Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

“Λαδοχρονιά” εφέτος σ’ όλη την Κρήτη

Αισιοδοξία ότι θα φτάσουμε τους 260 χιλ. τόνους

Της Πέλλας Λασηθιωτάκη
Καλή χρονιά σε ποσότητες και ποιότητες αναμένεται να είναι η επόμενη για το ελαιόλαδο στην Κρήτη και ολόκληρη την Ελλάδα.
Η ανθοφορία πήγε καλά, η καρπόδεση επίσης και ιδιαίτερες προσβολές από το δάκο στις περισσότερες περιοχές δεν υπάρχουν, πράγμα που σημαίνει ότι η οξύτητα αναμένεται χαμηλή.

Αν και ο καιρός το…θελήσει, τότε η Κρήτη φέτος θα χαρεί μία καλή χρονιά, με παραχθείσες ποσότητες που πιθανότατα θα φθάσουν το 80% της μέσης ετήσιας παραγωγής. Η φετινή παραγωγική χρονιά δεν θα θυμίζει σε τίποτα, εκτός απρόοπτων καιρικών συνθηκών, την τραγωδία που έζησε ο κλάδος κατά την περίοδο 2013 – 2014.

Γενικότερα σε όλη την Ελλάδα σύμφωνα με ανακοίνωση του διοικητικού συμβουλίου των «Ελαιοκομικών Προϊόντων Πιστοποιημένης Ποιότητας Ελ3Π» μετά από μια καταστροφική περυσινή χρονιά 2013/2014, οι σημερινές εκτιμήσεις φωτίζουν με σχετική αισιοδοξία τη νέα ελαιοκομική περίοδο 2014/2015.

Πιο αναλυτικά, «συγκεντρώνοντας όλες τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, προβλέπεται (αν δεν μεσολαβήσουν έκτακτα φαινόμενα) ότι η παραγωγή ελαιόλαδου της επερχόμενης περιόδου 2014/2015 στην Ελλάδα:

α) Θα ξεπεράσει το σοκ της καταστροφικά μειωμένης παραγωγής της προηγούμενης χρονιάς

β) Θα επανέλθει σε μια συνολική παραγωγή (με κατά τόπους διακυμάνσεις) η οποία αναμένεται να είναι ελαφρά μειωμένη άλλα να πλησιάσει τον εθνικό μέσο όρο. Οι εκτιμήσεις που επικρατούν στην αγορά κυμαίνονται σήμερα στους 250-260 χιλ. τόνους ελαιολάδου.

γ) Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις για την ποιότητα, η οποία αναμένεται βελτιωμένη σε σύγκριση με την περυσινή.

δ) Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για μειωμένη ισπανική παραγωγή (κάτω του ενός εκατομμυρίου έναντι του περυσινού 1,7 εκ. τόνων), λογικά, οι τιμές μετά από μία αρχική μείωση όταν βγουν στην αγορά τα φρέσκα λάδια και αρχίσει η κανονική προσφορά, τότε, κατά τη διάρκεια της 2014/2015 θα διακυμανθούν σε ελαφρώς ανώτερα επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι» αναφέρει η διοίκηση των Ελ3Π. Για τις επιτραπέζιες ελιές οι εκτιμήσεις των Ελ3Π είναι παρόμοιες με του ελαιολάδου. Ξεπερνώντας και εδώ το περυσινό σοκ, εφέτος βαδίζουμε για μια χρονιά με παραγωγή κοντά στο μέσο όρο, αρκετά καλή στις περιοχές που έβρεξε ικανοποιητικά τις τελευταίες ημέρες. Επίσης ικανοποιητική είναι η ποιότητα λόγω περιορισμένων προσβολών (δάκος κ.α) και καλών μεγεθών (τεμαχισμών) ιδίως στους ελαιώνες που δεν αμελήθηκαν οι σωστές καλλιεργητικές πρακτικές.

Η αυξημένη προσφορά (παραγωγή) είναι λογικό να οδηγήσει σε μια μικρή μείωση των τιμών σε σύγκριση με πέρυσι, αν και το συνολικό εισόδημα των ελαιοπαραγωγών, αναμένεται να αυξηθεί.

Αυτά είναι τα δεδομένα και αφορούν σε όλες τις ποικιλίες Χαλκιδικής, Κονσερβολιά, Καλαμών, Θρούμπα.

Πηγή : Πατρίς

 

Συνολικες προβολες σελιδας