Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Η γραφειοκρατία μπλόκαρε τις αποζημιώσεις των αγροτών

Της Πέλλας Λασηθιωτάκη

Η γραφειοκρατία μπλόκαρε τις αποζημιώσεις

Ακόμη περιμένουν τα λεφτά της ακαρπίας οι παραγωγοί


Στο υπουργείο Οικονομικών έχει «κολλήσει» από τον περασμένο Μάιο ο φάκελος για την καταβολή αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ στις δενδρώδεις καλλιέργειες της χώρας, μεταξύ αυτών και των ελαιόδεντρων, προτεινόμενου ύψους 65 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο τμήμα των αποζημιώσεων αναμένεται να καταβληθεί στους ελαιοπαραγωγούς της χώρας που υπέστησαν απώλειες στη σοδειά τους σε ποσοστά από 30% έως και 90%, (κυμαίνονται ανά περιφερειακή ενότητα) λόγω της ακαρπίας των ελαιόδεντρων την παραγωγική περίοδο 2013 – 2014.

Οι αγρότες ανησυχούν, καθώς η γραφειοκρατία που θα ακολουθήσει, ακόμα και μετά την έγκριση του ποσού, είναι εξαιρετικά χρονοβόρα. Δεν αποκλείουν να χάσουν μέρος των αποζημιώσεων τους.

Ο φάκελος, αφού εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών, χρειάζεται να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πιθανόν να ζητηθούν διευκρινίσεις από το ελληνικό δημόσιο. Στη συνέχεια, αν όλα πάνε καλά, θα εγκριθεί για να επιστραφεί στη χώρα μας και μετά από νέα έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών, να ξεκινήσουν οι διαδικασίες από τον ΕΛΓΑ που θα οδηγήσουν στην καταβολή των αποζημιώσεων. Η εμπειρία των παραγωγών «λέει» ότι σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται χρόνια…

Το πρόβλημα της πρωτοφανούς ακαρπίας των ελαιόδεντρων, ως γνωστό, προέκυψε το καλοκαίρι του 2013, όταν η ανθοφορία των δέντρων δεν οδήγησε σε καρπόδεση. Η ακαρπία οφείλεται στις καιρικές συνθήκες, κυρίως την ανομβρία. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης Νίκο Μαυράκη, η ανομβρία του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου του 2013, ήταν η βασική αιτία. Η περιφερειακή Διεύθυνση είχε εκπονήσει σχετική μελέτη την οποία παρέδωσε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Να σημειωθεί ότι ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης είχε συγκροτήσει επιτροπή επιστημόνων, η οποία τεκμηρίωσε επιστημονικά τις συνθήκες και το μέγεθος των ζημιών σε όλη την Ελλάδα. Ο φάκελος αυτός είναι έτοιμος να κατατεθεί και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν βέβαια η σχετική πίστωση εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών.

«Ως ΕΛΓΑ έχουμε ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες και όταν δοθεί η σχετική έγκριση μπορούμε να στείλουμε το φάκελο στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δηλώνει ο διοικητής του οργανισμού Βασίλης Έξαρχος.

Οικονομική αιμορραγία στην Κρήτη!

Η απώλεια εισοδήματος των Κρητικών ελαιοπαραγωγών την περίοδο 2013 -2014, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Περιφέρειας Κρήτης, ξεπερνά τα 150 εκατ. ευρώ.

Κατά τον κ. Μαυράκη, η μέση ετήσια παραγωγή ελαιόλαδου στην Κρήτη ανέρχεται, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, σε 100.000 τόνους. Η παραγωγή ελαιόλαδου όμως την επίμαχη περίοδο, σαφώς και δεν ξεπέρασε τους 25.000 τόνους. Κατά συνέπεια η απώλεια ελαιόλαδου φθάνει τους 75.000 τόνους. Με μία μέση τιμή τα 2,5 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, η οικονομική απώλεια των Κρητικών παραγωγών ανέρχεται σε 187,5 εκατ. ευρώ!

Παρόλα αυτά, στο έγγραφο της προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Κρήτης ανέφερε ως ποσό αιτηθείσας αποζημίωσης 150 εκατ. ευρώ.

Η μεγαλύτερη απώλεια παρατηρήθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, στο νομό Λασιθίου, όπου η μείωση της παραγωγής έφθασε στο 80% σε σύγκριση με μία μέση χρονιά. Στο νομό Ηρακλείου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των ελαιουργείων παράχθηκαν περίπου 8.000 τόνοι, ενώ η μέση ετήσια παραγωγή φθάνει τους 40.000 τόνους. Ανάλογη κατάσταση ήταν και στο Ρέθυμνο. Στο νομό Χανίων η απώλεια ήταν περίπου 45%. Αξίζει ωστόσο να επισημανθεί ότι υπάρχουν περιοχές στην Κρήτη όπου η απώλεια εισοδήματος έφθασε το 90%, όπως η Βιάννος, σύμφωνα με το δήμαρχο της περιοχής Παύλο Μπαριτάκη.

Τα ποσά όμως που θα καταβληθούν από το ελληνικό δημόσιο ως αποζημιώσεις δεν θα έχουν αυτό το ύψος, διότι μέσω ΠΣΕΑ δεν λαμβάνουν χρήματα για ζημιές στην παραγωγή όσοι δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Τίθενται μάλιστα συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια. Κι επειδή ιδιαιτέρως στο χώρο της ελαιοκαλλιέργειας πολλοί παραγωγοί είναι ετεροεπαγγελματίες, οι τελικές αποζημιώσεις πιθανόν να καλύπτονται, σε επίπεδο χώρας, από το ποσό που εισηγείται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πηγή :  Πατρίς

Συνολικες προβολες σελιδας