως εμφανίστηκε και ο 20χρονος κατηγορούμενος για το γεγονός ότι "έσπασαν" τα ισόβια.
Θυμίζουμε ότι η υπόθεση ήταν μια από τις ανατριχιαστικές δολοφονίες που εκτυλίχθηκαν τα τελευταία χρόνια στο νησί μας, συγκλονίζοντας την κοινωνία, με τη χθεσινή δίκη να ξυπνά άσχημες αναμνήσεις. Οι τρεις κατηγορούμενοι σκότωσαν τον ηλικιωμένο άνδρα με τον πιο φρικιαστικό τρόπο. Αφού τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου, στη συνέχεια έβαλαν φωτιά στο σπίτι του για να εξαφανίσουν τα ίχνη της αποτρόπαιης πράξης τους. Οι κατηγορίες με τις οποίες έρχονταν αντιμέτωποι ήταν ανθρωποκτονία, ληστεία και εμπρησμός. Οι καταθέσεις των μαρτύρων ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικές και προκάλεσαν ρίγη στο ακροατήριο.

Οι απολογίες
Κατά τις απολογίες τους τόσο ο 23χρονος όσο και ο 20χρονος, που εκείνη την περίοδο υπηρετούσε ως αλεξιπτωτιστής στα Χανιά και είχε πάρει άδεια, ζήτησαν συγνώμη για τις πράξεις τους κυρίως από τις οικογένειές τους. Αναλυτικότερα, ο 20χρονος μεταξύ άλλων τόνισε: «Ό,τι και να σας πω είναι λίγο. Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω, να ήμουν εγώ στη θέση του γέροντα και το λέω από την ψυχή μου αυτό».
Μάλιστα, όπως είπε, την ημέρα της δολοφονίας του ηλικιωμένου είχαν οργανώσει μια παρέα στο χωριό, όπου το ποτό έρρεε άφθονό. Καταθέτοντας εν συνεχεία ότι δε θυμάται και πολλά από εκεί και πέρα παρά μόνο κάποιες στιγμές και ότι χτύπησε τον 79χρονο με ένα ξύλο ελιάς που βρήκε στην αυλή απέξω. Ο 23χρονος στην απολογία του είπε ότι του επιτέθηκε ένας σκύλος και ότι πήρε ένα ξύλο ελιάς για να τον απομακρύνει. Στη συνέχεια το ξύλο το πήρε ο 20χρονος, έσπασε την πόρτα του σπιτιού του ηλικιωμένου, με τον 23χρονο, όπως λέει, να τον ακολουθεί χωρίς να γνωρίζει ότι εντός του σπιτιού βρισκόταν άνθρωπος. Ο 19χρονος με τη σειρά του, που ήταν ξαδέλφια με τον 23χρονο, είπε πως δεν είχε καμία ιδέα για το τι επρόκειτο να πράξουν και ότι θα τον ειδοποιούσαν για να περάσει να τους πάρει με το αυτοκίνητο. Επιστρέφοντας όμως, όπως τόνισε, αντίκρισε τα αίματα στα ρούχα και στα χέρια του ξαδέλφου του για αυτό και δίστασε να τους βάλει μέσα στο όχημα. Ωστόσο ο ξάδελφός του τού είπε πως 20χρονος έδειρε ένα άτομο και, όπως συμπλήρωσε, τον παρακάλεσαν να τους πάρει να φύγουν για να μην τους έπιαναν, αναφέροντας παράλληλα ότι είναι αθώος.

«Ο γιος μου νιώθει τύψεις για αυτό που έγινε»
Ρίγη συγκίνησης, ωστόσο, προκάλεσε η κατάθεση της μάνας του 20χρονου βασικού κατηγορούμενου από τον Άγιο Νικόλαο για το φόνο του 79χρονου. «Ο γιος μου νιώθει τύψεις για αυτό που έγινε, δε νιώθει καλά», είπε ενώ λίγο αργότερα η ίδια λιποθύμησε και αποχώρησε από την αίθουσα του Δικαστηρίου. Όπως είπε η ίδια, το βράδυ του φόνου ήταν στο σπίτι τους στον Άγιο Νικόλαο, με το γιο της να γυρνά σε αυτό, όπως ανέφερε στην κατάθεσή της, μεθυσμένος. «Ήταν σε άθλια κατάσταση ο γιος μου. Είχε πιει περισσότερο από όλους», ανέφερε στο Δικαστήριο και ο πατέρας του 20χρονου, επισημαίνοντας ότι μετά το περιστατικό ο γιος του δεν ήταν καλά, έκλαιγε και έλεγε ότι θέλει να αυτοκτονήσει.
Μαρία Αντωνογιαννάκη

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας