Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Από τα ομορφότερα της Κρήτης το φαράγγι του Ρίχτη

Από τα ομορφότερα της Κρήτης το φαράγγι του Ρίχτη
Το φαράγγι του Ρίχτη είναι ένα από τα ομορφότερα της Ανατολικής Κρήτης. Και φέτος καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού τυγχάνει αυξημένης επισκεψιμότητας. Πολλοί από την Κρήτη,
την Ελλάδα και το εξωτερικό το επισκέπτονται καθημερινά και το διασχίζουν απολαμβάνοντας την εξαιρετική διαδρομή που ακολουθεί την κοίτη του ποταμού και σχεδόν ολόκληρο τον χρόνο διαθέτει ροή νερού που δημιουργεί κι έναν πανέμορφο καταρράκτη.
Το φαράγγι ξεκινάει λίγο έξω από την Τοπική Κοινότητα των Έξω Μουλιανών του Δήμου Σητείας και καταλήγει στην ομώνυμη παραλία του Ρίχτη. Η διαδρομή ξεκινάει από το πέτρινο τοξωτό γεφύρι του Λαχανά -του 19ου αι., αλλά ακόμα και μέχρι να φθάσει κανείς εκεί η βλάστηση είναι εντυπωσιακή με πλατάνια, καρυδιές, λουλούδια καθώς και περιβόλια γεμάτα με οπωροφόρα δέντρα. Το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι περίπου 3 χλμ. και ο χρόνος που κάποιος διασχίζει το φαράγγι ποικίλει ανάλογα με τον αριθμό των στάσεων που θα κάνει για να θαυμάσει το υπέροχο τοπίο ή για να πάρει ανάσες. Πάντως κατά μέσο όρο απαιτούνται δυόμισι με τρεις ώρες. Δεν είναι λίγοι εξάλλου εκείνοι που σταματούν για αρκετή ώρα στο σημείο όπου δημιουργείται ο πανέμορφος καταρράκτης ύψους περίπου 20 μ. και σχηματίζει μία υπέροχη λίμνη στα ιδιαίτερα δροσερά νερά της οποίας βουτούν αρκετοί απολαμβάνοντας μία μοναδική εμπειρία.
Γενικότερα η διαδρομή είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Ο επισκέπτης στο διάβα του συναντά πανύψηλα πλατάνια, πικροδάφνες, συκιές ακόμα και φοίνικες, ένα καταπράσινο τοπίο που μαγεύει το βλέμμα και προσφέρει στιγμές απόλυτης ηρεμίας. Καθ' όλη την διαδρομή η βλάστηση είναι πυκνή, ενώ σε αρκετά σημεία το τρεχούμενο νερό και τα βράχια δημιουργούν μικρές λιμνούλες. Εντυπωσιακό είναι και το θέαμα των νερόμυλων (των κτισμάτων που έχουν απομείνει), που βρίσκονται περίπου στα μέσα της διαδρομής καθώς και τα ξύλινα γεφυράκια και οι σκάλες, τα οποία περνάει ο πεζοπόρος σε άλλα σημεία του φαραγγιού.
Το φαράγγι διαθέτει χαραγμένη και σηματοδοτημένη διαδρομή. Στο μεγαλύτερο μέρος τα ξύλινα βελάκια και τα χαρακτηριστικά σημάδια πάνω στα βράχια καθοδηγούν τον πεζοπόρο, όμως σε κάποια σημεία είναι αλήθεια ότι χρειάζεται επιπλέον σήμανση ή περισσότερο ευδιάκριτη.
Εντυπωσιακό είναι και το τελείωμα της διαδρομής, καθώς ο επισκέπτης αντικρίζει κατά την έξοδο του από το φαράγγι τη βοτσαλωτή παραλία του Ρίχτη, όπου επίσης μπορεί να απολαύσει το μπάνιο του. Στο σημείο επίσης υπάρχουν αρκετά αλμυρίκια, κάτω από τα οποία έχουν δημιουργηθεί πέτρινα τραπέζια και καθίσματα, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να ξεδιψάσει κι από το νερό της πέτρινης βρύσης.
Το φαράγγι του Ρίχτη διαθέτει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, είναι πολύ όμορφο και σίγουρα αξίζει κάποιος να το διασχίσει και να απολαύσει το φυσικό του κάλλος.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας