Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Ανοίγουν τα καζάνια αλλά με... κωδικό "e-mail"


Κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω πρωτοφανούς γραφειοκρατίας από το κράτος, που έχει την απαίτηση να λειτουργήσουν οι αμπελουργοί σχεδόν σαν... κομπιουτεράδες,
ανακοινώνει το Τελωνείο Ηρακλείου το άνοιγμα των ρακοκάζανων από την ερχόμενη Κυριακή 26 του μήνα μέχρι και τις 25 Νοεμβρίου.
«Μα το θέμα είναι να καταφέρουμε να ανοίξουμε, κάτι που δεν το βλέπω», λέει στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος των καζανάρηδων του νομού Ηρακλείου Στάθης Φραγκιαδάκης, που χθες ήταν στην Αθήνα, τα είπε στον Πάρη Κουκουλόπουλο - «έχετε δίκιο», συμφώνησε αυτός - αλλά από 'κει και πέρα, καμία κίνηση δε γίνεται για να ξεπεραστούν τα προβλήματα!


Ηλεκτρονικά η δήλωση συγκομιδής: «Οι αγρότες δεν ξέρουν καν τι θα πει e-mail»
Ο πρόεδρος των καζανάρηδων μάς δίνει μόνο ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε πόσο περιπλέκεται το όλο σύστημα. «Χρειάζεται να έχεις προσωπικό e-mail. Να έχεις γνώσεις υπολογιστή. Να στείλεις στο υπουργείο μήνυμα και να του πεις "είμαι ο τάδε, με το ΑΦΜ μου. Θέλω να καταθέσω δήλωση συγκομιδής του αμπελοτεμαχίου μου στη θέση... Παπούρα, 3,5 στρέμματα". Να σου στείλει κωδικό στο e-mail. Και δε σου δίνει το δικαίωμα να πας ομαδικά μέσα από έναν φορέα, όπως η Ένωση Ηρακλείου, ο σύλλογός μας, ο Αλεξάκης κ.λπ. Δεν επιτρέπεται δηλαδή να σταλούν ομαδικές καταστάσεις για να μας στείλουν από την Αθήνα και τους κωδικούς».
Σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, οι αγρότες δεν ξέρουν καν τι θα πει e-mail. Έτσι θα πρέπει να πάνε σε λογιστή για να εξυπηρετηθούν και άρα να πληρώσουν. Και μετά να πάνε και στη Διεύθυνση Γεωργίας και στο Τελωνείο Ηρακλείου για να πάρουν αποδεικτικά της κατάθεσης της δήλωσης και να περιμένουν να τους εκδοθεί στη συνέχεια η άδεια.
Την ίδια ώρα, καμία απάντηση δε δίνεται ούτε στο αίτημα των καζανάρηδων για την απόσταξη μέρους του σταφυλιού σουλτανί, λόγω των φετινών καταστροφών. «Φέτος, ζητούμε το 20%, που δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ, να μας αφήσουν να το αποστάξουμε κατ' εξαίρεση και να πληρώσουμε τον ΕΝΦΙΑ των αμπελοτεμαχίων. Κι ενώ μας λένε ότι "είναι σωστό το αίτημα", δεν δίνουν λύση ούτε σε αυτό», καταλήγει με αγανάκτηση ο Στάθης Φραγκιαδάκης.
Συγκεκριμένα, η απόφαση του Τελωνείου Ηρακλείου αναφέρει ότι από 26-9-14 έως και 25-11-14 θα ανοίξουν τα καζάνια σε όλες τις περιοχές του νομού Ηρακλείου εκτός των δήμων Φαιστού και Γόρτυνας (όπου είναι υπεύθυνο το Τελωνείο Τυμπακίου) και των περιοχών Αγίας Βαρβάρας και Αρχανών, για τις οποίες η αποστακτική περίοδος ορίζεται από τις 6 Οκτωβρίου μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου 2014.  
Πίσω από τη γραφειοκρατία, ο Στάθης Φραγκιαδάκης "βλέπει" δύο οργανωμένα σχέδια. Το ένα είναι να εξαφανιστούν η τσικουδιά και το τσίπουρο, για να γιγαντώσουν τα κέρδη τους οι ποτοβιομηχανίες με τα ξενόφερτα ποτά τους, και το άλλο είναι να εξαφανιστεί από την Κρήτη το σουλτανί σταφύλι, με τις ευλογίες και κάποιων συνεταιριστικών οργανώσεων της υπόλοιπης Ελλάδας...


Παράλογες απαιτήσεις
«Ο αμπελουργός, για να κάνει όλα αυτά που του ζητούν, θα αναγκαστεί να χρειαστεί λογιστή. Θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει εκτελωνιστή, για να μπορεί να αποστάξει την τσικουδιά του φέτος», καταγγέλλει ο Στάθης Φραγκιαδάκης. «Κι αυτό διότι πρέπει να γίνουν όλα ηλεκτρονικά. Και δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα. Θα έχουμε και τις μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των αδειών. Από τις 10 Σεπτεμβρίου προσπαθούμε να απαλύνουμε τη γραφειοκρατία, να γίνει απλοποίηση των διαδικασιών κι ενώ περιμένουμε κάθε μέρα, αντί να έχουμε μία τέτοια ανταπόκριση, βλέπουμε τη γραφειοκρατία να γίνεται χειρότερη»...
Χθες ο πρόεδρος των καζανάρηδων βρέθηκε στην Αθήνα. Επισκέφτηκε το γενικό διευθυντή Φυτικής Παραγωγής και τον αναπληρωτή υπουργό Πάρη Κουκουλόπουλο, που είναι αρμόδιος για τη φυτική παραγωγή, και τους εξήγησε ποια είναι τα εμπόδια που μπαίνουν. «Κατανόησαν, αλλά... Μείναμε στο αλλά», λέει χαρακτηριστικά ο Στάθης Φραγκιαδάκης.
«Όλοι οι αμπελουργοί έχουν τα χαρτιά. Αλλά θα πρέπει να καταθέσουν ηλεκτρονικά τη δήλωση συγκομιδής των οιναμπέλων. Και δεν ξέρω αν είναι ικανοί από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Ηρακλείου να εκδώσουν πιστοποιητικά ότι όντως κατατέθηκαν οι δηλώσεις συγκομιδής, ώστε να στείλουμε τα πιστοποιητικά στο Τελωνείο και να μας εκδώσει την άδεια».
Του Χριστόφορου Παπαδάκη

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας