Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Καταστροφικές συνέπειες έχει προκαλέσει η διχοτόμηση του πρώην δήμου Μακρύ Γιαλού

Καταστροφικές συνέπειες έχει προκαλέσει η διχοτόμηση του πρώην δήμου Μακρύ ΓιαλούO Σύλλογος Ενοικιαζόμενων δωματίων –διαμερισμάτων Μακρύ Γιαλού έστειλε επιστολή στον κ. Πατεράκη Θεόδωρο Δήμαρχο
Σητείας και στον κ. Καλαντζάκη Θεοδόσιο Δήμαρχο Ιεράπετρας για τις αρνητικές συνέπειες που έχει προκαλέσει η διχοτόμηση του πρώην δήμου Μακρύ Γιαλού. Ακολουθεί η επιστολή:


Οι κάτοικοι της περιοχής μας μετά τη διάλυση του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού και την καταστροφική απόφαση της διχοτόμησης ζουν κωμικοτραγικές καταστάσεις.
Τη δημοτική περίοδο η οποία ολοκληρώθηκε βιώσαμε την πλήρη εγκατάλειψη. Τα χρόνια αυτά πήγαν τον τόπο μας πολλά χρόνια πίσω.
Τα μεγάλα έργα έχουν βαλτώσει και η καθημερινότητα του Δημότη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Όλα τα τέλη έχουν αυξηθεί και η εξυπηρέτηση του πολίτη έχει δυσκολέψει αφάνταστα. Ακόμα και η επικαλούμενη οικονομική κρίση δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Τα προβλήματα λοιπόν είναι πολλά και μεγάλα εμείς όμως εκπροσωπώντας τα μέλη μας που ασχολούνται κυρίως με τον τουρισμό θα αναφερθούμε κυρίως σ αυτά που επηρεάζουν άμεσα τον τομέα μας.
Όλοι εκτιμούν ότι έρχονται δύσκολες μέρες για τον παγκόσμιο τουρισμό. Τα αίτια είναι πολλά και τα περισσότερα γνωστά σε όλους μας.
- Η παγκόσμια οικονομική κρίση
- Οι πόλεμοι
- Η διεθνής τρομοκρατία

είναι κυρίως οι βασικές αιτίες σε παγκόσμια κλίμακα ενώ σε τοπικό επίπεδο εκτός των άλλων (ποιότητα παροχής υπηρεσιών, διαφήμιση, καθαριότητα κ.α.) είναι η έλλειψη βασικών υποδομών.
Η περιοχή μας είναι πράγματι μια περιοχή με πολλές προοπτικές ανάπτυξης η έλλειψη όμως αυτών των υποδομών είναι ανασταλτικός παράγοντας στην πορεία της ανάπτυξης του τουρισμού αλλά και γενικά της περιοχής.
Όλοι αναγνωρίζουν ότι ο τουρισμός (μαζί με τη γεωργία) αποτελούν τα βασικά κομμάτια οικονομικής στήριξης του τόπου μας και θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τις σκέψεις μας και τους προβληματισμούς μας και να ζητήσουμε την ουσιαστική παρέμβασή σας ώστε να δρομολογηθούν κάποια έργα που θ αλλάξουν την εικόνα προς το καλύτερο και θα βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων και των επισκεπτών μας.

