Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014

Η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας

Η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας
Η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας για την τρέχουσα δημοτική περίοδο πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι.
Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν έξι και ομόφωνες ήταν οι αποφάσεις που ελήφθησαν
Το Δ.Σ. ενέκρινε στη συνέχεια την έκθεση προϋπολογισμού δεύτερου τριμήνου 2014. Στο θέμα αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Σητείας παρουσιάζοντας την εισηγητική έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής. Με βάση τα σχετικά στοιχεία και τα οικονομικά δεδομένα, σύμφωνα με την πορεία εκτίμησης είσπραξης των εσόδων, η εισπραξιμότητα του Δήμου κινείται σε χαμηλότερα ποσοστά του αναμενόμενου. Έχει δηλαδή εισπραχτεί το 34,3% των υπολογισθέντων τακτικών εσόδων με ιδιαίτερα χαμηλή απόδοση στον κωδικό για τα έσοδα από ανταποδοτικότητα -τέλη και δικαιώματα. Τα βασικό κομμάτι της ανταποδοτικότητας που υπάρχει υστέρηση είναι η άρδευση. Η βεβαίωση, όπως σημειώνεται, και η είσπραξη των τελών άρδευσης στο τρίτο τρίμηνο του 2014 αναμένεται να αυξήσουν το ποσοστό εισπραξιμότητας.
«Υπάρχει μεγάλη οικονομική δυστοκία στην είσπραξη αυτών των εσόδων. Το μήνα Ιούλιο αναμένεται να γίνει λογιστική ταυτοποίηση εσόδων- εξόδων από τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από τους αρμόδιους υπαλλήλους, τον τελευταίο μήνα είμαστε χρεωστικοί περίπου 30.000, ενώ ήμασταν πιστωτικοί. Υπάρχει σε εξέλιξη η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών με βάση το νόμο 4257/14 που εκτιμάται ότι θα αυξήσει περεταίρω τα έσοδα του Δήμου το 3ο τρίμηνο. Βέβαια κατά την καταληκτική ημερομηνία της διαδικασίας, στις 14 του μήνα, δεν έχουν εισπραχθεί τα αναμενόμενα ποσά. Προσήλθε ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας, πάνω από 500 για να κάνουν διακανονισμό, όμως οι περισσότεροι όφειλαν μικρά ποσά.
Σε ό,τι αφορά την έκθεση του προϋπολογισμού έχει εισπραχθεί το 33,98% των προϋπολογισθέντων έκτακτων εσόδων ως προς τις επιχορηγήσεις σε δαπάνες, δηλαδή επιχορηγήσεις σε έργα που επιχορηγούνται από το ΕΣΠΑ. Υπάρχει μία δυστοκία στην έγκαιρη χρηματοδότηση. Ενώ ξεκινήσαμε με μία προοπτική πίστωσης για τα συγκεκριμένα έργα από την Περιφέρεια σε ένα ικανοποιητικό βαθμό, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην εκταμίευση αυτού του ποσού. Αυτό αφορά όλα τα έργα, Μπαλτατζή, αναπλάσεις, έργα σε χωριά», διευκρίνισε ο κ. Πτεράκης.
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής συστήνεται η εντατικοποίηση είσπραξης εσόδων το τρίτο τρίμηνο του έτους ώστε να πραγματοποιηθούν οι στόχοι του τρέχοντος προϋπολογισμού.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

 

Συνολικες προβολες σελιδας