Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Αποκαλυπτικά στοιχεία των ψυχιάτρων στην "Π": Σε πέντε χρόνια αυτοκτόνησαν 231 Κρητικοί

Της Άννας Κωνσταντουλάκη

Σε πέντε χρόνια αυτοκτόνησαν 231 Κρητικοί


Κατά 30% αυξήθηκαν πανελλαδικά οι αυτοκτονίες λόγω της κρίσης

Διακόσιοι τριάντα ένας Κρητικοί αυτοκτόνησαν την τελευταία 5ετία της κρίσης και το μεγαλύτερο ποσοστό των 116 αυτόχειρων, καταγράφεται στο νομό Ηρακλείου, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από την κλινική ψυχολόγο Αναστασία Καστανάκη, σε συνεργασία με τους καθηγητές Ιατροδικαστικής Μανόλη Μιχαλοδημητράκη και Ψυχιατρικής Αλέξανδρο Βγόντζα.

Την τελευταία 15ετία από το 1999 έως το 2013 651 Κρητικοί έθεσαν τέρμα στη ζωή τους και συγκεκριμένα 272 από το Ηράκλειο, 176 από τα Χανιά, 113 από το Ρέθυμνο και 90 από το Λασίθι. Ωστόσο τα στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου Κρήτης δεν δείχνουν ραγδαία αύξηση στους αυτόχειρες στο νησί τα χρόνια της κρίσης, παρά το γεγονός ότι πανελλαδικά έχουν αυξηθεί κατά 30%.

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ημερίδα οργανώνει σήμερα από τις 8.30 το πρωί στην Ανδρόγεω η Περιφέρεια Κρήτης για τις αυτοκτονίες με θέμα “Αυτοκτονία: φαινόμενο της οικονομικής κρίσης; Εναλλακτικές προτάσεις αντιμετώπισής της.

Την έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης για τις αυτοκτονίες στο νησί, από το 1999 έως το 2013, θα παρουσιάσει ο καθηγητής Ψυχιατρικής και διευθυντής της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ Αλέξανδρος Βγόντζας, ο οποίος είπε στην “Π”: “Τα νούμερα δεν δείχνουν σημαντική απόκλιση τα τελευταία χρόνια της κρίσης, αυτό που ωστόσο διαπιστώνεται είναι ότι έχουν αυξηθεί οι αυτοκτονίες στους άνδρες παραγωγικής ηλικίας 45-60 ετών.

Διαπιστώνεται ακόμη αύξηση των αυτοκτονιών στην Ανατολική Κρήτη σε σχέση με τη δυτική.

Αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες και η κατάθλιψη πανελλαδικά

Στην ημερίδα θα συμμετέχει με ομιλία και ο καθηγητής Ψυχιατρικής Βασίλης Κονταξάκης, ο οποίος είπε στην “Π”: “Οι έρευνες δείχνουν αύξηση στις αυτοκτονίσες κατά 30% πανελλαδικά τα τελευταία χρόνια, ενώ η κατάθλιψη έχει αυξηθεί κατά 50%”.

Ο ίδιος εξήγησε: “Όσοι αυτοκτονούν έχουν μια προδιάθεση-στρες, όπως ονομάζεται και συμβάλλουν μια σειρά από παράγοντες όπως είναι η κατάθλιψη, το αλκοόλ, η χρήση ουσιών.

Επιπλέον η ανεργία πάει παράλληλα με την αύξηση της αυτοκτονικότητας, ενώ το 80% των αυτόχειρων είναι άνδρες και μόλις το 20% γυναίκες, ενώ στις απόπειρες τα νούμερα είναι αντίστροφα.

Απογυμνωμένες οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας

Ο κ. Κονταξάκης υπογράμμισε ότι το γεγονός ότι οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας έχουν απογυμνωθεί έχει εξαιρετικά αρνητικό αντίκτυπο στην παροχή έγκαιρης και σωστής περίθαλψης σε ανθρώπους που χρειάζονται ψυχολογική υποστήριξη και πολύ πιθανόν φαρμακευτική αγωγή, χωρίς ωστόσο να είναι δεδομένο ότι στην εποχή μας θα τα εξασφαλίσουν.

Σκοπός της σημερινής ημερίδας στην Ανδρόγεω είναι να συζητηθούν λύσεις που θα συνδράμουν στη πρόληψη, διάγνωση και στήριξη των ατόμων που βιώνουν τις συνέπειες της κρίσης αλλά και στην ευαισθητοποίηση του οικογενειακού και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντός τους, καθώς και η ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών για τη στήριξη που μπορούν να τους παρέχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες σε τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν καθηγητές πανεπιστημίου και εξειδικευμένοι επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων που θα αναλύσουν διεξοδικά το θέμα σε τρεις συνεδρίες. Η 1Η συνεδρία θα εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα του φαινομένου, η 2η συνεδρία θα ασχοληθεί με την ψυχοπαθολογία και τους παράγοντες κινδύνου-τρόποι αντιμετώπισης-πρόληψη και η 3η συνεδρία για το ρόλο των Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας και Ψυχικής Υγείας.

Πηγή : Πατρίς

Συνολικες προβολες σελιδας