Επιγραμματικά τα έργα αυτά είναι:
1. Βιολογικός Καθαρισμός:
Ένα από τα πιο σημαντικά έργα για την σωστή ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Βασικός στόχος η προστασία του περιβάλλοντος και η εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επιχειρήσεων της περιοχής μας οι οποίοι δαπανούν πολλά χρήματα για το άδειασμα των λυμάτων πέρα από την όχληση που δημιουργείται.
Γνωρίζουμε ότι ο πρώην Δήμος Μακρύ Γιαλού είχε χρηματοδοτήσει από ίδιους πόρους την μελέτη όμως τα χρόνια που πέρασαν δεν έγινε το παραμικρό.
2. Αλιευτικό καταφύγιο Μακρύ Γιαλού:
Η κακή χωροθέτηση και οι κακές επίσης μέχρι σήμερα παρεμβάσεις είχαν σαν αποτέλεσμα το λιμάνι να μην είναι λειτουργικό αφού προσαμμώνεται κάθε χρόνο και το χειρότερο απ όλα να έχει επιφέρει αλλοίωση των ρευμάτων και καταστροφή της πιο φημισμένης αμμουδιάς της Νοτιοανατολικής Κρήτης. Θα πρέπει επιτέλους να δοθεί οριστική λύση σε αντίθετη περίπτωση η σκέψη της απομάκρυνσης του καταφυγίου θα πρέπει να αρχίσει να μας απασχολεί.
3. Εφαρμογή του Σχεδίου Πόλης:
Για είκοσι και πλέον χρόνια τώρα η πράξη εφαρμογής του Σχεδίου Πόλης καθυστερεί αδικαιολόγητα θα έλεγα φρενάροντας την οικοδομική δραστηριότητα με σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία και την ανάπτυξη της περιοχής.
Γνωρίζουμε ότι τον Νοέμβριο του 2011 έγινε ο έλεγχος των τελευταίων εντάσεων και όμως οι δύο Δήμοι δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια για την πράξη εφαρμογής έχοντας μάλιστα ολοκληρωθεί τα αγκάθια του αιγιαλού και των ρεμμάτων.
4. Βελτίωση Νότιου οδικού άξονα:
Είναι πραγματικά λυπηρό ο βασικός οδικός άξονας μετακίνησης και επικοινωνίας του Νομού μας να είναι σε αυτή την κατάσταση. Πιστεύουμε ότι με την ολοκλήρωση του αεροδρομίου είναι απαραίτητο να γίνουν οι κατάλληλες βελτιώσεις στον Νότιο οδικό άξονα.
5. Παράκαμψη Κουτσουρά-Μακρύ Γιαλού-Ανάληψης:
Είναι ανάγκη πια να ολοκληρωθεί το έργο αυτό που εκτός των άλλων θα αποσυμφορήσει την κίνηση των οχημάτων στο κέντρο των οικισμών και θα βελτιώσει τις συνθήκες μετακίνησης των πολιτών. Βλέπουμε ότι βαίνει προς ολοκλήρωση όμως οι παρακαπτήριοι και οι λοιπές διαβάσεις θα πρέπει να ενταχθούν και να ολοκληρωθούν σε διαφορετική περίπτωση η κυκλοφορία των οχημάτων (χωρίς να έχει δοθεί επίσημα στην κυκλοφορία η παράκαμψη) μπορεί να κρύβει πολλούς κινδύνους.
6. Ύδρευση – Άρδευση:
Θεωρούμε ότι υπάρχει δυνατότητα παροχής κατάλληλου νερού ύδρευσης σε όλο το παραλιακό μέτωπο αρκεί να το θελήσετε και να το προχωρήσετε.
Επίσης θα πρέπει να γίνει βελτίωση των δικτύων άρδευσης για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και για να μην γίνεται σπατάλη του νερού της ύδρευσης.
7. ΣΧΟΑΠ – ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟ ΚΡΗΤΗΣ
Ένα πολύ σοβαρό θέμα όπου πάλι όπου άλλοι θα αποφασίσουν για μας χωρίς εμάς. Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να γίνει διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία και να λάβουν υπόψη τους τις προτάσεις μας και με τη βοήθειά σας να γίνει το καλύτερο για την περιοχή μας.
κ. Δήμαρχοι εκτός των όσων αναφέραμε μας ενδιαφέρουν άμεσα και τα παρακάτω:
1. Απάμμωση του λιμανιού:
