Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Δουλειά για 2,5 ευρώ την ώρα!

Τι μπορείτε να αγοράσετε με 2,5 ευρώ; Όσο κατά μέσο όρο πάει η ώρα στο κυνήγι για το μεροκάματο για τους νέους ανθρώπους που κάνουν ουρές για μια δουλειά και ό,τι να 'ναι.. Φυσικά, τίποτα.

Εκτός από ένα πακέτο τσίχλες, άντε μερικές καραμέλες, ή εναλλακτικά ένα μπουκάλι καθαριστικό, ή μια οδοντόκρεμα, ή ένα μεγάλο μπουκάλι γάλα, ή ένα κιλό και κάτι μπανάνες! Με το ημερομίσθιο στην πλειονότητα των περιπτώσεων να ξεκινάει από τα 22 και να καταλήγει στα 25 ευρώ. Όσο δηλαδή να αγοράσεις τα απαραίτητα για το γεύμα και το πολύ το δείπνο μιας οικογένειας. Και αυτά, αν φτάσουν.  
Εφιάλτης

Μια πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου κ. Σωκράτη Βαρδάκη. Μεροκάματο κυριολεκτικά του τρόμου, αφού ειδικά στον επισιτισμό, και κυρίως στα "ντελίβερι", όπου εργάζεται η μεγάλη πλειονότητα των νέων, δεν υπάρχει ωράριο και σπάνια βρίσκει κανείς ασφάλεια για εργασία 10 ακόμα και 12 ωρών.

Το 50άρικο αποτελεί πια μακρινό όνειρο για τους περισσότερους, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Βαρδάκη, σήμερα μόλις ένα 10% των εργαζομένων μπορεί να το παίρνει ως μεροκάματο. Ένα ποσό που ακόμα και αυτό μοιάζει πενιχρό για να καλύψεις τα απαραίτητα, αν σκεφτεί κανείς σε πόση ώρα εξανεμίζεται από τη στιγμή που θα βγει από το πορτοφόλι. Γιατί με 50 ευρώ, όχι μόνο δε γεμίζεις το θρυλικό πάλαι ποτέ "καλάθι της νοικοκυράς", αλλά ξεγελάς τον εαυτό σου ότι έκανες τα ψώνια μιας βδομάδας, αναζητώντας στα ράφια όχι το πιο ποιοτικό προϊόν, ή εκείνο που καλύπτει τις ανάγκες και τις επιθυμίες σου, αλλά το πιο φτηνό.

Του Σταύρου Μουντουφάρη 

Πηγή : Νέα Κρήτη
 
 

Συνολικες προβολες σελιδας