Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Κίνητρα σε επικουρικούς γιατρούς για την ενδυνάμωση των Κ.Υ. (Video)

22Κίνητρα σε επικουρικούς γιατρούς προκειμένου να στελεχώσουν τα κέντρα υγείας της υπαίθρου, δίνει με απόφαση του Μάκη Βορίδη το υπουργείο Υγείας.


Συγκεκριμένα στην εν λόγω απόφαση χαρακτηρίζονται ως άγονες και προβληματικές περιοχές, χωριά στα οποία εδρεύουν κέντρα υγείας, που για την περιφέρεια Κρήτης αριθμούν τα 11. Μάλιστα για το Ρέθυμνο η απόφαση αυτή αφορά και στα τέσσερα κέντρα υγείας του νομού.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ:


Αναλυτικότερα, ως άγονες, απομακρυσμένες και προβληματικές περιοχές, λόγω των γεωγραφικών, κοινωνικών, συγκοινωνιακών και οικονομικών τους συνθηκών, χαρακτηρίζει ο υπουργός Υγείας, 47 συνολικά νομούς της χώρας, στους οποίους εδρεύουν και λειτουργούν κέντρα υγείας. Σκοπός της απόφασης του Μάκη Βορίδη, είναι να δοθούν ισχυρά κίνητρα στους επικουρικούς γιατρούς ώστε να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να υπηρετήσουν στις συγκεκριμένες μονάδες υγείας.

Στην Κρήτη 11 συνολικά περιοχές έλαβαν αυτό τον χαρακτηρισμό και πρόκειται για την Άνω Βιαννό και τον Χάρακα από το Ηράκλειο, το Βάμο και την Κάντανο από τα Χανιά, την Ιεράπετρα, τη Σητεία και το χωριό Τζερμιάδες από το Λασίθι, καθώς και την Αγία Φωτεινή, τα Ανώγεια, το Σπήλι και το Πέραμα από το Ρέθυμνο. Για το Ρέθυμνο, δηλαδή, άγονες και προβληματικές περιοχές χαρακτηρίστηκαν και τα τέσσερα χωριά στα οποία λειτουργούν τα ισάριθμα κέντρα υγείας του νομού.

Η υπουργική αυτή απόφαση λειτουργεί ως κίνητρο ώστε να υπάρξουν περισσότερες προσλήψεις επικουρικών και μόνιμων ιατρών, καθώς είναι μέσα στο πλαίσιο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της ενδυνάμωσης της περιφέρειας. Εξάλλου, σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Ρεθύμνου, Νίκο Ξυπολυτά, τα κέντρα υγείας πρέπει να λειτουργήσουν ως ανάχωμα των ασθενών προς το νοσοκομείο, το οποίο ήδη δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει λόγω του αυξημένου αριθμού ασθενών.

Τα κίνητρα που δίνει το υπουργείο είναι ότι ο χρόνος του επικουρικού γιατρού αυξάνεται από ένα σε τρία έτη, ότι υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς των συζύγων στο μέρος που εργάζεται ο γιατρός εάν και εφόσον είναι δημόσιος υπάλληλος, ότι η προϋπηρεσία προσμετράται ως διπλάσια σε σχέση με κάποιον που είναι σε αστική περιοχή και ότι ακόμη και εάν έχει περάσει η 7ετία που έχει πάρει την ειδικότητα του, μπορεί να παραμείνει στον κατάλογο πρόσληψης του σε κάποιο νοσοκομείο του ΕΣΥ.

Εν τω μεταξύ στο Ρέθυμνο προσπαθώντας η διοίκηση του νοσοκομείο να ενδυναμώσει την ύπαιθρο, έχουν ήδη παραδοθεί και λειτουργούν τέσσερα νέα περιφερειακά ιατρεία, δύο στο Ροδάκινο, στα Αγκουσελιανά και στα Παλαιόλουτρα σε διάρκεια οκτώ μηνών, ενώ μέσα στο επόμενο δίμηνο θα είναι έτοιμα τρία ακόμα περιφερειακά ιατρεία σε περιοχές που υπάρχει πραγματικά ανάγκη, όπως στον Εξάντη και στον Πρίνο.

Πηγή : neatv.gr

Συνολικες προβολες σελιδας