Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Το ρωσικό «εμπάργκο» και τα αγροτικά προϊόντα, σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου

Το ρωσικό «εμπάργκο» και τα αγροτικά προϊόντα, σύσκεψη στην Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου
Η τεκμηρίωση των αιτημάτων του αγροτικού κόσμου του Λασιθίου, που πλήττεται από το εμπάργκο της Ρωσίας, αποτελεί το βήμα που θα επιχειρήσουν οι φορείς του πρωτογενούς τομέα στο Λασίθι
σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου. Σκοπός είναι να μειωθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το οικονομικό κόστος, που θα προκύψει για τους παραγωγούς του Λασιθίου αλλά και για όλους τους εμπλεκόμενους με τη διακίνηση και την προώθηση των προϊόντων.
Αυτή θα είναι η ουσιαστική πρώτη κίνηση που θα γίνει σε επίπεδο νομού, όπως προτάθηκε από την Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη, αλλά και το σύνολο των εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα που συμμετείχαν στη σύσκεψη πρωτίστως από την Ιεράπετρα, αλλά και από τις άλλες περιοχές του νομού.
Σήμερα με βάση τα στοιχεία που τηρεί το Υπουργείο, όπως παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη από την κ. Αγγελική Καραταράκη, υπολογίζονται οι εξαγωγές που έγιναν προς τη Ρωσία κατά τις δύο τελευταίες καλλιεργητικές περιόδους (2012-2013 και 2013- 2014). Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά το σύνολο των εξαγωγών μας στα αγγούρια ανέρχεται στους 55,1 και 55,3 τόνους τις τελευταίες δύο χρονιές. «Δεν ανταποκρίνεται αυτή η εικόνα στον πραγματικό όγκο εξαγωγών που φτάνουν στη Ρωσία από εμάς, διότι τα προϊόντα μας πάνε και μέσω άλλων χωρών όπως η Βουλγαρία», υπογράμμισε ο Πρόεδρος των Εμπόρων πρώιμων κηπευτικών κ. Καραλάκης, διευκρινίζοντας πως η έμμεση μεταφορά αγγουριών προς τη ρωσική αγορά είναι πολύ μεγάλη, χωρίς όμως να μπορεί να προσδιοριστεί ο όγκος των εξαγωγών αυτών προς τις ανατολικές αγορές, κάτι που θα γίνει το επόμενο διάστημα μέσα από τη διαδικασία της τεκμηρίωσης, προκειμένου να διεκδικηθούν μέτρα που θα ανασχέσουν το μεγάλο οικονομικό κόστος που συνεπάγεται το εμπάργκο για το Λασίθι.
Το κρίσιμο λοιπόν στοιχείο πλέον είναι πως για να υπάρξει διεκδίκηση αποζημιώσεων, αλλαγή πολιτικής με στόχο να ανατραπεί το εμπάργκο, αλλά και νέες προοπτικές εξαγωγών και προς άλλες αγορές, θα πρέπει τις επόμενες μέρες να τεκμηριωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η πραγματική απώλεια που έχουν οι εμπλεκόμενοι στο χώρο των αγροτικών προϊόντων.
Αυτό θα σημαίνει πως θα αναζητηθούν στοιχεία που αποδεικνύουν πως η αποζημίωση θα πρέπει να γίνει με βάση το πραγματικό κόστος όλων των αρνητικών συνεπειών που προκύπτουν από το ρωσικό εμπάργκο κι όχι μια απλή καταγραφή δεδομένων, όπως εκείνη που γίνεται από την πλευρά του Υπουργείου και δείχνει μικρές ποσότητες να χάνονται από την παραγωγή του Λασιθίου.
Όπως προτάθηκε, η τεκμηρίωση θα γίνει κυρίως με τιμολόγια που αποδεικνύουν το μέγεθος της παραγωγής, καθώς και άλλα παραστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στο να σχηματιστεί ολοκληρωμένη και πραγματική εικόνα της κατάστασης, όπως είναι οι αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης που αποδεικνύουν πως το πρόβλημα της χαμένης παραγωγής θα είναι μεγάλο και καταστροφικό για τον αγροτικό τομέα του νομού.
Αφού συγκεντρωθούν τα στοιχεία με τα οποία θα αποτυπώνεται η πλήρης εικόνα των άμεσων συνεπειών για την αγροτική παραγωγή, μετά και τις αντίστοιχες συσκέψεις που θα γίνουν στους άλλους νομούς της Κρήτης, τότε η Περιφέρεια θα διατυπώσει ολοκληρωμένα αίτημα στην κυβέρνηση για αποζημίωση, όπως προωθείται για τους ροδακινοπαραγωγούς.
Ωστόσο, στη σύσκεψη πέραν των ήδη πληγέντων παραγωγών που θα τεθεί άμεσα, αποφασίστηκε πως πρέπει να δοθεί βαρύτητα και στα έμμεσα και μη αναγνωρίσιμα προβλήματα που θα δημιουργηθούν, όπως η κατρακύλα των τιμών στα προϊόντα που έχει σημειωθεί στην εσωτερική αγορά, αφού το εμπάργκο δημιουργεί πλέον την αίσθηση πως θα υπάρχουν αδιάθετα προϊόντα, άρα πέφτει η τιμή και στο εσωτερικό της χώρας, προκαλώντας σοβαρή απομείωση του εισοδήματος, καθώς και η απώλεια αγορών αλλά και μελλοντικών συμφωνιών, που φαίνεται αυτή την περίοδο να είναι δεδομένη προκαλώντας αλυσιδωτές συνέπειες απώλειας κερδών που καταλήγουν ως κόστος στην τοπική οικονομία.
«Μαζί με την καταγραφή και την ανάγκη αποζημιώσεων με άξονα τόσο τις άμεσες, όσο και τις έμμεσες συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο, θα ζητήσουμε να εφαρμοστεί μια ελληνική πολιτική με σκοπό την άρση του εμπάργκο και θα στείλουμε σε όλα τα Υπουργεία και την Περιφέρεια τα αιτήματα αυτά, ζητώντας την ικανοποίησή τους", τόνισε η κ. Πετράκη, μετά τη σύσκεψη. Στην ίδια λογική ο Γενικός Γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μανόλης Καπαράκης υπογράμμισε πως απαιτείται να διαμορφωθεί μια πολιτική της χώρας που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη παρουσία των προϊόντων στις ξένες αγορές.
ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή : Aνατολή

Συνολικες προβολες σελιδας