ότι πρόκειται να γίνεται σχετικά με την τυχόν μεταφορά της άμμου στην παραλία να γίνεται πριν από την έναρξη της κάθε τουριστικής περιόδου ώστε να μην έχουμε το φαινόμενο να βρίσκονται στην παραλία οι τουρίστες και τα φορτηγά να περνούν δίπλα τους. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο σ αυτή την περίπτωση είναι που δυσφημούν τον τόπο μας. Πάνω σ αυτό βέβαια θα πρέπει να πούμε ότι θέση μας είναι ότι οποιαδήποτε παρέμβαση γίνεται στην παραλία και ειδικά στο λιμάνι επηρεάζει άμεσα την άμμο στην παραλία η οποία κατά ένα περίεργο τρόπο όταν αδειάζει το λιμάνι κατευθύνεται εκεί και χάνεται από την παραλία με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα του τόπου.
Πιστεύουμε λοιπόν ότι η καλύτερη λύση μέχρι την οριστική είναι να γίνεται ένα μικρό άδειασμα ίσα να περνούν τα ψαροκάικα στο λιμάνι.
Η σκέψη μας αυτή επιβεβαιώνεται με δεδομένο ότι τρία χρόνια τώρα που το λιμάνι δεν αδειάζει βλέπουμε σιγά-σιγά την παραλία να βελτιώνεται και η άμμος να κατευθύνεται σ' όλο το μήκος της παραλίας.
2. Καθαριότητα:
Είναι απαραίτητο να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στον τομέα της καθαριότητας στους κοινόχρηστους αλλά και στους ιδιωτικούς χώρους. Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό το θέμα για τον τουρισμό γι αυτό πιστεύουμε ότι ένας σωστός κανονισμός καθαριότητας και η εφαρμογή του θα συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση. Επίσης προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην καθαριότητα των ορεινών οικισμών οι οποίοι επισκέπτονται από πλήθος τουριστών
3. Αστυνόμευση:
Εντατική αστυνόμευση για την τήρηση του ΚΟΚ, την τήρηση των ωρών κοινής ησυχίας και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν αυξηθεί λόγω και της αθρόας προσέλευσης αλλοδαπών ώστε οι τουρίστες να νιώθουν ασφαλείς.
4. Σπήλαια – Αρχαιολογικοί χώροι:
Η αξιοποίηση των σπηλαίων και των αρχαιολογικών χώρων είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει αφού είναι κάτι που θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τουρισμού. Αν επισκεφθείτε τώρα τους δύο αρχαιολογικούς χώρους δεν φαίνονται από τα χόρτα και τα σκουπίδια.
κ. Δήμαρχοι
Η νέα κατάσταση στην αυτοδιοίκηση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί ανεξάρτητα αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με τον «Καλλικράτη» το σίγουρο είναι ότι απαιτεί άτομα ικανά με όρεξη για δουλειά, αγάπη για τον τόπο τους και όραμα για το μέλλον. Το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι ο κόσμος σας εμπιστεύεται για την επόμενη κρίσιμη δημοτική περίοδο και εσείς θα πρέπει να τιμήσετε αυτήν την εμπιστοσύνη και φυσικά και στην περιοχή μας.
Ο Ν. 3852/10 και συγκεκριμένα το άρθρο 99 προβλέπει διαδημοτικές συνεργασίες κάτι που οι δύο Δήμοι θα πρέπει να το εκμεταλλευτούν και να κάνουν το καλύτερο δυνατό για αυτόν εδώ τον τόπο. Άλλωστε είναι και το μόνο που μπορεί να γίνει προς το παρόν έως ότου δοθεί οριστική λύση.
Είσαστε αν θέλετε (καταδικασμένοι) να πετύχετε.
Πιστεύουμε ότι θα δώσετε το δικό σας αγώνα για την λύση των προβλημάτων και σ αυτή την περίπτωση θέλουμε να μας ξέρετε συμπαραστάτες σε κάθε προσπάθεια σας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας

Πηγή : Ράδιο Λασίθι


Συνολικες προβολες σελιδας